default-image

Ας γίνουμε κομμάτι λύσης του προβλήματος

Απόψεις
Ας γίνουμε κομμάτι λύσης του προβλήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκκληση του υποβρύχιου φωτογράφου Φ.Μαράκη μέσω του Ράδιο 98,4

Η Μεσόγειος Θάλασσα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια σε μια επικίνδυνη «πλαστική παγίδα» με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ρύπανσης εξαιτίας των πλαστικών απορριμμάτων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα θαλάσσια είδη, αλλά και την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του WWF με τίτλο «Σώζοντας τη Μεσόγειο από την πλαστική παγίδα», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου).

Σύμφωνα με τη μελέτη του WWF, στη Μεσόγειο, τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες, τόσο στον βυθό της θάλασσας, όσο και στις ακτές. Η ρύπανση αυτή προέρχεται κυρίως από την Τουρκία και την Ισπανία, και σε δεύτερη φάση, από την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ελλάδα, με τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή να ευθύνονται για την ετήσια αύξηση κατά 40% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο WWF υπογραμμίζει ότι τα μεγάλα πλαστικά κομμάτια τραυματίζουν, προκαλούν ασφυξία και συχνά θάνατο στα ζώα της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εμβληματικών ειδών που είτε προστατεύονται από τον νόμο, είτε κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες ή τα θαλάσσια θηλαστικά. 

Όταν δε, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα αποτελούν απειλή όχι μόνο για έναν μεγάλο αριθμό ειδών, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.

«Ας γίνουμε ο καθένας από εμάς, κομμάτι της επίλυσης του προβλήματος, αντί της διαιώνισης του»  μας προέτρεψε σήμερα ο Υποβρύχιος Φωτογράφος Φίλιππος Μαράκης, μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο 98,4.

Ο κος Μαράκης μας μετέφερε ακουστικά αυτό που εκείνος βλέπει κι αποθανατίζει με το φακό του, στις Ελληνικές Ακτές, στο βυθό κι όχι μόνο.

 Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) πραγματοποιήθηκε σήμερα και στα Λιοντάρια. 

Στελέχη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ενημέρωσαν τους πολίτες για την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το θαλάσσιο περιβάλλον, τους τρόπους αντίδρασης και αντιμετώπισης, ενώ έγινε δωρεάν διανομή της τσάντας πολλαπλών χρήσεων του Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News