Αγγέλα Δουλγεράκη

Α.Τσίπρας: ''Δικαιούμεθα'' να είμαστε χαρούμενοι

Προσκλητήριο για σκληρή και μεθοδευμένη δουλειά, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από το καθεστώς εποπτείας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο που συνεκλήθη σε συνεδρίαση στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup.


«Δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε στα σύννεφα», είπε ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος στον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται ούτε για νέα μέτρα, ούτε για μνημόνιο αλλά για έναν θεσμό που ήδη προβλέπεται για την Ελλάδα και την Ευρώπη.


«Αυτό που προσθέσαμε ήταν συγκεκριμένες εγγυήσεις για αυτόματη εφαρμογή διόρθωσης», πρόσθεσε και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του μηχανισμού, καθώς οι στόχοι του προγράμματος θα επιτευχθούν.

Γραμμή για τα νέα μέτρα

Ξεκίνησε η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με σχεδιασμό και στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία. 


Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ (αύξηση ΦΠΑ, έμμεσοι φόροι κά), τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης. Πρόκειται για νέα επώδυνα μέτρα, που οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κληθούν να ψηφίσουν με δέλεαρ τις υποσχέσεις των δανειστών για το χρέος και μια μεγάλη δόση. Επιπλέον επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο μηχανισμός των αυτόματων περικοπών, που η Αντιπολίτευση δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «4ο Μνημόνιο», δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. 

Ευδιάθετος κερδίζοντας τον πόλεμο ο Β.Σόιμπλε


Καλές προοπτικές για μια σύντομη συμφωνία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα βλέπει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ δήλωσε αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο γ' πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Κ.Μητσοτάκης: επώδυνο το 4ο Μνημόνιο

Το τέταρτο μνημόνιο, το δεύτερο αυτής της κυβέρνησης, είναι πολύ επώδυνο για να καλυφθεί στις προκλητικές θριαμβολογίες, δηλώνει ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η συμφωνία φέρνει βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα και αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον.

Μ.Κεφαλογιάννης: Επέλεξαν και πάλι την εύκολη λύση

Τελικά ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε δίκιο όταν έλεγε: "Αν θέλεις να απαλλαγείς μια για πάντα από την Αριστερά (θα πρόσθετα και τον Λαϊκισμό) άφησε τους να κυβερνήσουν 3-4 μήνες", αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανόλης Κεφαλογιάννης.

 Στην περίπτωση της ΕΛΛΑΔΟΣ, η ουτοπία και οι αυταπάτες (όπως παραδέχθηκε ο κ. Τσίπρας στην Ελληνική Βουλή), στοίχησαν κάτι παραπάνω στον Ελληνικό Λαό.

 Για την λύση του Ελληνικού Προβλήματος, η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε και πάλι την εύκολη λύση, την αύξηση της φορολογίας.

Ε.Βενιζέλος: Μιλάμε για 4ο Μνημόνιο

Η κυβέρνηση «αποδέχθηκε και συμφώνησε όχι μόνο το τέταρτο συμπληρωματικό μνημόνιο αλλά και διαρκή μηχανισμό εποπτείας που θα ισχύει μετά το τέλος του προγράμματος», ενώ «οι εταίροι και πιστωτές υπαναχωρούν σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους του 2012 για το ελληνικό δημόσιο χρέος», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος .

Σχόλια