Αγγέλα Δουλγεράκη

Με τα κιάλια στην αγορά

Παρέα με τα κιάλια φαίνεται θα κάνουμε οσονούπω τα ψώνια μας από τα Σ/Μ.


…… Στα 103 εκατ. ευρώ εκτιμάται η συνολική ετήσια επιβάρυνση που θα προκύψει για τα νοικοκυριά από ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% στα είδη παντοπωλείου (τρόφιμα), σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών…...

Σύμφωνα με την ανάλυση, η αναμενόμενη συνολική ετήσια επιβάρυνση ανά νοικοκυριό είναι 25 ευρώ ανά νοικοκυριό (2,1 ευρώ/μήνα), δηλαδή επιπλέον 0,5% κατά μέσο όρο.

Οι τιμές των ειδών παντοπωλείου αναμένεται να αυξηθούν μεσοσταθμικά κατά 0,45% (για τα προϊόντα με μεταβολή συντελεστή η αύξηση τιμής εκτιμάται σε 0,81%).Σημειώνεται ότι, λόγω της εκτιμώμενης ύφεσης βάσει των γενικότερων εξελίξεων στην οικονομία, ο ΦΠΑ προς είσπραξη το 2016 αναμένεται μειωμένος σε σχέση με το 2015 κατά 1,56% (55 εκατ. ευρώ).
Το 2017 αναμένεται σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το 2015 με μείωση κατά 0,13% (5 εκατ. ευρώ).Τονίζεται ακόμα ότι οι ετήσιες αγορές τροφίμων των ελληνικών νοικοκυριών το 2015 ανέρχονται ετησίως σε 22,6 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η τάση είναι πτωτική την τελευταία πενταετία αν και σταθεροποιήθηκε μετά το 2012. Οι μηνιαίες δαπάνες σε τρόφιμα υπολογίζονται στα 380 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Κι αν η πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί πλέον να κάνει επισκέψεις στα Σ/Μ, μπορεί εύκολα ο καθένας από εμάς να σκεφθεί τι θα γίνει με τα λοιπά είδη, δευτερεύουσας σημασίας, ρούχα , παπούτσια, καφεδάκια, ποτάκια, εκδρομούλες κ.τ.λ.

Με τα κιάλια!!! Αλλά καλύτερα έτσι. Μακριά κι αγαπημένοι που έλεγε η γιαγιά μου.

ΑΓΔ

Σχόλια