Απόψεις

Περί του (αερο)πλαν Β κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη

Εάν τα πρόσφατα δημοσιεύματα του (αστικού) Τύπου της χώρας μας έχουν βάση, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι ισχύει, αφού καθημερινά επαληθεύεται από τις δηλώσεις Βαρουφάκη, Γκάλμπρέιθ, Τσίπρα κ.λπ., τότε το δούλεμα του πρωθυπουργού μας προς τον «περήφανο» ελληνικό λαό έχει χτυπήσει «κόκκινο... στο όπου θες», κάνοντας ακόμα και τα κόκκαλα του μακαρίτη του Ανδρέα να τρίζουν.

Του Θανάση Καραγιάννη*

Έχει καταντήσει δε εκτός αλλά κυρίως και εντός Βουλής τόσο χονδροειδέστατο και τόσο εμφανέστατο (όσο και τα πουκάμισα του Βαρουφάκη, ιδιαίτερα αυτά που τελευταία φοράει στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις) που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανένα νοήμονα πολίτη αυτής της χώρας.

Τελευταία εκδοχή του δουλέματος αυτού το μέχρι πρόσφατα, κατά τον κ. πρωθυπουργό ανύπαρκτο και τώρα, χάρις στην «ευγλωττία» του κ. Βαρουφάκη, υπαρκτότατο, πλαν Β της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Λίγα λόγια λοιπόν περί των πλάνων γενικά, αλλά και περί του συγκεκριμένου:  

Κατ' αρχάς, η ύπαρξη πλαν Β (δηλαδή πρώτου στη σειρά εναλλακτικού-βοηθητικού-επικουρικού σχεδίου-πλάνου, το οποίο αποκαλείται Β) προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση σχέδιο ΑΡΧΙΚΟ-ΒΑΣΙΚΟ, που λέγεται «πλαν Α», του οποίου να αποτελεί (την πρώτη) εναλλακτική λύση.

Τα εναλλακτικά-επικουρικά δε πλάνα ενός αρχικού σχεδίου αφορούν αποκλειστικά σε περισσότερες εναλλακτικές λύσεις ή τρόπους λύσεων του ίδιου αρχικού σχεδίου. Δεν αφορούν δηλαδή διαφορετικά σχέδια, διότι τότε δεν είναι εναλλακτικά πλάνα (Β, Γ, Δ κ.λπ.), αλλά νέα και διαφορετικά εντελώς σχέδια. Με άλλα λόγια, εάν ένα άλλο πλαν (Β, Γ ή Δ) έχει σκοπό και στόχο διαφορετικό από το αρχικό πλαν Α, τότε δεν είναι εναλλακτικό πλαν Β, αλλά άλλο, καινούργιο αρχικό σχέδιο Β, με νέο σκοπό και νέο στόχο.

Στην περίπτωσή μας τώρα: Τέτοιο αρχικό-βασικό σχέδιο, το οποίο στην πολιτική αποκαλείται ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ μιας κυβέρνησης, αποτελούσε και αποτελεί μέχρι σήμερα (με τελευταία λαϊκή εντολή περί τούτου την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιανουαρίου 2015) για την Ελλάδα η με κάθε τρόπο παραμονή της χώρας στο ευρώ, την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε άλλο λοιπόν σχέδιο, το οποίο αποκαλείται εναλλακτικό, βοηθητικό, Β, Γ, Δ κ.λπ., αποτελεί σχέδιο το οποίο δεν μπορεί παρά να έχει τον ΙΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ με το αρχικό (εν προκειμένω την παραμονή μας - πάση θυσία και με οποιοδήποτε σχέδιο, μέσον ή τρόπο - στο ευρώ, την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι την έξοδό μας από αυτά).

Πλάνα συνεπώς μιας κυβέρνησης, αρχικό ή εναλλακτικά, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι ισάριθμες αλλαγές του παραπάνω στρατηγικού της στόχου ή, με άλλα λόγια, οι αλλαγές στρατηγικών στόχων δεν αποτελούν εναλλακτικά πλάνα (Β, Γ, Δ κ.λπ.) του αρχικού σχεδίου, αλλά νέους αρχικούς, αυτοτελείς και αυθύπαρκτους σχεδιασμούς μιας κυβέρνησης για την πορεία της χώρας. Μόνο που, για την πραγμάτωση των νέων αυτών σχεδιασμών, η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ την ΕΝΤΟΛΗ του ΛΑΟΥ, που δίδεται είτε με εκλογές, είτε με δημοψήφισμα.

Αλλιώς, εάν δηλαδή δεν έχει τέτοια λαϊκή εντολή (και τέτοια λαϊκή εντολή με οποιονδήποτε τρόπο περί εξόδου από το ευρώ, την ευρωζώνη και την Ε.Ε. δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα από κανέναν και σε κανέναν), όπως και να τα ονομάσει (αρχικά ή εναλλακτικά πλάνα), αποτελούν κατάφωρη πολιτική και συνταγματική εκτροπή της χώρας.

Έτσι, εάν το πλαν Β αποσκοπεί, όπως οι δηλώσεις Βαρουφάκη, Γκαλμπρέιθ κ.λπ. καταδεικνύουν, στη μετάπτωση της χώρας στη δραχμή, τότε σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πλαν Β του αρχικού πλαν Α (παραμονής στο ευρώ κ.λπ.), αλλά αποτελεί καραμπινάτο νέο, αρχικό, εντελώς διαφορετικό και κυρίως χωρίς λαϊκή εντολή πλάνο, αυτό της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος και επιστροφής στη δραχμή. Το οποίο μάλιστα νέο σχέδιο είναι πλήρως αυθύπαρκτο και εντελώς ανεξάρτητο από το σχέδιο των Ευρωπαίων περί αποπομπής μας από την ευρωζώνη (εκτός και αν γινόταν σε συνεννόηση με τον Σόιμπλε και δεν μας το έχουν ακόμα πει).

Εάν συνεπώς το σχέδιο αυτό περί επιστροφής στη δραχμή αποτελούσε πλαν Β άμυνας στο σχέδιο των Ευρωπαίων και του Σόιμπλε περί αποπομπής μας από την ευρωζώνη (όπως ψευδέστατα δήλωσε ο πρωθυπουργός μας στη Βουλή), δηλαδή υποτιθέμενη αντίδραση στο σχέδιο του Σόιμπλε, τότε θα έπρεπε να αποσκοπεί στη με κάθε άλλο τρόπο (B, C, D κ.λπ.) ματαίωση των σχεδίων του Σόιμπλε περί εξόδου από το ευρώ και, άρα, στη με κάθε άλλο τρόπο παραμονή μας στο ευρώ, την ευρωζώνη και την Ε.Ε. (και όχι να συμπλέει με την παραπάνω "Σομπλεϊκή" επιδίωξη, να την υποβοηθάει και να τη διευκολύνει).

Ούτε και μπορούσε να αποτελεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης (όπως επίσης ψευδέστατα δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή), διότι δεν μπορεί το στρατηγικό "Plan A" μιας κυβέρνησης να είναι η παραμονή μας στο ευρώ, στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. και την ίδια στιγμή, εάν τα πράγματα ζορίσουν, να προετοιμάζει σαν εναλλακτικό "Plan B" την αλλαγή του νομίσματος, την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή (που συνεπάγεται έξοδο από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.), στη συνέχεια δε, εάν τα πράγματα παραζορίσουν, να ετοιμάσει "Plan C" με επαναφορά π.χ. της ανταλλακτικής οικονομίας της προϊστορικής εποχής (που συνεπάγεται την έξοδό μας από το σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα), και τέλος, εάν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, να ετοιμάσει "Plan D" με επιστροφή π.χ. στην πρωτόγονη οικονομία των συλλεκτών-κυνηγών της λίθινης εποχής (που συνεπάγεται την πλήρη ανυπαρξία οικονομικής ζωής).

Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι το σχέδιο εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, που ο κ. Τσίπρας σε συνεργασία με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Λαφαζάνη εκπόνησαν και προσπάθησαν να εφαρμόσουν και το οποίο σχέδιο ονόμασαν «πλαν Β», δεν ήταν ένα εναλλακτικό σχέδιο άμυνας ή έκτακτης ανάγκης οποιουδήποτε άλλου σχεδίου, αλλά ένα εντελώς ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ συνειδητής πολιτικής και συνταγματικής εκτροπής, το οποίο άρχισαν αλλά ευτυχώς, για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς τους, δε κατάφεραν να ολοκληρώσουν. Και το οποίο, πρωθυπουργός και κυβέρνηση προσπάθησαν κατ' αρχάς επιμελώς να αποκρύψουν από τον «υπερήφανο» ελληνικό λαό, μετά δε την - ελέω Βαρουφάκη - αποκάλυψή του, προσπαθούν επιμελώς να ξαναβαφτίσουν (προσφιλέστατη τσιπρική μέθοδος, άλλωστε) ως δήθεν εναλλακτικό «πλαν Β» άμυνας και έκτακτης ανάγκης. Ουδέν ψευδέστερον!

* Ο Θανάσης Καραγιάννης είναι δικηγόρος Ηρακλείου

Σχόλια