Κατά 38% έχουν μειωθεί τα φάρμακα στα νοσοκομεία

Κρήτη
Κατά 38% έχουν μειωθεί τα φάρμακα στα νοσοκομεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νοσηλευόμενοι ασθενείς να φέρνουν συχνά από το σπίτι τους τα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η λιτότητα γίνεται περισσότερο αισθητή στα ακριβά χημειοθεραπευτικά σκευάσματα, ενώ ελλείψεις καταγράφονται ακόμη και σε χειρουργικό και υγειονομικό υλικό, με συνέπεια νοσηλευόμενοι ασθενείς να φέρνουν συχνά από το σπίτι τους τα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζουν και ασθενείς με σοβαρές παθήσεις ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο (ειδικά στην επαρχία) μέχρι να βρουν φάρμακα για τη θεραπεία τους, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ. 

 Από το 2012 μέχρι φέτος, το "μαχαίρι" στο φαρμακευτικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων αγγίζει το 38% .

Ενδεικτικά, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη από το 2012 διαμορφώθηκε ως εξής: 761 εκατ. ευρώ το έτος 2012,  489 εκατ. το 2015,  492,1 εκατ. το 2017 για να φτάσει τα 474,2 εκατ. ευρώ το έτος 2018, παρότι τα νοσοκομεία επιβαρύνθηκαν με την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς που μέχρι τότε χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ, από την αύξηση της ζήτησης για νοσηλεία και εξετάσεις σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα (κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης), αλλά και από τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. 

 «Ελληνική πραγματικότητα οι ακραίες καταστάσεις και η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης» είπε στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης . Πραγματικότητα σύμφωνα με τον ίδιο και σε τοπικό επίπεδο σε πολλές περιπτώσεις η χρήση των φαρμάκων που φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους, όταν εισάγονται στο νοσοκομείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News