Η Μέδουσα ως σύμβολο θριάμβου για τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης

Απόψεις
Η Μέδουσα ως σύμβολο θριάμβου για τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα φεμινιστικό έργο αλλάζει τον ελληνικό μύθο

Σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο, η Μέδουσα, η πανέμορφη ιέρεια της Αθηνάς βιάστηκε από τον Ποσειδώνα, όταν μεταμορφωμένος σε άλογο εισέβαλε στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά Αθηνά δεν μπόρεσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι εξοργισμένη ξέσπασε στη Μέδουσα μεταμορφώνοντας την σε τέρας. Αντί για μαλλιά είχε φίδια και όποιον κοίταζε στα μάτια, τον πέτρωνε. Τελικά την Μέδουσα σκότωσε ο Περσέας με την βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Ο Περσέας της παρέδωσε το κεφάλι και η ίδια το πήρε και το κάρφωσε μπροστά στην ασπίδα της. 

Από τον δημοφιλή ελληνικό μύθο πηγάζει έμπνευση:

*Ο Ιταλός γλύπτης του 16ου αιώνα Μπενβενούτο Τσελίνι ( πρόκειται για τον χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της Ιταλικής Αναγέννησης ) είχε φιλοτεχνήσει το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό, που απεικονίζει τον Περσέα να κρατά το κεφάλι της Μέδουσας. Το γλυπτό κοσμεί την Πιάτσα ντε λα Σινιορία της Φλωρεντίας.

*Το κεφάλι της Μέδουσας φιγουράρει στο λογότυπο της γνωστής ιταλικής εταιρείας Versace αποδεικνύοντας πως πολλοί λάτρεψαν την ελληνική μυθολογία.

*Ο ελληνικός μύθος δίνει την αφορμή για έμπνευση και αυτή τη φορά πρόκειται για ένα έργο που εσωκλείει έμπνευση και διαμαρτυρία. Πρόκειται για το γλυπτό ‘’Η Μέδουσα κρατάει το κεφάλι του Περσέα’’. Το γλυπτό αλλάζει τον ελληνικό μύθο για καλό σκοπό.

H παραλλαγή του αρχαίου ελληνικού μύθου:

Το γλυπτό ‘’Η Μέδουσα κρατάει το κεφάλι του Περσέα’’ είναι ένα φιλοτέχνημα του Αργεντινο-Ιταλού καλλιτέχνη Λουτσιάνο Γκαρμπάτι. Πρόκειται για ένα γλυπτό 7 μέτρων που απεικονίζει την Μέδουσα όρθια να κρατάει στο αριστερό της χέρι ένα σπαθί και στο δεξί το κεφάλι του Περσέα, του άνδρα δηλαδή που τη σκότωσε. Ο καλλιτέχνης αντέστρεψε την ιστορία αναζητώντας την γυναίκα πίσω από το τέρας.

Το πρόγραμμα Art in the Parks:

Ο Λουτσιάνο Γκαρμπάτι φιλοτέχνησε το έργο στα πλαίσια του προγράμματος ‘’Art in the Parks’’ και στην αίτηση που είχε υποβάλλει σημείωσε ότι η Μέδουσα είχε βιαστεί, τον μύθο της αλλά και το αποτέλεσμα να μετατραπούν τα μαλλιά της σε φίδια μετά από τον βιασμό της. Σχολίασε δε ότι χιλιάδες γυναίκες βιάζονται εδώ και χιλιετίες τοποθετώντας έτσι το γλυπτό του σε ένα γλυπτό πολλών προσωπικών ιστοριών…..Επαναπροσδιορίζει δηλαδή τη Μέδουσα ως σύμβολο θριάμβου για τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης.

To γλυπτό ‘’Η Μέδουσα κρατάει το κεφάλι του Περσέα’’ τοποθετήθηκε στο Collect Pond Park στο Μανχάταν και θα παραμείνει εκεί έως τον Απρίλιο του 2021. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το εγκληματικό δικαστήριο στο Center Street, είναι το δικαστήριο που δίκασε τον Χάρβεϊ Γουαινσταιν αλλά και άλλους βιαστές.

Κάπως έτσι λοιπόν ο Αργεντινος -Ιταλος καλλιτέχνης Λουτσιάνο Γκαρμπάτι αποκηρύσσει την ενοχοποίηση των θυμάτων και μέσω της τέχνης ζητάει δικαιοσύνη. Το έργο όπως ήταν αναμενόμενο κέρδισε και έκλεψε τις εντυπώσεις και το φοβερό της υπόθεσης είναι ότι όλο αυτό πυροδοτήθηκε από έναν άνδρα καλλιτέχνη.

(Φωτογραφίες nyt.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News