«Ενότητα, αυτόνομη πορεία, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα»

Απόψεις
«Ενότητα, αυτόνομη πορεία, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δουλέψαμε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια και καταφέραμε να ενώσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις ξανά στο Κίνημα Αλλαγής. Με διαρκείς πολιτικές πρωτοβουλίες, καταφέραμε να υπερδιπλασιάσουμε τη δύναμή μας. Σε κάθε αναμέτρηση, η παράταξη μεγαλώνει, έχει μία διαρκή ανοδική πορεία»

Η παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, χωρίς παραμορφωτικό φακό, είναι αυτά που εξέφραζε, δημιουργούσε και έπραττε και όχι αυτά που μεταφράζουν ή και παραφράζουν κάποιοι εκ των υστέρων.

*Γράφει ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Γι’ αυτό επέλεξα να θυμίσω ορισμένες ενότητες από την τελευταία της ομιλία στη συνεδρίαση, 3 Οκτωβρίου, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, ...Έχουμε μπροστά μας λοιπόν μια διαδικασία που θέλουμε όλοι μας να είναι μαζική, έχει σημασία να είναι βαθύτατα πολιτική, έτσι μόνο θα είναι και μαζική, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των προοδευτικών πολιτών να συμμετέχουν στις διαδικασίες μας και να βγούμε από τη διαδικασία αυτή ακόμα πιο ισχυροί. Από τη μεριά μου ως πρόεδρος εγγυώμαι τη δημοκρατική διαδικασία, τη διαφάνεια και μια διαδικασία ανοιχτή σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν. Αυτό που έκανα και στο παρελθόν, αυτό που ξέρουμε να κάνουμε και στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής και έχουμε δώσει δείγματα δημοκρατικών διαδικασιών. Στόχος μας είναι... να μπορέσουμε να κάνουμε ξανά την παράταξή μας πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων και εγγυητή της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου» (την προοδευτική διακυβέρνηση που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως ύποπτη!!!).

«Δουλέψαμε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια και καταφέραμε να ενώσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις ξανά στο Κίνημα Αλλαγής. Με διαρκείς πολιτικές πρωτοβουλίες, καταφέραμε να υπερδιπλασιάσουμε τη δύναμή μας. Σε κάθε αναμέτρηση, η παράταξη μεγαλώνει, έχει μία διαρκή ανοδική πορεία. Χτίσαμε και κατοχυρώσαμε και εδραιώνουμε την αυτόνομη πορεία μας, που δεν ήταν καθόλου δεδομένη, διότι όλοι μας ρωτούσαν με ποιον θα πάμε και ποιανού συμπλήρωμα θα γίνουμε. Δε γίναμε λοιπόν δεκανίκι κανενός και σήμερα γνωρίζουν όλοι ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει χαράξει μία δική του αυτόνομη, υπερήφανη πορεία. Απενοχοποιήσαμε και την πορεία μας και την παράταξή μας και τα στελέχη μας. Αποτινάξαμε από πάνω μας την κατηγορία του συντηρητικού, του πρόθυμου συνεταίρου της Δεξιάς. Ξεκαθαρίσαμε το ιδεολογικό μας στίγμα και σήμερα έχουμε μία καθαρή, σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, με πολύ καθαρές πολιτικές προτάσεις και σύγχρονες επεξεργασίες. Το τρίπτυχο, λοιπόν, “ενότητα, αυτόνομη πορεία, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα” είναι η εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φύγουμε από το τρίπτυχο αυτό. Αν θολώσουμε ξανά το μήνυμά μας, αν κοιτάξουμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά και χαλάσουμε τη γραμμή της αυτόνομης πορείας, τότε ο διχασμός και η διάσπαση είναι προ των πυλών και αυτή τη φορά θα είναι η χαριστική βολή στην παράταξή μας, στην προοδευτική παράταξη και θα παίξουμε το παιχνίδι των αντιπάλων μας, που επιθυμούν αυτή τη στιγμή να μοιράσουν τα ιμάτιά μας. Γι’ αυτό και έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία, σε αυτή την πορεία προς τις εκλογές, όλοι οι υποψήφιοι να τοποθετηθούν δημόσια και να δεσμευτούν για την ταυτότητά μας...

Όσο με αφορά, λοιπόν, έχω σημαία μου αυτό το τρίπτυχο, αλλά και την πρότασή μας για τη «Νέα Αλλαγή», το δικό μας αφήγημα, που έχει δύο βασικούς πυλώνες: το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και την Εθνική στρατηγική με τους νέους εθνικούς στόχους, που αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή».

«Θέλω να πω δύο λόγια για τη σχέση ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για την οποία έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα υπάρχει, επειδή υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής. Το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει επειδή βασικός μοχλός του είναι το ΠΑΣΟΚ. Έκανα τα πάντα για να προστατεύσω το ΠΑΣΟΚ, την ιστορία του, τη διαδρομή του μαζί με πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό το εγχείρημα. Καταφέραμε σήμερα όχι μόνο να μη βρίζουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά να νοσταλγούν οι παλαιότεροι τις ημέρες που έζησαν με αυτό. Αυτό δεν έγινε στον αυτόματο πιλότο. Έγινε με σχέδιο, με προσπάθεια, δουλειά και στρατηγική. Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή τη μετεξέλιξη υπάρχουν και σήμερα και είναι επιτακτικοί. Είναι πάρα πολύ περίεργο όμως πως όσοι “πυροβολούσαν” το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, “πυροβολούν” σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, που είναι το όχημά μας για τη νέα εποχή. Γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε ή έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, να γίνει ένα ΕΠΙΝΕ, να διαλυθεί για να δημιουργηθεί κάτι νέο. Χαίρομαι που όλοι αυτοί αναθεωρούν και λένε διαφορετικά πράγματα, έστω και αν το κάνουν για ψηφοθηρικούς λόγους. Σημασία έχει όλοι να προστατεύουμε το ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, γιατί ο δικός μας στόχος, κυρίως της βάσης αυτής της παράταξης, είναι να γίνει ξανά αυτή η παράταξη πρωταγωνιστής, ισχυρή, έτσι όπως της αξίζει. Βρισκόμαστε στον πρόλογο μίας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στη χώρα και θέλουμε να είμαστε δυναμικά παρόντες σε αυτή. Θέλουμε να μιλήσουμε για την αλλαγή, να τη διαμορφώσουμε, που για μας δεν είναι μόνο σύνθημα. Κουβαλάμε τις αξίες του παρελθόντος, γιατί η αλλαγή ταυτίστηκε με το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη. Σήμερα εκφράζεται με μπροστάρη το Κίνημα Αλλαγής. Θέλουμε να το κάνουμε όχι μόνο για να δικαιώσουμε το παρελθόν, αλλά για να μιλήσουμε για ήθος και εντιμότητά στην πολιτική, για κοινωνική δικαιοσύνη. Για ίσες ευκαιρίες. Για αξιοπρέπεια από τα νιάτα ως τα γηρατειά. Για αξία στην εργασία. Να μιλήσουμε για τις ανισότητες που πρέπει επιτέλους να χτυπήσουμε και αυτό είναι το μήνυμά μας, το αφήγημά μας, η ταυτότητά μας, η πυξίδα. Αυτόν τον δρόμο που μας έδειξε το ΠΑΣΟΚ, μας φώτισε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ και μπορούμε τη συμβολική του αξία να σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά, γιατί φωτίζει τον δρόμο, τα βήματα του Κινήματος Αλλαγής προς το μέλλον. Είναι η δική μας δέσμευση, το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο. Δούλεψα αυτά τα χρόνια με πίστη και αφοσίωση. Έδωσα μάχη για την ψυχή της παράταξης».

* Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είναι γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News