Η πρεμούρα για τον συνετό διάλογο

Απόψεις
Η πρεμούρα για τον συνετό διάλογο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Γιώργος Σαχίνης

Βρε, βρε, μια πρεμούρα και στην Ελλάδα για “συνετό διάλογο” που θέλει η Γερμανία... Εδώ είδαμε προχθές και την “αποκλιμάκωση” μέσω “Bild”, πριν καν το ΓΕΕΘΑ ανακοινώσει ότι για την ώρα τα πράγματα είναι «αμετάβλητα» στο σκηνικό στο Αιγαίο, όπως ήταν από την αρχή, σε σχέση με τον τουρκικό στόλο.

Μετά ήρθε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για να μας πει: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο 4ο άρθρο των αποφάσεών του, που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, γίνεται αναφορά πως «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της τουρκικής κοινότητας και τα δικαιώματά της, όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».

Για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας, τα οποία προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Πώς σχολίασε η Τουρκία την ένταση στο Καστελόριζο;

Σε σχέση με την ένταση που προκλήθηκε με την Ελλάδα για τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες νότια του Καστελόριζου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σχολίασε ότι το Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και 580 χλμ. από τις ελληνικές.

Αυτό καθιστά «τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα με βάση νησιά, μακριά από την ηπειρωτική της χώρα, ασυμβίβαστες με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις δικαστηρίων».

Μάλιστα, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προσθέτει ότι, «αν εφαρμοστούν οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας, θα είναι σχεδόν αδύνατον η Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις στα νερά ανοιχτά της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία έχει αρνηθεί πολλές φορές τις παράλογες διεκδικήσεις της Ελλάδας και συνέχισε τις γεωτρήσεις με βάση με το Διεθνές Δίκαιο».

Αν θυμάμαι καλά, και στην Ελλάδα το ίδιο υποστηρίζουν αρκετοί, που είναι με τον “συνετό διάλογο”, αυτόν που θέλει και η Μέρκελ και αυτόν που υποδεικνύουν από χθες και οι ΗΠΑ - επί αυτών, επί των δικαιωμάτων μας δηλαδή, ο “συνετός διάλογος”.

Ίσως και γι’ αυτό δεν έχουν εφαρμόσει οι δικές μας πολιτικές και πανεπιστημιακές ελίτ ακόμα το “Si vis pacem, para bellum” (“Αν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο”) του Ιουλίου Καίσαρα, αναμένοντας “μια κάποια λύση”...

Για να καταβαίνουμε έτσι απλά λοιπόν ότι το Καστελόριζο δεν είναι “εμμονή”, αλλά ως σύμπλεγμα το “κλειδί” για πολύ περισσότερα από όσα φαντάζονται ορισμένοι, και δυστυχώς οι περισσότεροι, στη λεγόμενη εγχώρια ελίτ.

Δεν είναι μακριά, είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που αποτελεί πυρήνα της κρατικής μας υπόστασης ως χώρας και όχι χώρου. Η εθνική μας κυριαρχία είναι ενιαία και αδιάσπαστη, είτε εδώ, είτε στο κέντρο των Αθηνών, είτε στα Τζουμέρκα, είτε στις Οινούσσες, είτε οπουδήποτε αλλού... Η υπόστασή μας δεν τεμαχίζεται και η προστασία της είναι σε κάθε ίντσα της ελληνικής επικράτειας.

ΥΓ: Για τις επόμενες φορές λοιπόν που θα τεθούν τα δήθεν “αθώα” ερωτήματα του τύπου «το Καστελόριζο είναι μακριά;», ας ρωτάμε και εμείς με τη σειρά μας: «Πώς ορίζεται το μακριά;». «Από τα πόσα ναυτικά μίλια και μετά ορίζεται το μακριά, το κοντά και το μεσαία απόσταση;». Κοινώς, όταν κάποιος χρησιμοποιεί μια αφηρημένη έννοια, να του θέτετε το ερώτημα ώστε να ορίσει την αφηρημένη έννοια. Άλλο παράδειγμα: «Η Ελλάδα έχει επιδιώξεις μαξιμαλιστικές»... Ερώτηση: «Πώς ορίζετε το “μαξιμαλιστικές”; Σε σχέση με τι; Μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να φτάσουμε και να μην εμφανιζόμαστε μαξιμαλιστές;».

Χωρίς καμία “εμμονή” λοιπόν, η φωτογραφία της ημέρας είναι από το πανέμορφο Καστελόριζο!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News