«Η αμέλεια και η απροσεξία μπορεί ν’ αποβεί το ίδιο εγκληματική με τον εμπρησμό»

Απόψεις
«Η αμέλεια και η απροσεξία μπορεί ν’ αποβεί το ίδιο εγκληματική με τον εμπρησμό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνος γράφει για τις πυρκαγιές που κοστίζουν ζωές και τη φύση στους ανθρώπους

Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαρουλού, η οποία όπως επιβεβαιώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια, εγείρει τον έντονο προβληματισμό όλων μας.

Γράφει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου, Νίκος Αγριμάκης

Δυστυχώς, η τραγωδία που βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα με τη φονική πυρκαγιά στην περιοχή «Μάτι» και την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, όπως φαίνεται, δεν στάθηκε αρκετή για να αντιληφθούν κάποιοι συνάνθρωποι μας τον αντίκτυπο που έχει, στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, η επιπολαιότητα, η ασυνειδησία πολύ δε περισσότερο, ο δόλος.

Το κόστος από μια απλή φαινομενικά επιλογή, όπως η καύση ξερόκλαδων, μπορεί να αποβεί μοιραίο όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται αυστηρά και ξεκάθαρα από την κείμενη Νομοθεσία και κοινοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς πάσα κατεύθυνση.

Αρκεί ν’ αναλογιστεί κανείς ποιά θα ήταν η εξέλιξη της τελευταίας πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο, αν η ταχύτητα του ανέμου ήταν λίγο μεγαλύτερη. Παρόλα αυτά, η κατάσβεση της, πέραν της παρέμβασης της Πυροσβεστικής, η οποία ήταν άμεση, της κινητοποίησης όλων των υπηρεσιών (Αντιπεριφέρεια, Δήμος, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, φορείς και Κοινότητες της περιοχής), επέβαλλε μέχρι και την παρέμβαση ελικοπτέρου.

Ο Δήμος Ρεθύμνης – Τμήμα Πολιτικής Προστασίας παρακαλούν τους συμπολίτες να σέβονται και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών σε θέματα πυρκαγιάς, να ενημερώνονται για τους κινδύνους αλλά και για τρόπους παρέμβασης τους στο αντιπυρικό έργο, να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες και δράσεις ενημέρωσης και, κυρίως, να είναι πολύ προσεκτικοί με τις δικές τους δράσεις κάθε φορά που επιλέγουν να ανάψουν φωτιά για οποιονδήποτε λόγο, ειδικά σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων.

Η αμέλεια και η απροσεξία μπορεί ν’ αποβεί το ίδιο εγκληματική με τον εμπρησμό. Ως εκ τούτου είναι ασυγχώρητη και δια τούτο δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη.

Η Ζωή και η Φύση, αξίζουν το σεβασμό, τη φροντίδα και την προστασία μας. Όσοι τις υποτιμούν, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες τους, θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News