Το τέλος των μνημονίων

Απόψεις
Το τέλος των μνημονίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα, στις 20 Αυγούστου 2018, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και τον λαό μας, ένα νέο ξεκίνημα επούλωσης των κοινωνικών και οικονομικών πληγών, που άφησε το εφιαλτικό πέρασμά τους την τελευταία οκταετία.

Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη*

Η είσοδος στη μεταμνημονιακή εποχή μάς βρίσκει να διαχειριζόμαστε μια τεράστια εθνική τραγωδία, που δημιούργησε η δολοφονική πύρινη λαίλαπα στην Αττική, η οποία βύθισε τη χώρα σε βαρύ πένθος. Με αδιαπραγμάτευτη βούληση και ύψιστη ευθύνη, η ελληνική κυβέρνηση παλεύει για την αντιμετώπιση των καταστροφών, αξιοποιώντας τα διδάγματα για την οχύρωση της χώρας και την προστασία των πολιτών από μελλοντικές απειλές. Παράλληλα, κλείνει τον κύκλο της ολέθριας οικονομικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας από το 2010, με την επιβολή των επαχθών μνημονίων, την εξάρτηση από το ΔΝΤ, την αυστηρή επιτροπεία και τη σκληρή λιτότητα που υποβλήθηκε ο λαός μας.

Τα πρώτο και δεύτερο μνημόνιο 2010-2014 δεν ολοκληρώθηκαν, χρέωσαν τον ελληνικό λαό με 184 δισ. ευρώ καινούργια δάνεια και τον φτωχοποίησαν βίαια, η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ και απλώθηκε μια ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση στην ελληνική κοινωνία. Οι κυβερνήσεις αποδέχονταν αμαχητί τα μέτρα λιτότητας και τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις, αφού εξυπηρετούσαν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, τον εργασιακό μεσαίωνα και τις μαζικές απολύσεις, ανεβάζοντας την ανεργία στο 27% και των νέων στο 60%. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες μετανάστευσαν, ο τόπος μας έχασε σημαντικά οικονομικά ερείσματα, περιορίστηκε η εθνική μας κυριαρχία και συρρικνώθηκε το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Σήμερα οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναγνωρίζονται παγκοσμίως, με την ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της απέκτησε συμμάχους, αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, και ενισχύθηκε η αξιοπιστία της στην επενδυτική κοινότητα και στις διεθνείς χρηματαγορές

Το 2015, τα ηνία της χώρας ανέλαβε, στην πιο δύσκολη περίοδο της μεταπολίτευσης, η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση στην Ενωμένη Ευρώπη, τιμώμενη από τη λαϊκή ψήφο δύο φορές, Ιανουάριο και Σεπτέμβριο, αποφασισμένη να διαπραγματευτεί και να υπερασπιστεί τα κοινωνικά και εθνικά μας δίκαια, να σταματήσει την καταστροφή της χώρας, με την κοινωνία όρθια, να τη βγάλει από την κρίση και τα μνημόνια, που την οδήγησαν οι κυβερνήσεις του παρελθόντος, οι οποίες “πέτυχαν” τη χρεωκοπία και το “ναυάγιο” της χώρας μας. Αγωνίστηκε σκληρά για την ανόρθωση της Ελλάδας με όραμα και σχέδιο, με εντιμότητα και σύνεση, και τα κατάφερε ως ένα μεγάλο βαθμό, πέρα από τις αντιξοότητες, τον πολυμέτωπο “πόλεμο”, τις δύσκολες συγκυρίες, εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς.

Σήμερα, οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναγνωρίζονται παγκοσμίως, με την ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της απέκτησε συμμάχους, αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, και ενισχύθηκε η αξιοπιστία της στην επενδυτική κοινότητα και στις διεθνείς χρηματαγορές. Ο τουρισμός αυξήθηκε θεαματικά, γιατί εμπιστεύονται την Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό, ως πρεσβευτή της ειρήνης, πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τα τρία τελευταία χρόνια, άλλωστε, βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης, ενισχύθηκε το κοινωνικό κράτος συνολικά με 5,5 δισ. ευρώ, με σημαντικές προσπάθειες και παρεμβάσεις της κυβέρνησης προστατεύτηκαν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, εφαρμόζοντας το παράλληλο πρόγραμμα, με παρεμβάσεις στο πεδίο της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας για περιορισμό των επιπτώσεων των μνημονίων, και έτσι μειώθηκε ο δείκτης φτώχιας, μειώθηκε η ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες - σημειώνει τον Μάιο ρεκόρ 8ετίας, 19,5%, με στόχο βέβαια το μονοψήφιο ποσοστό.

Οι αποδοχές αυξήθηκαν σε 8 στις 10 επαγγελματικές κατηγορίες, και οι δείκτες απασχόλησης, ωρών εργασίας και αμοιβών το πρώτο τρίμηνο 2018 εμφανίζουν τα καλύτερα ποσοστά από το 2010, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., λόγω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Πολεμήθηκαν και η ηθική κρίση, η διαφθορά και η διαπλοκή, αποδομήθηκαν τα πελατειακά δίκτυα με την προώθηση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και περιορίστηκαν η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Σώθηκε το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ενοποιήθηκε και από έλλειμμα 1 δισ. ευρώ (κινδύνευαν πολλοί συνταξιούχοι να μην πάρουν καν σύνταξη), παρουσιάζει ο νέος φορέας, ο ΕΦΚΑ, πλεόνασμα πάνω από 1 δισ. ευρώ για δεύτερη χρονιά φέτος, γεγονός που εγγυάται τη μη περικοπή των συντάξεων, και έχουν ήδη πληρωθεί 400 χιλιάδες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, εκ των οποίων έως τις 31/12/2014 εκκρεμούσαν 160.551 αιτήσεις, που είχαν παγώσει από το 2013.

Η Ελλάδα επιπλέον κέρδισε πολλές ευρωπαϊκές πρωτιές στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, στη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στην αξιοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το αποτέλεσμα ήταν να διοχετευτούν δεκάδες δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο, πέρα από τον σχεδιασμό νέων έργων και ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων προηγούμενων 10ετιών, αποφεύγοντας το κράτος μας πρόστιμα από την Ε.Ε. πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Έγινε εφικτό να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μπει η εθνική οικονομία στις ράγιες της ανάπτυξης για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο, καταπλήσσοντας τους Ευρωπαίους για τους γοργούς ρυθμούς, την αποτελεσματικότητα, αλλά και το νέο παραγωγικό, αναπτυξιακό μοντέλο, στον αντίποδα του στρεβλού, χρεωκοπημένου οικονομικού μοντέλου του παρελθόντος.

Το δε τρίτο πακέτο στήριξης των 86 δισ. ευρώ ήταν αναγκαίο για την αποφυγή της επίσημης χρεωκοπίας της χώρας, καθώς τα ταμεία της Ελλάδας ήταν άδεια και έπρεπε να πληρωθούν τα τοκοχρεωλύσια των προηγούμενων δανείων 50 περίπου δισ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια. Η τωρινή κυβέρνηση έχει εκταμιεύσει συνολικά 61,9 δισ. ευρώ, μετά και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, την τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων. Έχει δημιουργήσει ήδη ταμειακό απόθεμα 24 δισ. ευρώ για τις δανειακές ανάγκες των δύο επόμενων ετών, κερδίζοντας αυξημένη την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και την πρόσβαση με φθηνή χρηματοδότηση, και μένουν αδιάθετα από το δάνειο άλλα 24,1 δισ. για την εξόφληση δανείων του ΔΝΤ και άλλων ακριβών δανείων που έχει λάβει το ελληνικό κράτος.

Ήδη έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, παρά την καταστροφολογική ρητορεία της αντιπολίτευσης, που ξεχνά ότι η χώρα δεν ιδρύθηκε το 2015, μια πολιτική σταθερότητα, λόγω της μακροβιότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Τα σημάδια όμως της κρίσης και των μνημονίων θα είναι βαθιά χαραγμένα στην ελληνική κοινωνία για πολύ ακόμα, και χρειάζεται επίπονος και αδιάλειπτος αγώνας για την πλήρη ανάρρωσή της, με την εναλλακτική πολιτική που εφαρμόζει η τωρινή κυβέρνηση.

Σχεδιάζεται, λοιπόν, η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, παρόλο που η Ν.Δ. επιμένει με τα στελέχη της στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή σε ένα τέταρτο μνημόνιο, που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση, αφού διαθέτει πλέον άνετη και φθηνή πρόσβαση στις αγορές και “μαξιλάρι” ρευστότητας επαρκές για τις ανάγκες της. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας και της χώρας μας να πορευτεί στον δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης για τους πολλούς, στη μεγαλύτερη εξυγίανση του δημόσιου βίου, στην περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων, για τη διεύρυνση της Δημοκρατίας, των αναπτυξιακών προοπτικών και της υπεράσπισης των κοινωνικών συμφερόντων, μέσα από ρήξεις και αναγκαίες τομές.

Από αύριο Τρίτη 21 Αυγούστου η Ελλάδα θα διανύσει για τα δύο επόμενα έτη μια ενισχυμένη εποπτεία, πέρα από αυτήν που ισχύει για τα κράτη που ήταν στα μνημόνια, αλλά και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εξαιτίας των δανείων που έλαβε και την ελάφρυνση του χρέους που εξασφάλισε. Θα εκφράζεται μέσα από τις τριμηνιαίες εκθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όμως δημιουργούνται η ελευθερία, ο δημοσιονομικός χώρος και τα περιθώρια επιλογών και πρωτοβουλιών για μείωση των φόρων, αύξηση των δημόσιων δαπανών σε πρόνοια, υγεία και παιδεία, την ασφάλεια των πολιτών, και ήδη προαναγγέλλεται η ύπαρξη κοινωνικού μερίσματος για τρίτη συνεχή χρονιά, για τους πιο αδύναμους, καθώς υπέρτατος κυβερνητικός στόχος αποτελεί η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο δρόμος θα είναι τραχύς, οι οικονομικοί κίνδυνοι εμφανείς και οι προκλήσεις μεγάλες στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να ισχυροποιήσει τη δυνατότητά της να σταθεί στα δικά της πόδια.

Η χώρα, ωστόσο, στο σταυροδρόμι αυτό αλλάζει σελίδα και θα πετάξει πλέον με τα δικά της “φτερά”, υπηρετώντας τους πολίτες και τις κοινωνικές ανάγκες, ούτως ώστε το τέλος των μνημονίων να σημάνει οριστικά το τέλος της αυστηρής λιτότητας και της χρεοκρατίας, χωρίς επιστροφή στο νοσηρό παρελθόν. Η αναγέννηση της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει με επαναχρησιμοποιημένα, φθαρμένα πολιτικά υλικά και δεν μπορεί να περιμένει - ήδη άργησε πολλές δεκαετίες. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά επιτέλους ένας νέος ελπιδοφόρος δρόμος ανοίγει για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, που θα τον βαδίσει περήφανα για καλύτερες μέρες.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News