Απόψεις

Δεν είναι επιστημονική φαντασία

Είναι η πρόβλεψη του Climate Central για το πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας εάν επιτρέψουμε τη θερμοκρασία του πλανήτη να αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου

Μικρά νησιωτικά κράτη θα «πνιγούν» στους ωκεανούς και οι χώρες της Μεσογείου θα δουν μεγάλες πόλεις τους, μεταξύ των οποίων ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, να πλημμυρίζουν.

*Γράφει η Νατάσα Στασινού

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η πρόβλεψη του Climate Central στη βάση επιστημονικών μοντέλων για το πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας εάν επιτρέψουμε τη θερμοκρασία του πλανήτη να αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ βιομηχανοποίησης επίπεδα.

Όσοι θεωρούν ότι αυτή είναι μία εξαιρετικά μακρινή προοπτική, θα πρέπει μάλλον να μάθουν ότι ο πλανήτης μας είναι ήδη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός σε σχέση με τα προ βιομηχανικής εποχής επίπεδα.

Ακόμη και εάν οι εκπομπές ρύπων αρχίσουν να μειώνονται δραστικά και φτάσουν στο μηδέν έως το 2050, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αγγίξει το όριο επιφυλακής των +1,5 βαθμών Κελσίου. Εάν ο στόχος του μηδενισμού τους δεν επιτευχθεί, τότε το όριο των 3 βαθμών και τα σενάρια τρόμου που το συνοδεύουν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα μέσα στη δεκαετία του 2070.

Οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας που συγκεντρώθηκαν στη Γλασκόβη για τη Σύνοδο COP26 γνωρίζουν όλα τα παραπάνω, αλλά για να καταλήξουν σε συμφωνία χρειάστηκε να ρίξουν αρκετό νερό στο κρασί τους. Η κυριότερη έκπτωση στις δεσμεύσεις τους ήταν η αλλαγή της φράσης «σταδιακή κατάργηση» (phase out) σε «σταδιακή μείωση» (phase down) για τη χρήση του άνθρακα.

Οι ηγέτες δε θορυβήθηκαν ούτε όταν είδαν τον Σάιμον Κόφε, υπουργό Εξωτερικών του Τουβαλού, να τους μιλάει μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος με το νερό να καλύπτει τα πόδια του έως τα γόνατά του. Ήταν γι’ αυτούς μάλλον ένα χαριτωμένο επικοινωνιακό τρικ.

Αλλά το Τουβαλού δε γελάει. Βγάζει κραυγή αγωνίας. Γιατί, σύμφωνα με τις εκθέσεις των επιστημόνων, έως το τέλος του αιώνα θα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Οι 12.000 κάτοικοί του αναζητούν ήδη τρόπους φυγής σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία. Αυτοί το γνωρίζουν καλά, το ζουν στο πετσί τους. Η κλιματική κρίση δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι μία πραγματικότητα που τους απειλεί.

*H Νατάσα Στασινού είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2020 ανέλαβε ως Αρχισυντάκτρια στο moneyreview.gr.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια