Απόψεις

Σταγόνα στον ωκεανό το πακέτο των 500 εκ. ευρώ της ΕΕ

Η κρίση που επικρατεί στον Πρωτογενή τομέα σε όλη την ΕΕ είναι πρωτοφανούς έκτασης και ειδικότερα στο επίπεδο της διάθεσης και του ύψους των τιμών με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να διαδηλώνουν σε όλη την Ευρώπη. Είναι αναγκαία η επίλυση της κρίσης και η προώθηση μέτρων τα οποία πρέπει να λάβουν οι υπουργοί Γεωργίας, αρχής γενομένης από την συνάντησή τους την ερχόμενη Δευτέρα.

Του Νίκου Δασκαλάκη*

Μαζικές κινητοποιήσεις εξελίσσονται σε όλη την Ευρώπη σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σκωτία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα ρευστότητας και πολλοί αναγκάζονται σε κλείσιμο.

Όλοι επηρεάστηκαν δραματικά όταν χάσαμε την κύρια εξαγωγική μας αγορά -την Ρωσία - αξίας 5,1 δισ. ευρώ μέσα σε μια νύχτα λόγω πολιτικών αποφάσεων. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Τα 500 εκατ. ευρώ του πακέτου που ανακοίνωσε η ΕΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κάκιστη κατάσταση. Μόλις 25% αυτού του πακέτου έχει διατεθεί. Η ΕΕ πρέπει να δράσει τώρα αλλιώς στο μέλλον δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις διατροφικές ανάγκες ενός διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού.

Απαιτείται η Ελληνική Κυβέρνηση να θέσει τα αιτήματα στη συνάντηση με την Ολλανδική Προεδρία τη Δευτέρα καθώς και το πακέτο μέτρων που έχουμε αποστείλει την Κομισιόν ώστε να βελτιωθεί η δραματική κατάσταση. Ιδιαίτερα τα κηπευτικά και η περιοχή μας δέχεται και επιπλέον σοβαρή πίεση λόγω της αθέμιτης και της επιθετικής πολιτικής που ακολουθεί η γείτονας Τουρκία με την εξαγωγική πριμοδότηση παραγωγού που αντίκειται στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βαλκανικών αγορών, ιδιαίτερα για την τομάτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

* Ο κ. Νίκος Δασκαλάκης είναι εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενή Τομέα στην Π.Ε. Λασιθίου, και πρόεδρος ΕΑΣ Ιεράπετρας.

Σχόλια