Απόψεις

Μάρτιος, ένας μήνας με ιστορία

Μάρτιος, Ο τρίτος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου το οποίο για την ιστορία θεσπίστηκε την 1η Μαρτίου 1582 από τον Πάπα Γρηγόριο 13ο.. Ο μήνας που πήρε το όνομά του από το Θεό Άρη (Mαrs-Martis στα Λατινικά) με τον οποίο ξεκινούσε το αρχαίο Ρωμαϊκό νέο έτος με τις Καλένδες του Μαρτίου την 1η του μήνα.

Του Σταύρου Μουντουφάρη

Τη μέρα κατά την οποία επίσης τιμούνταν η Ήρα αλλά γιορτάζονταν και τα γενέθλια του Θεού του πολέμου ο οποίος επίσης θεωρούνταν προστάτης της γεωργίας από τους Ρωμαίους και βέβαια πρόγονός τους μέσω των θρυλικών γιων του, Ρωμύλου και Ρέμου.

Ο Μάρτης παρέμεινε ως πρώτος μήνας του χρόνου μέχρι τα τέλη του 15ου αιώνα και για τη Ρωσία, ενώ για τη Βρετανία και τις αποικίες της η Πρωτοχρονιά γιορτάζονταν στις 25 του μήνα έως το 1752 όταν τέθηκε και εκεί σε ισχύ το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Ημερολογιακά ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης που επισήμως κάνει "ποδαρικό" με την Εαρινή Ισημερία στις 21 ή 22. Στις Καλένδες του Μαρτίου, οι Εστιάδες Παρθένες άναβαν νέα ιερή φωτιά στον ναό της Εστίας στην αγορά της Ρώμης.

Ο Μάρτιος έχει ξεχωριστή σημασία στην ιστορία, καθώς πολλά και σημαντικά γεγονότα σημειώθηκαν στο διάβα του. Από τα πιο γνωστά είναι φυσικά η δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα όταν το ημερολόγιο έδειχνε την 15η μέρα του μήνα το 44 π.Χ. στα σκαλιά της Ρωμαϊκής συγκλήτου από το μαχαίρι του Βρούτου Αλμπίνου Ντέκιμου Βρούτου.

Για την Κρήτη ο Μάρτιος είναι ο μήνας που είδε την ανατολή της εποχής των μεγάλων αρχαιολογικών ανακαλύψεων με την έναρξη των ανασκαφών στο ανάκτορο της Κνωσού από τον Άγγλο αρχαιολόγο Αρθούρο Έβανς το 1900.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της Ελληνικής Επανάστασης η οποία ξεκίνησε την 1/3 του 1821 με την πορεία του Αλέξανδρου Υψηλάντη προς τη Βλαχία. Δύο μέρες αργότερα συγκροτούσε τον Ιερό Λόχο στην Μολδοβλαχία, ενώ στις 17 Μαρτίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωνε το λάβαρο της Επανάστασης ενάντια στους Τούρκους στην Αγία Λαύρα. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων ήταν η απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821.

Επισήμως η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ορίστηκε στις 25 Μαρτίου με διάταγμα του Βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα, το 1838. Στις 15 Μαρτίου 1905 οι Κρητικοί κήρυξαν την Ένωση με την Ελλάδα. Είχε προηγηθεί στις 29 Μαρτίου 1864 η παραχώρηση από την Βρετανία των επτανήσων στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α'. Ενδιαφέρον έχει ότι στις 30 Μαρτίου του 1841 ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο πέθανε ο Σωκράτης το 399 π.Χ. και ο Αριστοτέλης το 322 π.Χ. ενώ στις 18 Μαρτίου 1936 πέθαινε στο Παρίσι ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος. Μάρτιο καταγράφηκαν πολλά και σημαντικά γεγονότα και στον υπόλοιπο κόσμο ενώ αρκετές παγκόσμιες ημέρες γιορτάζονται σε αυτόν.

Στα 1911 για παράδειγμα γιορτάστηκε για πρώτη φορά η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Στις 20 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα ευτυχίας όπως και η παγκόσμια ημέρα… σπουργιτιών. Επίσης στις 22 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα νερού.

Στις 3 Μαρτίου 1847 γεννήθηκε ο εφευρέτης του τηλεφώνου Αλεξάντερ Μπέλ, στις 25 Μαρτίου 1948 άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το Αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο και στις 31 άνοιξε επισήμως ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι. Καλό μήνα λοιπόν με αρκετές δόσεις ιστορίας.

Σχόλια