Αγγέλα Δουλγεράκη

Σε θέση μάχης και οι τοπικοί φορείς για το προσφυγικό

Άνοιξε και επίσημα πλέον, μέσω έγγραφης εντολής πια προς τους Δήμους του νησιού, η "αυλαία" της προετοιμασίας της Κρήτης για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων.

Έγγραφο της Αποκεντρωμένης διοίκησης ζητά από τους Δημάρχους της Κρήτης που σήμερα συναντώνται στο Οροπέδιο Λασιθίου να συντονίσουν τις υπηρεσίες τους με τους λοιπούς φορείς στην εξεύρεση χώρων φιλοξενίας και να προσδιορίσουν τις δυνατότητες τους για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες.

''Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, ως αυτοδιοίκηση κι άνθρωποι διευκρίνισε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο Δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός , στο ίδιο μήκος κύματος με το συνάδελφό του από τα Χανιά Τάσο Βάμβουκα που ήδη έστειλε επιστολή στο υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, ενημερώνοντας τον για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να φιλοξενήσει σε χώρους των Χανίων ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Ο κος Β.Λαμπρινός επισήμανε ότι το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κινείται στην γραμμή της προετοιμασίας και αυτό είναι σωστό, προσθέτοντας ωστόσο πως ακόμα και σήμερα λείπει ο Εθνικός Σχεδιασμός για το τι θα κάνει ο καθένας.


Παράλληλα εξέφρασε την πίστη πως όλοι οι Δήμαρχοι της Κρήτης θα κινηθούν στη γραμμή της βοήθειας παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης. Ρόλο συντονιστή μεταξύ εμπλεκόμενων υπηρεσιών, Αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ εδώ στην Κρήτη αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.Παρούσα για να συνδράμει στην όλη προσπάθεια και η εκκλησία της Κρήτης με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι: όπως έπραξε και κατά το παρελθόν, θα συμπαρασταθεί, από το υστέρημά της, στις ανάγκες των εμπερίστατων και πονεμένων συνανθρώπων μας, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας.

Η διπλωματία σε κρίση


Στην κεντρική πολιτική σκηνή, συναντώνται σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό να ζητά τη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και κοινή θέση τη Δευτέρα στη συνδιάσκεψη μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες.


Στην Αθήνα επίσης σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να προετοιμάσει μαζί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας που θα γίνει μία ημέρα μετά - Τρίτη 8 Μαρτίου - στη Σμύρνη. 


Οι Ευρωπαίοι αναζητούν απεγνωσμένα, τρόπους να πείσουν την Άγκυρα να συνεργαστεί ταχύτερα και να μειώσει τις ροές ακόμη και σε μηδενικό επίπεδο όπως είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Η  Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα δύο έγγραφα που εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Το πρώτο αφορά σε ένα «Οδικό Χάρτη» για την επιστροφή της Ζώνης του Σένγκεν στην κανονικότητα και το δεύτερο σε μία Έκθεση Προόδου για το ζήτημα της απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης βίζας (visa liberalization) στην Τουρκία.

Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα παράλληλα ο Ντόναλντ Τούσκ όπου και θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο για το ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό.

Για κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ο εκπρόσωπός τους ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό και νερό, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν για όλους. Πολλά παιδιά είναι άρρωστα, από το κρύο και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξάπλωση επιδημιών στην περιοχή, αφού οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν επαρκούν πια για τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται στον καταυλισμό ανέφερε .

Από τη 1η Ιανουαρίου μέχρι στις 29 Φεβρουαρίου, 131.724 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο. Οι 122.637 έφθασαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σχόλια