Απόψεις

Για τον Μίκη Θεοδωράκη

Χάσαμε τον Μίκη μας... Χάσαμε τη ζωντανή παρουσία του, χάσαμε την αύρα του

Εμείς ζήσαμε στα Ανώγεια μια ανεπανάληπτη συνεύρεση των δύο Μέγιστων που οργάνωσε ο αείμνηστος δήμαρχος Γ. Κλάδος, του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτή η βραδιά στο Θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”, με αξεπέραστους ερμηνευτές όπως ο Μητροπάνος, η Πασπαλά, ο Λέκκας κ.ά., θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας και στα πολιτιστικά δρώμενα των Ανωγείων.

Του Σωκράτη Κεφαλογιάννη

Χάσαμε τον Μίκη μας... Χάσαμε τη ζωντανή παρουσία του, χάσαμε την αύρα του, εκείνη την ευεργετική ενέργεια που εξέπεμπε - το πνεύμα του - που ζει και διαχέεται και τη νιώθουμε γύρω μας. Ένας αιώνας ζωής... πλήρης ημερών...

Μας άφησε όμως το μεγάλο, πολύτιμο, αιώνιο έργο του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι κορυφαία παγκόσμια καλλιτεχνική-πνευματική αξία που τοποθετείται μέσα στους μετρημένους στα δάχτυλα των δύο χεριών εκπροσώπους του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού.

Έλλην με αυτογνωσία του Ελληνισμού, πατριώτης, καλοκάγαθος, στρατευμένος καλλιτέχνης σε δύσκολες εποχές, υπηρέτησε με τη χειμαρρώδη τέχνη του τα οράματα του λαού για ελευθερία, ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική αλλαγή.

Ολόκληρος ο λαός τον ένιωσε σάρκα από τη σάρκα του, τραγούδησε στους ρυθμούς του, πάλεψε για μια καλύτερη ζωή με τις μελωδίες του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, εκτός από τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης υπόστασης, κατάφερε να φέρει στο στόμα του λαού τον λόγο των μεγάλων ποιητών.

Η τέχνη του έγινε ένα με τα οράματα του λαού.

Το τριήμερο εθνικό πένθος που κήρυξε η Ελληνική Πολιτεία είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής, ως αντίδωρο στη μνήμη του για ό,τι προσέφερε στη χώρα ο σπουδαίος Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Δήμος Ανωγείων αναπροσάρμοσε αυτό το τριήμερο όλες τις πολιτιστικές δράσεις του στους κανόνες και στο πνεύμα αυτό.

Η μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από το μεγαλειώδες πολύμορφο έργο του θα μείνει αθάνατη στις γενιές των Ελλήνων.

Μίκης Θεοδωράκης Άξιος Εστί.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια