Εκλογές για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή

Απόψεις
Εκλογές για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, μετά την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα και τον εμπαιγμό των πολιτών, η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί»

Ένοχη χαρακτηρίζεται η κυβέρνηση για την υγειονομική τραγωδία που βιώνει η χώρα μας.

*Της Χρυσάνθης Καμπουράκη

Δε θέλει και δεν μπορεί να τη διαχειριστεί πλέον, να παραιτηθεί, να δώσει διέξοδο το γρηγορότερο μέσα από τις εκλογές. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, μετά την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα και τον εμπαιγμό των πολιτών, η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί. Γνώριζε, παρέλειψε, αμέλησε, ψευδόταν ασύστολα, ενώ χάνονταν άδικα τόσες χιλιάδες άνθρωποι!

Χωρίς καμιά ενίσχυση του ΕΣΥ, χωρίς προσλήψεις, το άφησε στα όριά του, το εγκατέλειψε, επιτρέποντας, τόσο καιρό, να πεθαίνουν οι συνάνθρωποί μας αβοήθητοι, εκτός ΜΕΘ. Το δράμα των 7.000 απομακρυσμένων ανεμβολίαστων, απλήρωτων υγειονομικών συνεχίζεται, οι οποίοι στερούν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους από τη μάχη της σωτηρίας χιλιάδων συμπολιτών μας, ενώ έως τον Μάρτιο προβλέπει η τιμωρητική κυβέρνηση ίσως και την απόλυσή τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται δύο φορές πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε θανάτους, ανά εκατομμύριο κατοίκους. Αβεβαιότητα, δυσοίωνες οι προοπτικές για το μέλλον, την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, που οξύνεται, ενόψει και ενός πέμπτου κύματος κατά τους επιστήμονες, τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνοεί. Οπόταν βέβαια τη συμφέρει, κάνει ότι τους θυμάται, για να τους πετάξει τις ευθύνες...

Η χώρα μας, από την άλλη, βιώνει στο έπακρο και την κρίση ακρίβειας, με ρεκόρ αλλεπάλληλων ανατιμήσεων, που παγιδεύουν τους καταναλωτές και “ροκανίζουν” το εισόδημά τους. Με υπερτριπλάσιο το πραγματικό κόστος του ρεύματος, μεταφέροντας το κόστος στη λιανική οι προμηθευτές μέσω των ρητρών, με έως και 40% επιπλέον αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, μόνο μαύρα οικονομικά σύννεφα υπάρχουν για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2022. Η δε κυβέρνηση Μητσοτάκη αρκείται στον ρόλο του θεατή, δίχως ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης, χωρίς παρεμβάσεις στα καρτέλ και στους κερδοσκόπους.

Οι τιμές άλλωστε των αυξήσεων είναι τριπλάσιες απ’ ό,τι εμπεριέχει ο προϋπολογισμός που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ., μη ρεαλιστικό προϋπολογισμό, αφού, εκτός τούτων, θεωρεί παρελθόν την πανδημία. Οι πολίτες θα εμφανίσουν αδυναμία πληρωμών, καθώς νέα ενεργειακή φτώχια επεφύλαξε για τους πολλούς, προκειμένου να θησαυρίζουν οι λίγοι. Συν τοις άλλοις, καλπάζει και η ανεργία τους δύο τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας τους 1.100.000 οι άνεργοι τον Νοέμβριο.

Το δε υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε επίσημα την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 0,52 λεπτά την ημέρα, 13 ευρώ τον μήνα, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους. Από τα 650 ευρώ που τον ανέβασε την 1η/2/2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα 663 ευρώ, ενώ ο Τσίπρας επιμένει στα 800 ευρώ τώρα, για την ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης. Τους ξεγέλασε όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προεκλογικά, υποσχόμενος αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Είναι, ωστόσο, όχι μόνο ανίκανη, αλλά και άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση, όταν άφησε τις αυξήσεις παντού ανεξέλεγκτες, οι οποίες κατατρώγουν το εισόδημα των εργαζομένων.

Και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, από τη μεριά τους, ζουν το απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο, με πολλαπλές μειώσεις εισοδημάτων. Έχουν χάσει τη μόνιμη 13η σύνταξη, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατήργησε η ανάλγητη κυβέρνηση της Ν.Δ. Έχει χαθεί το κοινωνικό μέρισμα, που χορηγούσε κάθε έτος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αγγίζοντας το ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Φέτος, μόνο 634.027 δικαιούχοι θα λάβουν ψίχουλα, το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ, συνολικού ποσού μόνο 160 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει τόση κοινωνική ένδεια και φτώχια.

Στο έλεος εξάλλου των καιρικών συνθηκών και των πιεστικών αναγκών έχει αφήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου και των περιχώρων, όπως και τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας. Αυτή η κυβέρνηση είναι διαπιστωμένο ότι δεν ωφελεί την ελληνική κοινωνία, παρά μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, που τη λεηλατούν για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Όμως οι σπατάλες και η αδιαφάνεια διάθεσης δημόσιων κονδυλίων καλά κρατούν, αφού η 17λεπτη πρωτοχρονιάτικη φιέστα με τον Σάκη Ρουβά θα στοιχίσει 211.000 ευρώ, ενώ έχουν τόσες ελλείψεις τα δημόσια νοσοκομεία, τις οποίες αγνοούν προκλητικά.

Να προσθέσουμε και τη δεινή θέση της Ελλάδας όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου το 2021 και το Κράτος Δικαίου, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα παραβιάζει από το καλοκαίρι του 2019 τους ευρωπαϊκούς στόχους, τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, υπαγάγοντας το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη την ΕΡΤ, την ΑΠΕ στο πρωθυπουργικό γραφείο, ασκώντας πιέσεις στους δημοσιογράφους, βάζοντας ταφόπλακα στην αντικειμενική ενημέρωση.

Τέλος, ανάλυσης χρήζουν οι αλλαγές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη των γενικών και ειδικών γενικών γραμματέων, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. “Γαλάζια” παιδιά, σε κρατικές χρυσοπληρωμένες θέσεις, με άφθονο δημόσιο χρήμα. Βασικό παράδειγμα η κ. Σοφία Νικολάου, αντικαταστάθηκε καθώς έχει εκφράσει την επιθυμία να πολιτευτεί, η οποία προέβη, καθ’ όλο το διάστημα, σε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. Η μόνη πλέον υπεράσπισή του είναι η προκήρυξη εκλογών, η προσφυγή του ελληνικού λαού στις κάλπες, για να προωθήσει μια κοινωνική και κοινοβουλευτική προοδευτική πλειοψηφία, ικανή με το στρατηγικό σχέδιο και το κυβερνητικό πρόγραμμά της να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές κρίσεις, με γνώμονα το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον, ξεκινώντας από τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News