default-image

Η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα καταγγέλλει ο Σπ.Δανέλλης

Απόψεις
Η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα καταγγέλλει ο Σπ.Δανέλλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αύξηση της ανεργίας έπειτα από την απόφαση της Κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, τη συνεπακόλουθη τραπεζική αργία και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, επισημαίνει με ερώτηση του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης.

Επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat μάλιστα αναφέρει πως η ανεργία τον προηγούμενο Απρίλιο ανήλθε στο 25,6%, ενώ η ανεργία των νέων σκαρφάλωσε στο δυσθεώρητο 53,2%.  

Ο βουλευτής αναφέρει συγκεκριμένα: Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα του Ιδρύματος  Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία δημοσιεύτηκε περίπου πριν από δύο εβδομάδες, αναμένεται ύφεση της  τάξης του 2 - 2,5% για το 2015, λόγω κυρίως των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και των συνεπακόλουθων νέων δημοσιονομικών μέτρων, για τα οποία έχει δεσμευθεί η Ελληνική κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης που ακολούθησε με τους εταίρους επί ένα εξάμηνο.

Η πολιτική αβεβαιότητα ως συνεπακόλουθο της «δημιουργικής ασάφειας» του πρώην Υπουργού Οικονομικών, οι παλινωδίες του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη και η διεξαγωγή ενός άχρηστου και διχαστικού, όπως αποδείχτηκε, δημοψηφίσματος που αναπόφευκτα οδήγησε σε περιορισμούς κεφαλαίων (capital controls) και τραπεζική αργία, έχουν αφήσει την ελληνική οικονομία βαρύτατα τραυματισμένη.

Στα δύσκολα αναστρέψιμα αποτελέσματα των πρόσφατων γεγονότων περιλαμβάνονται η ευρύτερη διάρρηξη εμπιστοσύνης στην πραγματική οικονομία καθώς και η μείωση των εισοδημάτων, αλλά και της απασχόλησης, λόγω της απότομης κάμψης των επενδύσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, και μόνο στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την τελική Συμφωνία τελεσφορήσουν σύντομα, για το 2015 προβλέπεται να σημειωθεί υποχώρηση ιδιωτικής κατανάλωσης, τόσο κατά το β' εξάμηνο, όσο και συνολικά στο έτος, αναιμική επενδυτική δραστηριότητα η οποία έχει καταγραφεί ήδη από τα μέσα του 2014, υποχώρηση των εξαγωγών και της εισαγωγικής ζήτησης, και αύξηση των τιμών στο σύνολο του έτους.

Όλα τα παραπάνω συντείνουν κατά τα φαινόμενα, στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ανήλθε για τον προηγούμενο Απρίλιο στο 25,6%, με την ανεργία των νέων να σκαρφαλώνει στο δυσθεώρητο 53,2%.  

Δεδομένου ότι σε αντίθεση με τις άλλες τρεις χώρες που χρειάστηκαν προγράμματα στήριξης, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, η χώρα μας όχι μόνον δεν κατάφερε να βγει από την κρίση, αλλά αντιθέτως μοιάζει να βουλιάζει ολοένα και περισσότερο μέσα σε αυτήν.

Δεδομένου ότι οι «διαπραγματεύσεις» και οι πολιτικοί «ελιγμοί» της Κυβέρνησης έγιναν στο όνομα των φτωχότερων στρωμάτων, αλλά και των ανέργων, που υποτίθεται ότι αποτελούν το τμήμα εκείνο του ελληνικού λαού γύρω από το οποίο περιστρέφεται η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Έχουν επίσημη εικόνα για την αύξηση της ανεργίας κατά τους τελευταίους δύο μήνες περίπου, οπότε και επιβλήθηκαν οι περιορισμοί κεφαλαίων, έπειτα από την ασυλλόγιστη και σπασμωδική κίνηση του δημοψηφίσματος;

Παρακαλώ όπως μου κατατεθούν τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, για το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2015, έτσι όπως διαμορφώνεται από τις εγγραφές στους καταλόγους του ΟΑΕΔ μέχρι στιγμής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News