«Υπάρχουν άραγε πολίτες δύο κατηγοριών;»

Απόψεις
«Υπάρχουν άραγε πολίτες δύο κατηγοριών;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

* Της Ειρήνης Ζαχαριαδάκη

Ναι, είναι αλήθεια! Ξεκινάμε να βρούμε τα παλιά γνώριμα πατήματά μας. Ξεκινάμε να ζούμε όπως πριν την COVID εποχή. Πλέον θα επικρατήσουν οι φράσεις «προ COVID» και το «μετά COVID εποχή», ως χρονικός προσδιορισμός στην ιστορία ολόκληρου του πλανήτη.

Ήδη από το προηγούμενο Σάββατο ανακοινώθηκαν κάποιες «ελευθερίες» στις κινήσεις των εμβολιασμένων πολιτών, ενόσω οι «ανεμβολίαστοι» θα παραμείνουν ακόμα πολιορκημένοι, τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσουν να εμβολιαστούν, να απελευθερωθούν και εκείνοι με τη σειρά τους.

Με θλίψη μου διάβασα κάποια δημοσιεύματα που ευθαρσώς αναγράφουν ότι η Ελλάδα έχει πλέον πολίτες δύο κατηγοριών, εξαιτίας των μέτρων-ελευθεριών που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους πολίτες. Στα ίδια δημοσιεύματα χαρακτηρίζονται οι ανεμβολίαστοι ως πολίτες β' κατηγορίας.

Προφανώς αυτά τα δημοσιεύματα προέρχονται από τους ίδιους τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι είναι είτε αρνητές εμβολιασμού, είτε αρνητές χρήσης μέτρων προς αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας. Μόνοι τους λοιπόν κατατάσσουν τους εαυτούς τους στην κατηγορία β' των πολιτών της χώρας. Παρόλο που δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών, θα έλεγα ότι, ακόμα και αν υπήρχε αυτή η ομαδοποίηση, καλά κάνουν και κατατάσσουν τους εαυτούς τους στη 2η κατηγορία, επειδή εκεί θα ήταν η θέση που θα τους ταίριαζε απόλυτα.

Εκτός από δειλία, υπεροψία και εγωπάθεια, αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν θράσος. Το θάρρος από το θράσος απέχει έτη φωτός. Δυστυχώς, οι οπαδοί της ομάδας των αρνητών στερούνται παντελώς από θάρρος, ενώ το θράσος ρέει άφθονα σε κάθε πράξη και λόγο τους.

Ήταν καιρός πλέον. Έπρεπε επιτέλους να αποκτήσουν κάποια προνόμια οι πολίτες που ρίσκαραν και, παρά τα αναπάντητα ερωτήματά τους και τις φοβίες τους, αποφάσισαν να εμβολιαστούν.

Πολλοί αναρωτιούνται αν χρειάζεται επιβράβευση κάποιος που ακολουθεί τις οδηγίες της εκάστοτε κυβέρνησης, εμπιστεύεται την επιστήμη και, αψηφώντας τον κίνδυνο, πράττει το σωστό, και η απάντηση είναι ομόφωνα «όχι». Είναι ακριβώς όπως την υποχρέωση που έχουμε όλοι να τηρούμε τους νόμους του κράτους και δεν προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία η επιβράβευση εκείνου που δε κλέβει ή εκείνου που δε σκοτώνει κάποιον. Τουναντίον προβλέπεται η τιμωρία του ατόμου εκείνου που με οποιονδήποτε τρόπο παρανομεί.

Έτσι ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση των πολιτών που δεν εμβολιάζονται. «Τιμωρούνται» από την Πολιτεία με τη στέρηση κάποιων ελευθεριών στις κινήσεις τους και στον τρόπο ζωής τους. Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για χαλάρωση μέτρων στους εμβολιασμένους πολίτες δεν αποτελούν επιβράβευσή τους, αλλά τιμωρία εκείνων που δεν προχωράνε στον εμβολιασμό τους.

Εξάλλου, ο καθένας και η καθεμία από εμάς είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας και για τις πράξεις μας. Εγώ προσωπικά, όντας εμβολιασμένη τόσο εγώ όσο και τα παιδιά μου, νιώθω ότι έκανα το σωστό και το καθήκον μου απέναντι στην κοινωνία, αναλαμβάνοντας την όποια ατομική ευθύνη μού αναλογούσε. Δεν περιμένω επιβράβευση γι' αυτήν μου την πράξη, ούτε μπισκοτάκι όπως τα υπάκουα σκυλάκια, απαιτώ όμως να έχω περισσότερες ελευθερίες κινήσεων από εκείνους που με χλευάζουν επειδή εμβολιάστηκα και συνεχίζουν να είναι η αιτία μετάλλαξης του ιού, προσφέροντας το σώμα τους για εγκατάσταση του ιού, άνευ όρων και εμποδίων.

Είτε τους αρέσει είτε όχι, ο καθένας αρνητής εμβολιασμού αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την εξάπλωση της πανδημίας και καλώς δεν του επιτρέπεται να κινείται το ίδιο ελεύθερα με τον εμβολιασμένο πολίτη.

Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη τις αμπελοφιλοσοφίες και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που εφευρίσκουν κατά καιρούς για να αποφύγουν τον εμβολιασμό τους. Οι πορείες τους και οι διαμαρτυρίες τους πάλιωσαν πια και σιγά-σιγά κανένας μας δε θα ασχολείται με αυτούς, ιδιαίτερα μόλις συνεχίσουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για χαλάρωση και άλλων μέτρων, μέχρι την ολοκληρωτική απελευθέρωση των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών της χώρας μας.

Οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν. Ας αφήσουν στην άκρη την τρομάρα τους για τα εμβόλια, το «εγώ» τους και όποιες άλλες αντιρρήσεις έχουν και ας σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ποιος του εμποδίζει αλήθεια να ανήκουν στην προνομιούχα τάξη των εμβολιασμένων και να χαίρουν των επιπλέον ελευθεριών που θα τους προσφερθούν;

Το ταξίδι για την πλήρη απελευθέρωσή μας ξεκίνησε. Σε λίγους μήνες δε θα μιλάμε πλέον για πανδημία, αλλά για ενδημία. Μη χάσεις το τρένο. Στο χέρι σου είναι να ζήσεις όσο ελεύθερος ήσουν στην προ COVID εποχή.

* Η Ειρήνη Ζαχαριαδάκη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, MSc, ΜΒΑ, προϊσταμένη Τμήματος Κτιριακών Έργων Δήμου Μαλεβιζίου.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News