Αγγέλα Δουλγεράκη

Ο κόσμος… που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας

Οι επιθέσεις εναντίον παιδιών, στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία, καταγγέλλει με την έκθεσή της η UNICEF.

 Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, αναφέρεται σε 170.000 κατάφωρες παραβιάσεις με θύματα τα παιδιά από το 2010, όπως φόνοι, ακρωτηριασμοί, σεξουαλικά εγκλήματα, απαγωγές, απαγόρευση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, στρατολόγηση ανηλίκων, επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων.

Σχεδόν στις μισές από τις περιπτώσεις, τα παιδιά είτε σκοτώθηκαν είτε ακρωτηριάστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές ή εξαιτίας της πυροδότησης εκρηκτικών, όπως νάρκες, όλμοι και άλλα είδη όπλων κατά προσωπικού.

Η Unicef επισημαίνει πως ο αριθμός των χωρών όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις είναι σήμερα ο υψηλότερος των τελευταίων τριών δεκαετιών και πως τα παιδιά στη Συρία, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους το 2019.

 «Οι ένοπλες συρράξεις σε διεθνές επίπεδο διαρκούν περισσότερο, προκαλούν περισσότερη αιματοχυσία, στοιχίζουν τις ζωές περισσότερων νέων», υπογραμμίζει η εκτελεστική διευθύντρια Χενριέτα Φορ. «Οι επιθέσεις εναντίον παιδιών συνεχίζονται αμείωτες καθώς τα εμπόλεμα μέρη παραβιάζουν έναν από τους πιο θεμελιώδεις κανόνες του δικαίου του πολέμου: την προστασία των παιδιών», πρόσθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας πως πολλές ακόμη παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών σε ένοπλες συρράξεις δεν αναφέρονται ποτέ.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια