Απόψεις

Η κυρα-Σαρακοστή και τα επτά χρόνια της νηστείας

Η κυρα-Σαρακοστή που μαθαίναμε στο σχολείο λειτουργούσε ως αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε "τους παλιούς" να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Της Αγγέλας Δουλγεράκη

Εμάς μας έμαθαν να τη ζωγραφίζουμε ως μία γυναίκα με μαντίλι στο κεφάλι, επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια - επειδή προσευχόταν - και χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο. Μετά την κόβαμε και στη συνέχεια την κολλούσαμε πάνω στο άλλο ημερολόγιο. Κάθε Σάββατο αφαιρούσαμε κι από ένα πόδι, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, μέχρι που φτάναμε σε αυτό του Μεγάλου Σαββάτου.

Στην πορεία τα πόδια της κυρας-Σαρακοστής γίνανε από Σάββατα χρόνια, σπάσαμε και το φράγμα των επτά χρόνων, 2008-2016, και τώρα περιμένουμε την περίφημη «ανάσταση της οικονομίας», την έκρηξη της Ανάπτυξης.

Εν αναμονή βέβαια της "Ανάπτυξης", ας μην ξεχνάμε πως η κυρα-Σαρακοστή απαιτεί νηστεία, προσευχή και αυτοσυγκράτηση έναντι των πειρασμών*.

Αναφορικά με τους πειρασμούς, η αλήθεια είναι πως δε θα μας δυσκολέψουν ιδιαίτερα. Δε γνωρίζω και πολλούς, άλλωστε, που για τη νηστεία τους καταναλώνουν αποκλειστικά χαβιάρι και σολομό. Αντίθετα, το τσουκάλι βράζει νερό και βρούβες, νερό και φασόλια, νερό και ρύζι, νερό και μακαρόνια.

Από αυτά - σωστά - της επισιτιστικής βοήθειας που μοίρασαν στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους (ένα πακέτο μακαρόνια... ένα πακέτο ρύζι... κ.λπ.).

Οι υπόλοιποι κατάφεραν να αγοράσουν τα παραπάνω, από εκείνα τα λεφτουδάκια που τους έδωσαν με καθυστέρηση δέκα ημερών και πάνω, μέσω προνοιακών επιδομάτων.

Σε αυτά τα χρόνια της κυρα-Σαρακοστής, ούτως ή άλλως γίναμε ολιγαρκείς, μάθαμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν σχολείο νηστικά, εμείς να φοράμε τα παλιά μας ρούχα, τα όνειρά μας να τα φυλάμε στο κουτί, μη βγουν και μας "ταραχίσουν", αλλά απ' την άλλη κερδίσαμε σε ανθρωπιά. Δες, μέχρι και τοίχους αλληλεγγύης φτιάξαμε!

Σ' αυτή την περίοδο της νηστείας γνωρίσαμε το φόβο, την ελπίδα.

Κλειδαμπαρώσαμε τις πόρτες και τα παράθυρα. Κοιτάμε τους γείτονες καχύποπτα.

Μείναμε άνεργοι. Τα βάλαμε μ' εκείνους που έχουν ακόμα δουλειά.

Εκτιμήσαμε-αγαπήσαμε τους συνταξιούχους συγγενείς μας.

Τώρα περιμένουμε το θαύμα της Ανάστασης.

Σε κάποιες περιοχές της χώρας, παλιά, το έβδομο πόδι της Σαρακοστής έμπαινε μέσα στα γλυκίσματα και είχε τη σημασία του φλουριού στη βασιλόπιτα.

Έτσι κι εμείς, περιμένουμε το τυχερό να χτυπήσει την πόρτα μας. Με το θαύμα, την ανάπτυξη, τις δουλειές κι ό,τι άλλο μας έταξαν.

Έτσι κι εμείς περιμένουμε πως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα εργασιακά μας και στο τέλος η αξιολόγηση θα μας "περάσουν" στην επόμενη μέρα.

Καλή Σαρακοστή!

* Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι χριστιανική χρονική περίοδος νηστείας. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Ονομάζεται "Σαρακοστή", γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας, δηλαδή από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Βδομάδα.

"Μεγάλη" Σαρακοστή ονομάζεται όχι για τη μεγάλη διάρκειά της αλλά για τη σημασία της, που γίνεται σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού. Αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού. Στην πραγματικότητα μαζί με την εβδομάδα των Αγίων Παθών είναι πεντηκονθήμερη περίοδος.

Σχόλια