Απόψεις

"Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά..."

«Όλα τα ζώα είναι ίσα, μερικά όμως είναι πιο ίσα από τα άλλα», λέει ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Έρικ Άρθουρ Μπλερ, περισσότερο γνωστός στο βρετανικό και το διεθνές κοινό με το ψευδώνυμο Τζορτζ Όργουελ, στο βιβλίο του "Η φάρμα των ζώων".

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Δε γνωρίζουμε αν ο μέχρι χθες πρωθυπουργός έχει διαβάσει το κλασικό πια αυτό έργο ή αν έχει πάρει το αφτί του ποτέ το παραπάνω απόφθεγμα. Εκτιμούμε, ότι στο περιβάλλον που πήρε τα πρώτα μαθήματα της πολιτικής, αλλά και σε κείνο που ωρίμασε (;) ως πολιτικός, το συγκεκριμένο σύγγραμμα δε θα είχε και μεγάλη πέραση.

Ανεξάρτητα όμως αν το είχε διαβάσει ή όχι, το ουσιαστικό είναι ότι με την πολιτική του το επαληθεύει στην πράξη. Πώς; Επιτρέποντας στον αγαπημένο του πρωτοξάδελφο Γεώργιο Τσίπρα του Ηρακλή, διορισμένο από τον ίδιο στη Γενική Γραμματεία Εξωτερικού Εμπορίου του υπουργείου Εξωτερικών, να περιληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Ε, και πού είναι το πρόβλημα, θα αναρωτηθείτε... Ο άνθρωπος είναι Έλληνας πολίτης, έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και συνεπώς πολύ καλά κάνει. Ασφαλώς, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτή η δυνατότητα θα ισχύει για όλους τους γενικούς γραμματείς. Έλα όμως που δεν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί ο μέχρι χθες πρωθυπουργός, με σχετική απόφασή του, απέκλεισε όλους τους άλλους γενικούς γραμματείς από τις λίστες των υποψηφίων. Γι' αυτό και κάναμε λόγο στην αρχή του σημειώματος για το ότι μερικά "ζώα" (εν προκειμένω ο πρωτοξάδελφος) είναι πιο ίσα από τα άλλα.

Βέβαια, τι να κάνει και ο άνθρωπος (ο Αλέξης), όταν έχει πέσει πάνω του όλο το Τσιπραίικο για να γίνει ο Γιώργος βουλευτής τώρα που υπάρχει και η ευκαιρία της λίστας. Γιατί με τους σταυρούς ποιος ξέρει τι μπορεί να σου ξημερώσει.

Έτσι λοιπόν, και παρά την γκρίνια που μέχρι τώρα υποβόσκει μεταξύ των γενικών γραμματέων για το θέμα, μετά τις 20 του Σεπτέμβρη πιθανότατα να έχουμε τον πρωτοξάδελφο βουλευτή. Και αν έρθουν ευνοϊκά - πολύ ευνοϊκά όμως - τα πράγματα για το ΣΥΡΙΖΑ, να τον δούμε και κάπου... παραπάνω. Το... αξίζει πάντως όχι μόνο για τα αποτελέσματα της αποστολής του σε Βενεζουέλα και Ιράν, όπου αναζητούσε το "χρήμα" για να μας σώσει, αλλά και για την πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, όπου ήταν πραγματικά... εντυπωσιακός.

Εμείς πάντως είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και ανήσυχοι, εφόσον ο συγγενικός δεσμός στο "φέουδο" Τσίπρα αποδειχτεί γι' άλλη μια φορά ισχυρότερος του κανόνα της αμεροληψίας, από την οποία πρέπει να διέπονται οι πράξεις του ηγέτη.

Είναι υπερβολικός ο φόβος μας; Μπορεί. Όταν όμως τον ένα Τσίπρα, τον Αλέξη, τον έχομε πληρώσει μέχρι τώρα με 86 περίπου δισ., Κύριος οίδε πόσο μπορεί να μας στοιχίσει κι ένας δεύτερος.

Σχόλια