Απόψεις

Από την "γκάφα" στην ομφαλοσκόπηση

"Μάθανε ότι πλακωνόμαστε, πλάκωσαν και οι καραβάνες" - όλα τα είχαμε τακτοποιήσει, η "μακεδονολογία" μάς έλειπε. Τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη κατάσταση (με εθνικής υπόστασης διαστάσεις) στη σύγχρονη ιστορία της, έχουμε και "υπό προθεσμία" πλέον όχι απλά έναν όποιον υπουργό, αλλά τον υπουργό που χειρίζεται το σοβαρότερο πρόβλημα, το προσφυγικό...

Του Γιώργου Σαχίνη

Κάπου 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Μακεδονία", μεταξύ τους η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία. Η Μέρκελ "Μακεδονία" την ανεβάζει, "Μακεδονία" την κατεβάζει και δεν έχουμε δει κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα να ψελλίζει έστω μία διαμαρτυρία - όλοι "κότες" ή μικρά γατάκια, "κατσούλια", δηλαδή.

Δεν υπάρχει δυστυχώς ούτε ένα διεθνές μέσο ενημέρωσης όλο αυτό τον τελευταίο καιρό, το οποίο να έχει χρησιμοποιήσει τον όρο FYROM, Σκοπιανοί, και ενώ η Ειδομένη και η "γείτονα" έχουν γίνει τα πιο διάσημα, αρνητικά, μέρη του πλανήτη. Άραγε πώς σκοπεύει η χώρα και σύσσωμο το πολιτικό σκηνικό να ανατρέψει όλο αυτό το αρνητικό διεθνές σκηνικό και συσχετισμό των δυνάμεων;

Με ποιες συμμαχίες, με τι στρατηγική και τακτική; Συνεχίζοντας απλώς να μη διαβάζει ξένο Τύπο; Διότι ναι, σωστό το ότι είναι πάγια εθνική θέση η μη αναγνώριση και η εκχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" στη FYROM, αλλά τι έχει γίνει στην πράξη για αυτό;

Φυσικά δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να λυθεί το "μακεδονικό". Η "γκάφα" Μουζάλα (αν δεν είναι προσωπική ατζέντα αλλά απλά "γκάφα") ακόμη και ως τέτοια δεν επιτρέπεται να υπάρχει στη δημόσια σφαίρα από έναν υπουργό, όταν πρόκειται για εθνικό θέμα, και αυτό δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες, αλλά να έχουμε και επίγνωση του "μεγάλου κάδρου" στην ιστορία αυτή. Η ΠΓΔΜ ονομάζεται "Μακεδονία" σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο εκτός από την Ελλάδα και παρά τις σχετικές αποφάσεις "πάγου" με τη χρήση του FYROM από τον ΟΗΕ.

Πόση υποκρισία θα ανεχτούμε ακόμα; Εδώ και 25 χρόνια η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει προσφέρει αρκετό χώρο για λαϊκισμό, από αυτόν που ο Πάνος Καμμένος καταναλώνει σήμερα σε μεγάλες ποσότητες. Ο εύθικτος πολιτικός άντρας ζητάει το κεφάλι του Μουζάλα στον ασημένιο του δίσκο, ξεχνώντας ότι είχε δηλώσει on camera πάνω από 6 φορές ότι θα παραιτείτο από την κυβέρνηση και από την πολιτική αν επί των ημερών του ψηφιζόταν 3ο μνημόνιο (για να μην πούμε τι θα έκανε έτσι και έμπαινε 23% ΦΠΑ στα νησιά).

Ο Γιάννης Μουζάλας, που πριν από δύο εβδομάδες εξέδωσε μια ντροπιαστική οδηγία για τον αποκλεισμό των συνεργείων των ΜΜΕ στους χώρους φιλοξενίας και δε διευκόλυνε το έργο των οργανισμών όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία, είχε πολύ νωρίτερα εξίσου σοβαρούς λόγους για να υποβάλει την παραίτησή του.

Αν οι γείτονές μας θέλουν να ονομάζονται "Μακεδόνες", ας πρόσεχαν και τελικά έχουν πρόβλημα ταυτότητας και ας το λύσουν. Τα ιστορικά δεδομένα είναι συντριπτικά.

Τα έθνη χρειάζονται τους μύθους του παρελθόντος. Ο Ιησούς Χριστός, που παρουσιάζεται σε όλες τις αγιογραφίες δυτικού τύπου σαν τον Μπραντ Πιτ (το σύζυγο της εκπάγλου καλλονής κυρίας Τζολί, που "πνίγηκε" στην Ελλάδα στις αγκαλιές - ούτε υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ να ήταν), κατάγεται από την Ιουδαία και μάλλον έχει περισσότερες πιθανότητες να έμοιαζε με τους Σύριους πρόσφυγες.

Οι Σκοπιανοί είναι τόσο "Μακεδόνες" όσο και οι Κινέζοι. Η ιστορική ακρίβεια δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα σημαντική όταν σχηματίζονταν τα κράτη. Ο Κεμάλ είναι από τους πιο "ειδικούς" με τη μυθική αφήγηση του "παντουρκισμού".

Σε μια περίοδο που δοκιμαζόμαστε όσο λίγοι λαοί στη σύγχρονη ιστορία, η μεγάλη φασαρία που προκάλεσε η ανοησία (σκόπιμη ή όχι θα αποκαλυφθεί κάποτε) του Μουζάλα υπάρχει και συντηρείται από το λαϊκισμό των "ηγετών" που θέλουν να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τις τραγικές τους αποτυχίες στα σημαντικά ζητήματα και πρωτίστως τα εθνικά. Εμείς τι λόγο έχουμε να πέσουμε σε τέτοια ομφαλοσκόπηση, ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο;

Σχόλια