Διχασμένες πολιτείες!

Απόψεις
Διχασμένες πολιτείες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

* Γράφει ο Στέλιος Ζερβός

Αυτές οι αμερικανικές εκλογές είναι οι σημαντικότερες στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ αλλά και όλου του πλανήτη.

Γιατί νομίζεις ότι κουβαλήθηκε η Σία Κοσιώνη έξω από το Λευκό Οίκο για να μεταδώσει τα αποτελέσματα των Exit Polls?  

Τα Ελληνικά  ΜΜΕ με ελαφρότητα και μια μονοδιάστατη επιφανειακή ανάλυση παρουσιάζουν εδώ και μέρες τον  Τζο Μπάιντεν ως σωτήρα και φίλο της Ελλάδας που αν εκλεγεί θα μας λύσει όλα μας τα προβλήματα . Ενώ ο Ρεπουμπλικάνος   Τραμπ ως φίλος του Τούρκου προέδρου Ερνογάν θα παρέμενε ένα σημαντικό πρόβλημα .

Η αλήθεια είναι πως οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη που πάνω απ όλα βάζει τα συμφέροντα των ισχυρών οικονομικών λόμπι που ζουν και δουλεύουν μέσα και γύρο από τον Λευκό Οίκο . Πάνω απ όλα κοιτούν το συμφέρον τους και μετά τους «φίλους» .

Μέχρι  χθες οι δημοσκοπήσεις, τα στοιχήματα, οι ειδικοί  αναλυτές συμφωνούσαν  ότι μάλλον θα κέρδιζε   με καθαρή νίκη  ο Τζο Μπάιντεν.  10  - 11 μονάδες διάφορα του έδιναν όλοι.    Υπήρχαν  μάλιστα πολλοί που θεωρούν ότι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης φοβούνται πολύ μήπως την πατήσουν ξανά, όπως το 2016.

Ξημέρωσε όμως η Τετάρτη 4 Νοεμβρίου τα προγνώστηκα και τα στοιχήματα ακυρωθήκαν . Βγήκε στο CNN , “ο Αμερικανός Γκόρτσος» και το είπε  καθαρά … « Άνω Κεντάκι: Τραμπ126 , Μπάιντεν 54  - Κάτω Κεντάκι: Τραμπ 112, Μπάιντεν 72» .  Η άνετη νίκη του Μπάιντεν που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις εξελίσσεται σε μάχη. Εκλογικό θρίλερ μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν .

Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο του «σιωπηλού ψηφοφόρου» συνεχίζει να προβληματίζει δημοσκόπους και αναλυτές. Θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι του Τραμπ είτε αρνούνται να συμμετάσχουν σε δημοσκοπήσεις είτε ντρέπονται να το ομολογήσουν δημόσια. Ότι έκαναν  δηλαδή  στην Ελλάδα οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής .

Λέμε ότι σαν λαός παραμυθιαζόμαστε  και στις κάλπες ψηφίζουμε ότι να ναι …

 Οι αμερικανοί , γιατί ξανά θέλουν για πρόεδρο τους δεύτερη θητεία έναν  κλόουν της πολιτικής ; Έναν μισογύνη , σεξιστή , ρατσιστή που τους πρότεινε να καταπολεμήσουν τον κορωνοιο με χλωρίνη ; 

Το κλίμα αυτών των εκλογών στις  ΗΠΑ είναι πολεμικό,  υπάρχει  φανατικός διχασμός και παραπληροφόρηση.  H μισή Αμερική βρίζει την άλλη μισή στα social media.

Με τον Τραμπ, δυστυχώς, η έννοια της ελευθερίας, στη χώρα της ελευθερίας, άλλαξε.   

Η κάλπικη φιλοπατρία του και το παραμύθι  για το νέο Success Story της Αμερικής  που άπλωσε σαν  τον ιστό πάνω από τις ρατσιστικές πολιτείες του Νότου του χάρισαν το προβάδισμα . Η σάπια πρώτη ύλη αυτού  του ανθρώπου που έσυρε βιαίως τον κόσμο προς τα πίσω, απειλεί  τις ελευθερίες του κόσμου . Αν νικήσει  ξανά είναι σίγουρο ότι θα  ασελγήσει  πάνω στις έννοιες του δικαίου.  

Αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, η έκπληξη θα είναι μεγάλη. Το ίδιο και η αλαζονεία του. Δεν θα μπορεί τίποτα να τον σταματήσει αυτή τη φορά. Σε όποια επιλογή και αν κάνει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θα υπάρχει κανένα ανάχωμα για να τον αναχαιτίσει.

Όλοι έχουμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικών εξελίξεων και καταστάσεων. Μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα σηματοδοτήσει ενδεχομένως το οριστικό τέλος της Δύσης όπως την ξέραμε έως τώρα .

Ο Τραμπ μίλησε αβάσιμα για «νοθεία» στις εκλογές. 

Το χειρότερο σενάριο θα είναι ένα αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα και η αμφισβήτησή του από τον Τραμπ. Ήδη πολλοί Αμερικανοί αναλυτές προβλέπουν επεισόδια και μεγάλες εντάσεις.

Φωτογραφία: Rawpixel

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News