Απόψεις

"Απαντήσεις στα ερωτήματα"

Οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και μέσα σε αυτόν τον Αύγουστο πρέπει, λέει, να έχουμε κάνει αυτή την υπέρβαση για τη σωτηρία της χώρας. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί φτάσαμε ως εδώ. Άραγε γιατί φτάσαμε ως εδώ; Ήταν η άγνοια κίνδυνου, ήταν τα πολιτικά μανιφέστα και ο ρομαντισμός ή ένα γενικότερο σχέδιο σκληρής διαπραγμάτευσης, με την ελπίδα οι Ευρωπαίοι να κατανοήσουν;

Του Μάνου Δασκαλάκη

Σε κάθε περίπτωση, βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, κάτι που σίγουρα δυσκόλεψε τη διαπραγμάτευση. Ο διεθνής Τύπος ακόμα και σήμερα αναφέρεται στη στροφή 180 μοιρών του πρωθυπουργού, που πριν από μερικές μέρες έκανε λόγο για ναρκοπέδια έτοιμα να τινάξουν στον αέρα την Ελλάδα. Άραγε αυτά τα ναρκοπέδια στήθηκαν ξαφνικά και, αν όχι, γιατί δεν τα είδαν οι κυβερνώντες νωρίτερα; Οι Έλληνες εδώ και πέντε χρόνια περνούν πολύ δύσκολα. Η ανθρωπιστική κρίση έχει διογκωθεί και κανείς δε μιλά.

Τελικά ποιο σχέδιο είναι αυτό που θα μπορούσε να σώσει αυτή τη χώρα. Οι ερωτήσεις στη σκέψη του μέσου Έλληνα πέφτουν «βροχή», με τις απαντήσεις όμως να θυμίζουν... όνειρο θερινής νυκτός. Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν, αλλά έχουν και μεγαλύτερο δικαίωμα να ελπίζουν. Η κατάσταση έχει δυσκολέψει αρκετά και φαίνεται ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο αν δε γίνει κάτι ουσιαστικό, κάτι δραστικό και βεβαίως αποτελεσματικό.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που έχουν σοκαριστεί, αυτοί που πίστεψαν σε κάτι διαφορετικό και σήμερα δε μιλάνε, γιατί πολύ απλά η ελπίδα τους βρέθηκε στα τάρταρα. Δεν ξέρω, κύριε πρωθυπουργέ, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας. Αυτό όμως που ξέρω με σιγουριά είναι ότι αυτή η παράνοια πρέπει να σταματήσει τώρα. Να γίνει το επόμενο βήμα, να δούμε επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ.

Η αγορά έχει βυθιστεί στην απόλυτη κατάθλιψη, η οικονομική ασφυξία πνίγει τους πάντες και αυτό το καλοκαίρι είναι η εποχή της σιωπηλής κατάρρευσης. Επιτέλους, ας απενεργοποιήσουμε τα ναρκοπέδια, ας ανασάνουμε, με την ευχή ότι αυτή τη φορά η πολιτική σκοπιμότητα θα μπει στην άκρη. Άραγε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν όλα αυτά τα ναρκοπέδια τα είχαμε εντοπίσει νωρίτερα. Γιατί σήμερα, φίλοι μου, το κόστος της σωτηρίας έχει ανέβει και η τοπική οικονομία ψάχνει την ελπίδα μέσα από τη μαυρίλα των μηδενικών τζίρων.

Σχόλια