Απόψεις

Μια άλλη ανάγνωση

«Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να διενεργήσει δημοψήφισμα, ας το κάνει. Αυτό θα μπορούσε να είναι κι ένας βοηθητικός τρόπος οι Έλληνες να αποφασίσουν αν είναι έτοιμοι να δεχτούν ό,τι είναι αναγκαίο ή επιθυμούν κάτι διαφορετικό». Δήλωση μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου φέτος.

Του Γιώργου Παπαδάκη

«Τελικά, κάναμε λάθος που δε δεχτήκαμε την πρόταση για δημοψήφισμα για το ευρώ στην Ελλάδα». Δήλωση, μετά το Eurogroup της 21ης Μαΐου του 2012. Δύο "εκτιμήσεις" του ίδιου προσώπου για τη "διέξοδο" που θα μπορούσε να προκύψει από το αδιέξοδο του "ελληνικού ζητήματος" με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Με την ανάληψη δηλαδή της ευθύνης για την τύχη της χώρας άμεσα από τον ελληνικό λαό.

Η πρώτη έγινε φέτος. Στην πράξη πενήντα μέρες πριν. Και αφορά αυτό ακριβώς που συμβαίνει τώρα. Η δεύτερη, το 2012 και αφορά την "απόπειρα" Παπανδρέου, τότε που στις Κάννες ο Σαρκοζί του είπε το... περίφημο «τι πας να κάνεις, ρε βλάκα;» (Βέβαια τότε το ερώτημα αν είχε τεθεί, θα ήταν ακριβώς μεταξύ της επιλογής της αποχώρησης από την ευρωζώνη ή όχι). Όμως μη σας κρατώ σε αγωνία. Σε ποιον ανήκουν αυτές οι δηλώσεις...

Στον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Στον αρχιερέα του σκληρού ιερατείου της Ε.Ε. Στον άνθρωπο που καθορίζει όντως τις τύχες μας, εμμέσως, αλλά με τον πιο σκληρό τρόπο από την "εποχή" του πρώτου μνημονίου. Είναι δηλώσεις δημόσιες. Όχι παρασκηνιακές ή προϊόν "υποκλοπής". Καταγεγραμμένες από δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες και δημοσιογραφικά μικρόφωνα.

Απορείτε, έτσι δεν είναι; Ο αρχιερεύς της ομάδας που τώρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για το διακύβευμα του επικείμενου δημοψηφίσματος, "έσπρωχνε" τους εκάστοτε Έλληνες κυβερνώντες να οδηγήσουν το λαό σε δημοψήφισμα. Να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη. Οι Έλληνες συνολικά. Όχι μόνο η κυβέρνησή τους. Γιατί;

Μυστήριο, ε; Κανένα μυστήριο. Ο Βόλφανγκ Σόμπλε και ο "πυρήνας" που εκφράζει δε θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ή μάλλον ξέρουν πολύ καλά από την αρχή πως η υπόθεση, όπως η ίδιοι τη χειρίστηκαν - κι αυτό έχει σημασία - είναι χαμένη. Το "πειραματόζωο" δε θα επιβιώσει όσο ισχύει το σχέδιο της άτεγκτης λιτότητας που βολεύει όλη τη βόρεια "νομενκαλτούρα" να λειτουργεί απομυζώντας το Νότο. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις των ιδίων (έχει δίκιο η κυβέρνηση εδώ, έχει δίκιο και το ΔΝΤ).

Η Ελλάδα που ασθενεί βαρύτατα θα αποδείξει πεθαίνοντας εντός της ευρωζώνης την αποτυχία του σχεδίου και τον απώτερο σκοπό τους. Πολύ θα ήθελαν να βρεθεί εκτός, όμως όντως δεν μπορούν να τη διώξουν. Πέρα από το οικονομικό, το ηθικό κόστος της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το 'χουμε ξαναγράψει) θα βαρύνει τις πλάτες τους ενώπιον της ιστορίας. Πολύ θα ήθελαν να λάβει εκείνη την απόφαση εξόδου. Μόνη της. Γιατί η Ελλάδα φεύγοντας "αυτοβούλως" προκαλεί σοβαρούς οικονομικούς τριγμούς, όμως ελεγχόμενους, αλλά δεν προκαλεί τη διάλυση της Ε.Ε.

Και απορείτε τώρα εύλογα... «Μα δεν είναι αυτό το διακύβευμα αύριο!».

Είστε βέβαιοι, διαβάζοντας τα παραπάνω; Παιδιά ξεκάθαρα... Αρκετά. Μην πέσουμε, ξανά σ' αυτή τη στροφή της ιστορίας στη γερμανική παγίδα, όπως έπεσε η άπειρη κυβέρνησή μας.

Σκεφτείτε, μήπως προκρίνοντας το ΟΧΙ στην προσπάθειά μας να αντισταθούμε στον Σόιμπλε και σε αυτούς που δε μας θέλουν στην Ευρώπη, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο;

Ναι, είμαστε αποικία χρέους. Να γίνουμε σκέτη αποικία; Πού θα δώσουμε τη μάχη; Μέσα στην Ευρώπη, ειδικά τώρα που ανεβαίνουν τα ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκά κινήματα των Podemos και της ιταλικής Αριστεράς; Μαζί τους ή έξω, μόνοι μας;

Σχόλια