Αγγέλα Δουλγεράκη

‘’Βαλεντίνος’’ σε αλλαγή δεδομένων

Ουάου !!!!!! Φτάσαμε στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, των ερωτευμένων, των αγαπησιάρηδων και των παρεξηγησιάρηδων.  Τους τελευταίους τους βάζω στο παιγνίδι γιατί η 14η Φεβρουαρίου και οι επέτειοι γνωριμίας, μήνα , χρόνου και πάει λέγοντας , είναι η ταυτότητα της αγάπης και όποιος την ξεχάσει στην πίσω τσέπη του πανταλονιού του - ξέρετε  πως αλλιώς τη λένε - πάει αδιάβαστος και χαλάει σχέσεις,  φιλίες και σπίτι.

Βολτάροντας στα μαγαζιά αλλά και στο διαδίκτυο βομβαρδίζω τα μάτια μου, το μυαλό μου και το υποσυνείδητο  μου από καρδιές, όλων των κόκκινων αποχρώσεων και μεγεθών, μηνύματα  για τα καλύτερα Ουάου Μάτς - Μούτς και τίθεμαι προ του διλήμματος, όχι τι να διαλέξω για το άλλο μου μισό αλλά αν θα πρέπει να υποπέσω στο πειρασμό.

Ενδεικτικές σκέψεις: ''Έμπορας ο Άγιος!! Γιορτή των λουλουδάδικων!! Των ζαχαροπλαστείων!!! Εμένα ο έρωτας μου γιορτάζει τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου κι αν δεν το καταλαβαίνεις σκασίλα μου!!! Μα τι θέλεις χρυσέ μου, στη χειρότερη περίπτωση, τον ξενόφερτο Άγιο θα γιορτάσω; Έχω εγώ δικό μου τοπικό Άγιο, είναι στο βουνό, αυτόν γιορτάζω. Είναι και ο έρωτας,  συμπτωματικά, που σε πάει στα βουνά κι έρχεται και δένει το σκηνικό''.

Έτσι το κουβαλούσα μέχρι πέρυσι το σκηνικό της παράστασης και τη γλίτωνα, ξεγλιστρούσα.  Φέτος όμως κάθε κατεργάρης πάει στον τόπο του , στην παρέα εντάσσομαι κι εγώ, γιατί ο Βαλεντίνος και κάποιοι άλλοι μου αλλάζουν δεδομένα.

Βαλεντίνος ο Μυτιληνιός;

Ο ξενόφερτος Άγιος Βαλεντίνος , ο παγκοσμίως γνωστός ως προστάτης των ερωτευμένων, εδώ και δύο αιώνες βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στη Μυτιλήνη!
Φτου!  καντεμιά ναι, αλλά έτρεξα, έψαξα, κοπίασα και διάβασε τι βρήκα σε παλιά δημοσιεύματα στο iefimerida.gr:

 Χάρη στην αποκατάσταση της καθολικής εκκλησίας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, τα οστά του Αγίου θα επιστρέψουν στο «σπίτι» τους μέσω ... Χίου. Με την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των οροφογραφιών του καθολικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Μυτιλήνης, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική επιστροφή των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, απ' όπου «έφυγαν» το 1990. Το έργο έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό από τον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου, αποστολικό τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου και μητροπολίτη παντός Αιγαίου, Νικόλαο.

Η καθολική εκκλησία των Φραγκισκανών, χώρος λατρείας για τους καθολικούς πιστούς της Λέσβου, βρίσκεται στην οδό Ερμού και τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε έντονες φθορές στο εσωτερικό και το εξωτερικό της. Ο θόλος όσο και τα εσωτερικά και εξωτερικά επιχρίσματά της έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, κυρίως από την υγρασία.

Η εικόνα όμως αλλάζει και ήδη εδώ και μία εβδομάδα ειδικό συνεργείο της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης των οροφογραφιών του ναού. Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών, εξέφρασε και ο αρχιεπίσκοπος Νικόλαος……..

Παράλληλα με την έναρξη των εργασιών, υπάρχει η πιθανότητα μέσα στον μήνα που μας έρχεται και με αφορμή και τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τα λείψανά του να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στη Μυτιλήνη. Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου που επί αιώνες φυλάσσονταν στη Μυτιλήνη, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, πήγαν στην Τήνο, όπου βρίσκονται σήμερα, και θα κατευθυνθούν στη Χίο, τελευταίο σταθμό πριν από την οριστική τους επιστροφή στη Μυτιλήνη…….  

Από τη Ρώμη στη Μυτιλήνη

Επί δύο ολόκληρους αιώνες τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη των ερωτευμένων, αναπαύονταν στην καθολική εκκλησία, τη γνωστή σε όλους «Φραγκοκλησιά», στην οδό Ερμού, κάτω από την Αγία Τράπεζα. Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.

Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και κάποια άλλα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής εκκλησίας στη Ρώμη, απ' όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή, πριν από δυο αιώνες.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών κ. Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου του Παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, Ιερομονάχου Καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο και παρεδόθησαν στον Αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητά του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένας νεαρός χριστιανός. Μια εικόνα του σώζεται στην εκκλησία της Santa Maria Antiqua, την ενορία των Ελλήνων της Ρώμης, την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ο οποίος διακρινόταν για την χριστιανική του αγάπη και το ενοποιό του πνεύμα.

Μαρτύρησε (αποκεφαλίστηκε) κατ την περίοδο των διωγμών του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου του Β' (ο επονομαζόμενος: ο Γότθος), στις 14 Φεβρουαρίου 268 μ.Χ και θάφτηκε στις Κρακόμβες της Αγίας Πρίσκιλλας στην Ρώμη. Το 1815, ο  Πάπας Πίος ο 7ος, πρόσφερε τα λείψανά του ως δώρο σ' έναν ιερέα ευγενικής καταγωγής, τον Giovanni-Battista Longarini di San ConstanzoAN, που προήρχετο από το δουκάτο του Ουρμπίνο.Έπειτα από πολλές περιπέτειες, το 1907, τα λείψανά του βρέθηκαν στην Μυτιλήνη μέσα στην καθολική εκκλησία της Παναγίας αφού πρώτα ανήκαν σε μία απόγονο του ευγενή στην Λουκία Θεοφανοπούλου-Bongigli, η οποία και τα δώρισε στους Καπουτσίνους μοναχούς της εκκλησίας…….. κλπ, κλπ.

Βαλεντίνες και Βαλεντίνοι. Ερωτευμένες και Ερωτευμένοι. Όση ώρα γράφω σχεδιάζω. Μην βγούμε και χαμένοι. Άγιος Χριστιανός μας προέκυψε από κει που τον κατηγορούσαμε και ξενόφερτο τον αποκαλούσαμε. Στην Μυτιλήνη τον έχουμε. Προορισμός έρωτα, γάμου, σχέσης, από δω και στο εξής το νησί της Λέσβου μπορεί να γίνει. Τουριστικό ρεύμα δυνατό για όλη την υφήλιο, επίσης.


Η Λέσβος έχει τις υποδομές. Έχει το κλίμα. Έχει το γαλάζιο. Οι άνθρωποι της είναι υπέροχοι. Το ξέρουν όσοι έχουν βρεθεί εκεί. Μυτιλήνη, Μόλυβδος, Καλονή, Αγιάσος, Κυρήνη, Πλωμάρι …..Θεόφιλος , απολιθωμένο δάσος….. ένας ατέλειωτος κατάλογος.  Για εκείνους που γνωρίζουν ξέρουν ότι είναι δυνατόν. Τόπος θεού , πολιτισμού, ιστορίας, ομορφιάς !!!!!!!

Στον επιλογο:

Ο Βαλεντίνος ο Μυτιληνιός μας άλλαξε τα δεδομένα χρυσέ μου!
Άσε το πέρυσι. Κοίτα το τώρα.
Υπουργείο Τουρισμού και Υπουργός ακούει;


Πάμε Μυτιλήνη καλέ μου; Χρόνια μας Πολλά!!! ( Κοίτα ποιος το λέει. Έλεος πια.)

Σχόλια