«Τώρα, φροντίδα και αποκατάσταση αλλά και πρόληψη...»

Απόψεις
«Τώρα, φροντίδα και αποκατάσταση αλλά και πρόληψη...»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Βασίλη Κεγκέρογλου

Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών, η κυβερνητική διαχείριση αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και τα σχέδια ανεφάρμοστα, με αποτέλεσμα ο αγώνας πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών, εργαζομένων στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, εθελοντών και όλων των πολιτών με την πύρινη λαίλαπα να είναι άνισος. Τους ευγνωμονούμε για όλα και ιδιαίτερα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το πρόβλημα βέβαια ξεκινά από το γεγονός ότι στον κύκλο “πρόληψη, προετοιμασία, αντιμετώπιση, αποκατάσταση”, δυστυχώς, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αδιαφόρησαν για τον κρίσιμο ρόλο της πρόληψης και της προετοιμασίας.

Η σκέψη όλων μας τις ώρες τούτες είναι με τους ανθρώπους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής και οι προσπάθειες τώρα πρέπει να επικεντρωθούν στη φροντίδα και την αποκατάσταση. Παράλληλα οφείλουμε να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε για το αύριο με αξιοποίηση της εμπειρίας και κυρίως της επιστημονικής γνώσης.

Η τεράστια καταστροφή που υπέστη ο τόπος στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον επιβάλλει αυτό που ήδη είχε υποδείξει με δραματικό τρόπο η πανδημία, την άμεση αναθεώρηση του μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ζωής και όλων των πολιτικών, με την επανατοποθέτηση στο επίκεντρό τους του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του. Αυτό δεν αφορά μόνο τον σχεδιασμό για το αύριο και το μέλλον, αλλά και την ασκούμενη πολιτική.

Το Κίνημα Αλλαγής άσκησε έντονη κριτική για την υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των βασικών τομέων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας. Οι κυβερνητικές επιλογές δεν εντάχθηκαν σε μια ολοκληρωμένη πολιτική για το περιβάλλον, όπως επιβάλλει η κλιματική κρίση, αλλά επικεντρώθηκαν επιλεκτικά στο επιχειρηματικό μέρος της ενεργειακής μετάβασης, σε συνδυασμό με την άδικη και προκλητική διανομή των δικαιωμάτων στο νέο αυτό πεδίο της οικονομίας.

Ο απολογισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που οφείλει να γίνει άμεσα, θα εντοπίσει τα λάθη και τις παραλείψεις στην πρόληψη και προετοιμασία, και τους λόγους αποτυχίας του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας και του Νόμου 4662/20, προκειμένου να γίνει πραγματικός ανασχεδιασμός.

Η κυβέρνηση βέβαια, κάτω από το βάρος των εξελίξεων, θα οχυρωθεί πίσω από τις δικαιολογίες του παγκόσμιου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και τις αντίξοες συνθήκες, και θα αναγκαστεί να μιλήσει, κατόπιν εορτής, για ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, για υποδομές, μέσα και δράσεις πολιτικής προστασίας, αλλά αυτό θα είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει και να προετοιμάσει το μέλλον.

Τουλάχιστον όμως ας ασχοληθεί άμεσα με τη φροντίδα των ανθρώπων που έχασαν το σπίτι τους και τις δουλειές τους, με την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών, στήριξη των Δήμων και των άλλων αρμόδιων φορέων, αλλά και παροχή ουσιαστικής οικονομικής βοήθειας σε κάθε οικογένεια.

Ταυτόχρονα πρέπει να εκπονηθεί άμεσα πρόγραμμα επούλωσης των πληγών και αποκατάστασης των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, αλλά και σχέδιο προστασίας από τη διάβρωση και τις πλημμύρες. Οι συνεχείς βέβαια παρατάσεις για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Μάτι τρία χρόνια μετά είναι επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο για τις πραγματικές δυνατότητες της κυβέρνησης.

Αναμφισβήτητα υπάρχει κυβερνητικό πολιτικό πρόβλημα και ο μόνος που δε φαίνεται να το βλέπει ή τουλάχιστον να το παραδέχεται είναι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Η υπεύθυνη στάση που πάντα έχει το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στη χώρα και την κοινωνία μάς επιβάλλει τώρα να πούμε καθαρά στους πολίτες ότι η κυβέρνηση, κυρίως λόγω των πολιτικών επιλογών της, αδυνατεί να εκφράσει τις ανάγκες της χώρας και να διαχειριστεί τις τύχες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

* Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι γραμματέας Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News