Απόψεις

«Η απόδοση τιμών στους ήρωες του έπους του ΄40 στα σχολεία μας δεν είναι τυπική και κενή νοήματος»

"Ο χειρισμός των καταστάσεων και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας οφείλει να αντανακλά αυτήν τη συλλογική εμπειρία"

Το δικό του ξεχωριστό και συνάμα ουσιώδες μήνυμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενόψει του εορτασμού της εθνικής επετείου ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στέλνει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτη κ. Μανόλης Καρτσωνάκης...

Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Καρτσωνάκη

«Αγαπημένα μας παιδιά, αγαπητές, αγαπητοί συνάδελφοι

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 παραπέμπει στο ομόθυμο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού απέναντι στο φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι. Εορτάζουμε την ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του Ελληνο - ιταλικού πολέμου και την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ως μία ένδοξη στιγμή της νεότερης  ιστορίας μας, γιατί δίνει το στίγμα της στάσης της χώρας μας απέναντι στον ολοκληρωτισμό. Αυτό είναι και το νόημα της Ιστορίας: η ιστορική στιγμή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άνευρο και ανούσιο απομεινάρι του παρελθόντος, αλλά να στέκει ως σύμβολο και αξία ζωντανή, που διέπει την εθνική μας οντότητα και την καθημερινότητα μας.

Ο χειρισμός των καταστάσεων και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας οφείλει να αντανακλά αυτήν τη συλλογική εμπειρία. Σήμερα καθένας από τη θέση του δίνει καθημερινά μάχες ενάντια στις διακρίσεις, στο ρατσισμό και την βία. Οι εκπαιδευτικοί μας διαδραματίζουν καίριο ρόλο ως οι «σημαντικοί άλλοι» στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών σχετικά με τα ιδανικά της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Αυτές οι αξίες είναι η βάση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Σύμφωνα με αυτές τις αρχές, η απόδοση τιμών στους ήρωες του έπους του ΄40 στα σχολεία μας δεν είναι τυπική και κενή νοήματος. Συμβολίζει τους αγώνες και την ομοψυχία του λαού μας απέναντι σε φασιστικά καθεστώτα και επεκτατικές πολιτικές. Η θυσία των, όχι και τόσο μακρινών, προγόνων μας αποτελεί ένα παράδειγμα αντίστασης, ένα «ΟΧΙ» που αντηχεί βροντερό στις ψυχές του ελληνικού λαού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια