default-image

''Παιδί μου, ο πεινασμένος δεν πιστεύει του Νηστικού''

Απόψεις
''Παιδί μου, ο πεινασμένος δεν πιστεύει του Νηστικού''

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ''παράνοια'' της λογικής …

Της Αγγέλας Δουλγεράκη

( Ρήση της γιαγιάς μου που ξεκληρίστηκε από την πατρίδα της και μπήκε ερχόμενη στην Κρήτη σε ένα άλλο πόλεμο)

Άκου λοιπόν τι γίνεται στα ταμεία των νοσοκομείων , τις εφορίες και με τις δικαιολογίες των ανασφάλιστων - απόρων που δεν πληρώνουν τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και τις λοιπές υπηρεσίες που τους παρέχονται κατά την φιλοξενία τους στα νοσοκομεία !!!!

Άκου τι γίνεται με αυτούς τους εργαζόμενους, σύμφωνα με κάποια στελέχη τραπεζών που φοροδιαφεύγουν ασύστολα, καθώς ένας στους δύο δεν δηλώνει τα εισοδήματά του.

Άκου τι γίνεται με αυτούς του Έλληνες - εμένα, εσάς, τα παιδιά μας - που ζούμε  κάτω από το όριο της φτώχειας και περιμένουμε  το φιλότιμο και κοινωνικό κράτος να δείξει τη μεγαλοσύνη του. Τα πεινασμένα παιδιά και τους άστεγους.

Το κράτος που σου κόβει τις παροχές αλλά σου δίνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σου πάει τη σύνταξη στα 360 ευρώ, αλλά σε βοηθά με την κοινωφελή εργασία να επιβιώσεις εσύ και η οικογένεια σου ……   

Άκου λέει τι συμβαίνει!!

Στην πραγματικότητα διαφορετικά θα ήθελα να εκφραστώ αλλά δεν μου το επιτρέπει η μάνα μου και η ηλικία μου. 'Άλλωστε είναι γνωστό ότι όταν μιλάμε για τα προβλήματα μας ή ακόμα και τις χαρές μας , εμείς οι Έλληνες επιθυμούμε να τα πούμε ''έξω από τα δόντια''.

Άκου ….. τι συμβαίνει!!

Οι ανασφάλιστοι και οι άποροι λέει το υπουργείο υγείας από τον Ιανουάριο έως και τον περασμένο Ιούλιο , ανέβασαν το κόστος νοσηλείας για απόρους στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας στα 65,8 εκατ. ευρώ και ….. ότι μαζί με αυτά που μαζεύονται από τη ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψη των άπορων κι ανασφάλιστων αλλοδαπών,  ο λογαριασμός εκτοξεύεται στα 72,3 εκατ. ευρώ.

Οι ειδικοί, μάλιστα,  εκτιμούν ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου οι δαπάνες για την περίθαλψη των ανασφάλιστων θα διπλασιαστούν.

Από τους ίδιους τους ειδικούς επισημαίνεται επίσης πως η παρούσα κατάσταση αποτελεί την ''ωρολογιακή βόμβα'' που απειλεί τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και ταυτόχρονα τινάζει στον αέρα όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για να κλείσουν ''μαύρες τρύπες'' στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς με βάση τη νομοθεσία, πλέον οι ανασφάλιστοι έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περίθαλψη δωρεάν.

Άκου ….. ζημιά που πάθαμε .

Άκου …… τι κάναμε εμείς τα παλιόπαιδα ( και πάλι αλλιώς ήθελα να το πω αλλά είπαμε  αυτή η μάνα μου χαντάκωσε με τις απαγορεύσεις τη γλώσσα μου) και χρεώσαμε αυτό το σύστημα της υγείας με τα απίστευτα.  

Άκου λοιπόν μολογημένα και ντρέτα.

Εγώ ο ανασφάλιστος και άπορος δεν ευθύνομαι γιαυτό το τέρας που εσύ εξέθρεψες μέσα στην υγεία.

Απαιτώ γιατί συνεχίζεις να μου τα παίρνεις μέσω της φορολαίλαπας και των λοιπών εισφορών να καταλάβεις ότι αυτό που κάνεις είναι ντροπή κι ότι πρέπει ''από προχθές '' να παρέμβεις  .

Σε εσένα το λέω που παριστάνεις το κουφό της παρέας. Που ξέρεις, λες, να ασκείς εξουσία και να παίρνεις αποφάσεις και σε έχω εκεί και σε πληρώνω.

Σε εσένα που ξέχασες ότι σε εξέλεξα γιατί μου είπες ότι μπορείς να διορθώσεις τα κακώς κείμενα. Εκτός κι αν μου είπες ψέματα κι αν άδικα πέρασες στην επίθεση του πρώην υπουργού που είπε: ''Κακώς είπα πως μαζί τα φάγαμε γιατί ακόμα τα τρώμε και τα τρώμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά''.  

Άκου και κάτι άλλο. Αν σου φαίνεται πως είναι λαϊκισμός και λάσπη στον ανεμιστήρα αυτά που σου λέω τότε γιατί μωρέ δεν συμβουλεύεσαι τις δικές σου υπηρεσίες και αυτά που ανακοινώνουν προκειμένου να μην γίνεσαι ρεζίλι;

Δες τι λέει το ΚΕΠΕ, δες τι λέει η ΕΛΣΤΑΤ. Οι συνθήκες διαβίωσης λένε στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν.   

Από το 2010 ως το 2013, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης, το ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και στερείται βασικά αγαθά από τη θέρμανση της κατοικίας του, το πλυντήριο ρούχων, τη δυνατότητα να πληρώσει λογαριασμούς μέχρι και ελλείψεις στη διατροφή του (κρέας ή ψάρι) ξεπέρασε το 20%.  Αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Το 40% των φτωχών Ελλήνων στερείται ακόμη και βασικά διατροφικά αγαθά, ενώ το 50% στερείται ακόμη και την θέρμανση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους δείκτες συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού για το 2013 προκύπτει η στέρηση εννέα βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού):

Άκου μωρέ να δεις που μου ζητάς να πληρώνω το νοσοκομείο που πήγα το παιδί μου για να μην πεθάνει όπως η δική σου υπηρεσία αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ:

Διατροφή: 4/10 φτωχού πληθυσμού στερούνται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 4,7%.

Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (550€):8/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες.

Αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης: 5/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση και 24,3% για το μη φτωχό πληθυσμό.

Δαπάνες στέγασης: 6/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης και 4/10 του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει

Πάγια έξοδα (φως, νερό, τηλέφωνο): 6/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών εγκαίρως, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κλπ.

Αντιμετώπιση συνήθων αναγκών: 6/10 του φτωχού πληθυσμού αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

ΙΧ & ηλεκτρονικός υπολογιστής: 2/10 του φτωχού πληθυσμού δε διαθέτουν ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ούτε προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και το χρειάζονται.

Εσύ που εκ του ασφαλούς ακόμα πληρώνεσαι πλουσιοπάροχα κι ασκείς πολιτική άκου να δεις ποιοι στερούνται 4 από τα 9 βασικά αγαθά και υπηρεσίες (ηλικιακά):

23,3% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών,

35,2% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση,

21,6% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 64 ετών,

9,4% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση,

13,7% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω,

15,0% γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω,

12,1% άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Πού καταγράφεται έλλειψη βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία ανά καθεστώς ιδιοκτησίας;

3,7% των νοικοκυριών με ιδιόκτητη κατοικία με οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κλπ.)

6,7% των νοικοκυριών με ιδιόκτητη κατοικία χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κλπ.)

9,9% σε ενοικιασμένη κατοικία

9,6% σε παραχωρημένη δωρεάν κατοικία

Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 27,3% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 22,9% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 42,0% για τον φτωχό πληθυσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της Χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.784 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.428 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 1.879 ευρώ.

Άκου μωρέ να δεις που φτάσαμε και ακόμα τον πάτο δεν τον είδαμε !!!!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News