Η Ελλάδα στον αυτόματο πιλότο

Απόψεις
Η Ελλάδα στον αυτόματο πιλότο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός επιβάλλεται να αλλάξει ρότα, να ξεφύγει από εκείνη της φτώχιας, του θανάτου και των απειλών»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει τη διακυβέρνηση της χώρας μας στον αυτόματο πιλότο, έχοντας τον ρόλο του θεατή των εξελίξεων, ενδιαφερόμενος ο πρωθυπουργός να διασώσουν τα συμμαχικά ΜΜΕ την επικοινωνιακή εικόνα του, αφήνοντας τον ελληνικό λαό να βιώνει ένα δράμα χωρίς τέλος.

*Της Χρυσάνθης Καμπουράκης

Τα δημόσια νοσοκομεία τα οδήγησε στην κατάρρευση, χωρίς καμιά ενίσχυση, αντίθετα τα αποδυνάμωσε, διώχνοντας 7.000 υγειονομικούς ανεμβολίαστους, αφήνοντας τους ασθενείς να πεθαίνουν αβοήθητοι. Εκατόμβες συμπολιτών μας χάνονται καθημερινά, αντιμετωπίζοντας η κυβέρνηση τις απώλειες σαν νούμερα, ως μια κανονικότητα πλέον, χωρίς να δίνει αξία στην ανθρώπινη ζωή, αντίθετα θεωρεί την υγεία εμπορεύσιμο προϊόν. Εκτός πραγματικότητας ο κ. Μητσοτάκης, εθελοτυφλεί, θριαμβολογεί προκλητικά και παράλογα ότι «η κυβέρνηση νίκησε την πανδημία», ενώ βρίσκεται σε έξαρση, καταγράφοντας 19.000 νεκρούς!

Τον τελευταίο δε 1,5 χρόνο τα νοσοκομεία είναι μιας νόσου, απαγορεύτηκαν τα τακτικά χειρουργεία στο 80% και πεθαίνουν επιπλέον χιλιάδες συνάνθρωποί μας από άλλες ασθένειες, με υπογραφή Μητσοτάκη.

Σημειωτέον ότι, ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται στο “κόκκινο”, αντί να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, μονιμοποιεί 4.000 ιερείς. «Εμείς μετράμε νεκρούς και ο Μητσοτάκης ψήφους».

Απαξιώνει εξάλλου τις ΜΕΘ, εξισώνοντάς τις με τα ράντζα, συντηρώντας μια ανόητη και αλαζονική ρητορική, για να δικαιολογήσει την απραξία του και το σκοτεινό σχέδιο της κυβέρνησής του να ιδιωτικοποιήσει κερδοφόρα τμήματα του ΕΣΥ. Τον “αδειάζει”, ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Γκάκα, ομολογώντας ότι «η μη διασωλήνωση στον άρρωστο, που χρήζει ΜΕΘ, σημαίνει θάνατος».

Ευνοεί όμως η δεξιά κυβέρνηση την κερδοσκοπία των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας, των κλινικαρχών και των διαγνωστικών κέντρων. Ο ΕΟΠΥΥ, από την άλλη πλευρά, θα λειτουργεί ως ασφαλιστική εταιρεία σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αποκλείοντας από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανθρώπους που δεν τον συμφέρουν, καταργώντας την καθολική ασφάλιση, εν καιρώ πανδημίας.

Παρά τον εκτροχιασμό, ωστόσο, της πανδημίας στη χώρα μας, αρνείται η κυβέρνηση της Ν.Δ. να πάρει μέτρα στήριξης των νοσοκομείων, πρόληψης διάδοσης του ιού, αρνείται την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, των σχολείων και των μαζικών χώρων εργασίας. Ούτε εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών σε μονοκλωνικά αντισώματα και φαρμακευτική αγωγή, που θα έσωζαν πολλούς ασθενείς.

Έκθετη στην κοινωνία, από τη μεριά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναξιόπιστη, κήρυξε πόλεμο στους ανεμβολίαστους, στοχοποιώντας με πρόστιμα τους συνταξιούχους. Μετά, δε, τους υγειονομικούς, που εκδίωξε, επιλογή εγκληματική, η κυβέρνηση υποκινεί μαζικές απολύσεις, ενόψει των γιορτών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραμονές των Χριστουγέννων, καλεί τους εργοδότες να απολύσουν τους ανεμβολίαστους εργαζομένους!

Να προσθέσουμε ακόμη ότι 200.000 εργαζόμενοι μένουν εκτός ΟΑΕΔ, χωρίς επίδομα ανεργίας, καθώς δεν εμφανίζονται τα ένσημα των μονομερών αναστολών και η ανάλγητη κυβέρνηση δε μειώνει τα απαιτούμενα ένσημα, απορρίπτοντας τις σχετικές τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπρόσθετα, 1.680 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί είναι από τον Σεπτέμβριο απλήρωτοι, για 67.000 παιδιά που φιλοξενούν μέσω ΕΣΠΑ. Κινδυνεύουν να κλείσουν, με τεράστιες επιπτώσεις για τα παιδιά και 18.000 εργαζόμενους. Επί διακυβέρνησης αντίθετα του ΣΥΡΙΖΑ, για διπλάσια παιδιά, οι πληρωμές καταβάλλονταν ανελλιπώς κάθε μήνα.

Στον αυτόματο πιλότο έχει αφήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και την κρίση ακρίβειας, που μαστίζει τη χώρα μας, η οποία εκτόξευσε τον πληθωρισμό, μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και δημιουργεί νέα φτωχοποίηση της κοινωνίας. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε., όπου οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν και ανακουφίζουν τους πολίτες, τους εργαζόμενους, στην Ελλάδα οι κυβερνώντες δεν παρεμβαίνουν υπέρ των καταναλωτών και της αγοράς, αλλά ευνοούν, με τη σκόπιμη απαξίωση των ελεγκτικών θεσμών, την αισχροκέρδεια των λίγων εις βάρος των πολλών.

Επιπλέον ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΠΑ, ευνοώντας την ενεργειακή κρίση, τις ξέφρενες ανατιμήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, συμπαρασύροντας και στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες, αυξήσεις, θλιβερή πρωτιά στην Ε.Ε., οι οποίες έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από 1/1/2022, συν τοις άλλοις, δεν ισχύουν τα πανδημικά μέτρα στήριξης, καθώς, όπως φαίνεται, ο Μητσοτάκης κήρυξε μονομερώς τη λήξη της πανδημίας. Οι δε μεταθέσεις πληρωμών, με τις προσωρινές αναστολές, δε λύνουν τα προβλήματα. Η κυβέρνηση “πάγωσε” επιπλέον τις πληρωμές του ΕΣΠΑ και άφησε απλήρωτους αναδόχους έργων, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποκλείονται όχι μόνο από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και από τους πόρους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, με κίνδυνο πολλές να βάλουν λουκέτο.

Όλες αυτές οι παράλληλες κρίσεις οδηγούν σε κοινωνικά αδιέξοδα και στην καταστροφή, που είναι πολιτικές επιλογές της Δεξιάς και της ακροδεξιάς συνιστώσας της. Λαϊκό αίτημα είναι πλέον να φύγουν το γρηγορότερο δυνατόν και μονόδρομο αποτελεί η ανατροπή τους στην κάλπη των εθνικών εκλογών.

Ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός επιβάλλεται να αλλάξει ρότα, να ξεφύγει από εκείνη της φτώχιας, του θανάτου και των απειλών. Με την εφαρμογή, από μια συμμαχική, δημοκρατική διακυβέρνηση, προοδευτικών πολιτικών, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, είναι αναγκαίο να στραφεί στον δρόμο της Δημοκρατίας, της προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News