Οι αλήθειες για αστικό πράσινο στο Ηράκλειο

Απόψεις
Οι αλήθειες για αστικό πράσινο στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημερινή δημοτική Αρχή θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που αφαίρεσε τον μεγαλύτερο αριθμό δέντρων στην ιστορία της πόλης, χάριν ενός εντόμου!

Το πράσινο ήταν πάντα ένα στοιχείο επείγον για το Ηράκλειο. Διαχρονικά, οι δημοτικές Αρχές το αντιμετώπισαν έτσι, φυτεύοντας σχεδόν άναρχα διάφορα δέντρα σε χώρους πρασίνου και κοινόχρηστους χώρους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες 170.000 πολιτών.

*Γράφει ο Μανόλης Βερίγος.

Η σημερινή δημοτική Αρχή θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που αφαίρεσε τον μεγαλύτερο αριθμό δέντρων στην ιστορία της πόλης, χάριν ενός εντόμου!

Ωστόσο, ψήφισε τον κανονισμό πρασίνου που προβλέπει τη φύτευση 2 δέντρων για κάθε δέντρο που αφαιρείται λόγω «…αποφάσεως της κυρίας Ερωφίλης».

Η αλήθεια είναι ότι για κάθε κοπή δέντρου χρειάζεται “άδεια εργασιών μικρής κλίμακας” που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει. Συνεπώς, ο κάθε πολίτης μπορεί να απαιτήσει αυτήν την άδεια πριν από την κοπή κάθε δέντρου.

Μία άλλη αλήθεια είναι ότι τα δέντρα που κόβονται δεν αντικαθίστανται Χ2, όπως προβλέπει ο κανονισμός πρασίνου, γιατί η «κ. Ερωφίλη ισχυρίζεται, διαδίδει και ακολουθεί» τη νομοθεσία (ΦΕΚ 6213/Β/2022) που αναφέρεται σε ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, ότι το πλάτος των πεζοδρομίων δεν επαρκεί για τη φύτευση νέων δέντρων. Ωστόσο, στο άρθρο 4 § 2(ιι) της συγκεκριμένης νομοθεσίας γράφει:

«Στις περιπτώσεις που το υφιστάμενο πλάτος πεζοδρομίου δεν επαρκεί, μπορεί να διαμορφωθεί ζώνη αστικού εξοπλισμού́ σε προέκταση του πεζοδρομίου σημειακά ή καθ’ όλο το μήκος του εις βάρος της παρόδιας στάθμευσης. Η προέκταση αυτή́ καταλαμβάνει πλάτος ίσο με το πλάτος της παρόδιας στάθμευσης ή μικρότερο (π.χ. προέκταση στην οποία γίνεται η δενδροφύτευση της οδού)».

Μία άλλη αλήθεια είναι ότι η απόσταση του 1,5 μέτρου δεν τηρείται για την εγκατάσταση καφάο ή κολόνας ηλεκτρισμού σήμερα, με αποτέλεσμα τα ΑμεΑ (και οι πεζοί) να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας από αστικό εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί το 2023.

Μία άλλη πικρή αλήθεια είναι ότι η (α)διαπερατότητα εδάφους στο Ηράκλειο είναι, όπως φαίνεται στη συνημμένη εικόνα, σε απελπιστικά επίπεδα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε από καταστροφικές πλημμύρες λόγω κλιματικής αλλαγής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω στην κ. Ερωφίλη ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την καρατόμηση (χωρίς αντικατάσταση) χιλιάδων δέντρων, αφήνοντας “καμένη γη” στους επόμενους συναδέλφους της.

Έρχονται ελπίζω καλύτερες μέρες για την πόλη μας… Εγώ πάντως θα συνεχίσω να φυτεύω δέντρα στην άσφαλτο (στη θέση των κομμένων), όπως κάνουν ευτυχώς αρκετοί συμπολίτες μας.

* Ο Μανόλης Βερίγος είναι πολεοδόμος μηχανικός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News