default-image

Από την ανάπτυξη στην αποψίλωση

Απόψεις
Από την ανάπτυξη στην αποψίλωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λογικής της αποκέντρωσης μέσα από πράξεις και αποφάσεις ακυρώνεται

Φοβόμουν πάντα τη ραγδαία ανάπτυξη. Πίστευα πως αλλοιώνει τον χαρακτήρα ενός τόπου. Η Παλαιόχωρα βέβαια, όσο κι αν έχει αναπτυχθεί, κρατά ζωντανό το χρώμα και την αυθεντικότητά της. Όμως αυτή η αποψίλωση υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια με κάνει να αναρωτιέμαι για την έννοια τελικά της λογικής της αποκέντρωσης, που μέσα από πράξεις και αποφάσεις ακυρώνεται και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

*Γράφει η δημοσιογράφος Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Μπήκε αρχικά λουκέτο στο υποκατάστημα του ΟΤΕ. Ύστερα έκλεισε το γραφείο της ΔΕΗ. Σειρά είχαν το υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας, που εξυπηρετούσε όλους τους κατοίκους στο δυτικό τμήμα του δήμου Καντάνου-Σελίνου, ο Αστυνομικός Σταθμός Παλαιόχωρας, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε και η εκ περιτροπής λειτουργία των ΕΛ.ΤΑ., που σημειωτέον εξυπηρετούν και την ακριτική Γαύδο. Το δε Γυμνάσιο και το Λύκειο της κωμόπολης λειτουργούν με ελάχιστους εκπαιδευτικούς, καθώς λόγω απόστασης οι αναπληρωτές αρνούνται να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Όλα αυτά σε έναν τόπο που η πλειοψηφία των κατοίκων δεν είναι ηλικιωμένοι αλλά νέοι. Οικογένειες με παιδιά και άνθρωποι που στο ξεκίνημα της ζωής τους έχουν επιλέξει να ζουν μακριά από τις ευκολίες που προσφέρουν τα αστικά κέντρα. Χωρίς κίνητρα. Αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στα Χανιά όταν υπάρχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, όταν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν συναλλαγές σε υποκαταστήματα τραπεζών, όταν καλούν χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση στα τετραψήφια των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και στη ΔΕΗ επίσης, για τις συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση που κάνουν τη ζωή τους δύσκολη.

Η απόφαση για εκ περιτροπής λειτουργία του Ταχυδρομείου είναι απλά το... κερασάκι στην τούρτα. Θεωρείται δεδομένο ότι είναι η προαναγγελία οριστικού λουκέτου. Ηλικιωμένοι που σήμερα μεταβαίνουν από τα γύρω χωριά στην Παλαιόχωρα για να πληρωθούν τις συντάξεις τους θα πρέπει σύντομα να κάνουν ολόκληρο ταξίδι οδικώς. Ή μήπως θα πρέπει να αποκτήσουν e-banking; Οι ακρίτες της Γαύδου και ο Δήμος Γαύδου, που εξυπηρετούνται από τα ΕΛ.ΤΑ. της Παλαιόχωρας επίσης, σε πιο πλησιέστερο κατάστημα θα απευθύνονται;

Και αλήθεια, αυτοί που βλέπουν πολύ μακριά και μιλούν για απίστευτη ανάπτυξη μελλοντικά στην περιοχή λόγω της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα νότια της κωμόπολης, φαντάζονται μια ανάπτυξη που θα περιορίζεται στην οικιστική και επιχειρηματική; Πόσο αντίθετα κινούνται τα πράγματα σ’ αυτή τη χώρα; Σε δύο πάντα ταχύτητες...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News