Η διχοτόμηση του Ηρακλείου

Απόψεις
Η διχοτόμηση του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν μας αξίζει αλλά και αδικεί ένα από τα δύο μεγαλύτερα έργα της Κρήτης

Του Ευριπίδη Κουκιαδάκη*

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, καλώς ήλθατε στο Ηράκλειο, με μεγάλο αριθμό συνεργατών σας, γεγονός το οποίο για τον υπογράφοντα τουλάχιστον, υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδετε στην επίσκεψη σας αυτή, σε μια ξεχωριστή για την ιδιαίτερη πατρίδα Σας περίοδο - είμαι βέβαιος όχι τόσο λόγο των επικείμενων εκλογών, οι οποίες αφορούν όλη τη χώρα, αλλά γιατί με καθυστέρηση τουλάχιστον μισού και πλέον αιώνα, υλοποιούνται ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης , τα τελευταία μεγάλα έργα της πατρίδας μας ήτοι, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης.

Λόγω του βεβαρημένου προγράμματος σας, υποθέτω βάσιμα ότι δε θα μου δοθεί η ευκαιρία να σας επισημάνω δια ζώσης  δύο σημαντικές  ελλείψεις του Ηρακλείου, έτσι, κατ΄ ανάγκην ακολούθησα τον ανορθόδοξο για  την περίπτωση τρόπο, όχι για να κάνω κριτική, αλλά με ειλικρινή ανησυχία και γνήσιο ενδιαφέρον  για την ποιότητα και την πορεία έργων.

Το «τείχος (όχι του Βερολίνου), αλλά του Ηρακλείου», τμήμα τουλάχιστον του οποίου θα διέλθετε κατά τη επίσκεψη σας στο ΒΟΑΚ και το Δικαστικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα, στην Περιφέρεια και στο υπό μεταβίβαση ετοιμόρροπο παλαιό Αστυνομικό Μέγαρο, επί του οποίου στεγάζεται το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, ενώ απαγορεύεται η είσοδος σε αυτό, γιατί έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνό.

Ίσως δεν γνωρίζετε ότι  το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου ήταν και είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί με ΣΔΙΤ, ενώ το «δίδυμο» αυτού, Δικαστικό Μέγαρο Χανίων, δεν διαθέτει ούτε  οικόπεδο.

Τέλος, άφησα τελευταίο  το τμήμα του ΒΟΑΚ το οποίο διχοτομεί το Ηράκλειο , λόγω της μεγαλύτερης  σημασίας του, για την ανάπτυξη του Ηρακλείου,  που όπως θα παρατηρήσετε ασφυκτιά, εξ αιτίας των έργων που με καθυστέρηση δεκαπέντε τουλάχιστον ετών - περιέργως δε λίγο πριν τη δημοπράτηση του έργου και την πολύ αναμενόμενη έγκριση της ΜΠΕ.

Αν και θέλω να πιστεύω ότι  δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω η προϊσταμένη αρχή των εκτελούμενων έργων, για την τύχη της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, την οποία υιοθέτησε σχεδόν ομόφωνα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και κυρίως οι πολίτες του Ηρακλείου, με την οποία προτείναμε την υπογειοποίηση του ΒΟΑΚ, όμως ως υποψιασμένος πολίτης, οφείλω να είμαι τουλάχιστον επιφυλακτικός.

Η απλή ανάγνωση της ομόφωνης αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία υποστηρίξαμε ως δημοτική παράταξη με πάθος, θα διευκολύνει αξιόπιστα και αντικειμενικά, τη σημασία της πρότασης αυτής, η οποία διευκολύνει την εκτέλεση του έργου για το οποίο, θα είμαστε όλοι υπερήφανοι. 

Το κόστος του έργου ασφαλώς και δεν είναι μικρό, αλλά ελπίζω όχι ικανό για να μονιμοποιηθεί η διχοτόμηση της πόλης.

*Ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης είναι Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου, με τη δημοτική Παράταξη ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ για το Ηράκλειο και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News