Απόψεις

Κόμματα σε "νευρική κρίση"

Νομίζω ότι είναι σαφές, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, ότι η τάση για αποχή είναι μεγάλη, η αδιευκρίνιστη ψήφος κυριαρχεί, το εκλογικό σώμα είναι κουρασμένο και εξαιρετικά ευμετάβλητο έως μουδιασμένο, με αποτέλεσμα κάθε πρόβλεψη να έχει βαθμούς επισφάλειας. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, καθένας για δικούς του λόγους, προσπαθούν για τη συσπείρωση του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων τους και την καλλιεργούν μέσα από μια στρατηγική έντασης και πόλωσης.

Του Γιώργου Σαχίνη

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του τηλεοπτική προεκλογική συνέντευξη (Alpha) ξεκαθάρισε ότι δε θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε καμία περίπτωση, κάτι που φαίνεται πως έχει συζητηθεί και με τους εταίρους. Διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί, μετεκλογικά, ξανά με τους ΑΝ.ΕΛ., εφόσον εκπροσωπηθούν στη Βουλή, και κατά τα άλλα δε δεσμεύτηκε.

Δε θέλει συνεργασία ούτε με τη Ν.Δ., ούτε με το Ποτάμι, ούτε με το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, και ζήτησε αυτοδυναμία για να έχει τα χέρια του λυμένα. Κατά τα άλλα, όμως, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι δε θα είναι πρωθυπουργός σε μια συγκυβέρνηση με Ν.Δ.-Ποτάμι.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης δηλώνει ότι η Ν.Δ. διεκδικεί την πρώτη θέση και, αφού προσπάθησε να καθυστερήσει την πραγματοποίηση εκλογών κρατώντας - χωρίς ουσιαστικό λόγο - για τρία 24ωρα τη διερευνητική εντολή, αμφισβήτησε τον ορισμό της Β. Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού.

Τα εμπόδια που έβαλε στον ΠτΔ και η δύσκολη θέση στην οποία τον έφερε δείχνουν, το λιγότερο, έντονη νευρικότητα που πιθανώς συνδέεται με την αγωνία του για το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού αυτό, άλλωστε, θα καθορίσει το αν ο ίδιος θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματός του την επόμενη μέρα και για πόσο καιρό. Ωστόσο, με τη μίνι αυτή πόλωση, πέτυχε να αυξήσει σε μέρες ραστώνης τη συσπείρωση του κόμματός του.

Αντίθετα, για την ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να αποσυσπειρώνεται λόγω των συνεχών αποχωρήσεων στελεχών του - άλλοι φεύγουν για τη Λαϊκή Ενότητα, άλλοι απλώς εγκαταλείπουν την προσπάθεια και πάνε στο σπίτι τους. Με τη συμπλήρωση των κενών, που όμως θα πάρουν χαρακτήρα ως φαίνεται γενικευμένης διεύρυνσης στα ψηφοδέλτια, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να δώσει ρεύμα νίκης στο κόμμα του και να το βγάλει από τον κύκλο της εσωστρέφειας.

Το προσεχές σαββατοκύριακο θεωρείται ορόσημο, όχι τόσο επειδή θα γίνει επισήμως το ξεκαθάρισμα σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, αλλά επίσης επειδή θα παρθούν αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια. Η "Κίνηση των 53+" (στην οποία μετέχουν Τσακαλώτος, Σακελλαρίδης κ.ά.) βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση και ακόμη δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις. Εξετάζεται, πάντως, το ενδεχόμενο να θέσει κάποιους όρους στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συμπλέει χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης δε θα κάνει αλλαγές στη λίστα, παρά μόνο στις μη εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Έτσι κι αλλιώς, η προσπάθειά του είναι να εκπέμπεται εικόνα πανστρατιάς, με αξιοποίηση όλων των στελεχών, ακόμη και των "δελφίνων", ώστε να μη μένει κανείς μόνος για να σκεφτεί το ρόλο του την επόμενη μέρα.

Ο Στ. Θεοδωράκης, επίσης, δε θα αλλάξει τις λίστες, εκτός ενδεχομένως από το Επικρατείας, παρόλο που η διάθεσή του θα ήταν μάλλον διαφορετική, αλλά κρίνει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν λάθος για τον ίδιο στη δεδομένη στιγμή.

Η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να συνεννοηθεί με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν είναι εύκολο. Ο πρώην πρωθυπουργός ζητά ισότιμη συνεργασία όλων των κομμάτων και κινήσεων που θέλουν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ και αυτό σημαίνει ότι απορρίπτει την πρόταση για λουκέτο στο ΚΙΔΗΣΟ και μετά προσχώρηση άνευ όρων.

Για το λόγο αυτό, μάλλον, δε θα λειτουργήσουν οι διεργασίες προσέγγισης, παρόλο που το ΚΙΔΗΣΟ δε θα πάρει μέρος αυτόνομα στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει συμφωνία με τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Θ. Θεοχαρόπουλου και το κώλυμα αναφέρεται στο νομό Αχαΐας, όπου η ΔΗΜ.ΑΡ. θέλει επικεφαλής του ψηφοδελτίου τον Ν. Τσούκαλη.

Άλλο κομμάτι της ΔΗΜ.ΑΡ. επιδιώκει συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί το σύνθημα να δώσει ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης ως υποψήφιος στην Α' Αθήνας. Αν αυτό συμβεί - και εκλεγεί - στη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τότε μπορεί στη συνέχεια να προταθεί για πρόεδρος της Βουλής.

Το ΚΚΕ είναι ίσως το μόνο κόμμα που τέτοια ζητήματα δεν τα συζητά στο παρά ένα, τα έχει πάντα λυμένα εγκαίρως, πριν καν υπάρξει υποψία εκλογών. Οι ΑΝ.ΕΛ., τέλος, με την απροθυμία προσώπων να επαναλάβουν το εγχείρημα και με τη μάχη για είσοδο στη Βουλή, δεν έχουν την πολυτέλεια παρά να αποταθούν στο εσωκομματικό τους πεδίο για κάλυψη των κενών με ελάχιστες αλλαγές.

Για τη Χρυσή Αυγή είναι, επίσης, δεδομένο πως, με υπόδικο το σύνολο σχεδόν της ηγεσίας και των βουλευτών της, η εκλογιμότητα είναι μία από τις κρίσιμες παραμέτρους "πολιτικής επιβίωσής" τους ατομικά, με δεδομένο ότι η δίκη επαναλαμβάνεται στις 7 Σεπτεμβρίου, εν μέσω δηλαδή προεκλογικής περιόδου.

Σχόλια