Απόψεις

Συμφωνία και... τσάμπα μάγκες

Προς το δρόμο για τη συμφωνία, παρέα με τους τζάμπα μάγκες ``και καλά διαφωνούντες`` κυβερνητικούς βουλευτές…

του Ανδρέα Τσιλογιάννη

Παρακολουθώντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, με την κυβέρνηση να ακροβατεί ανάμεσα σε κόκκινες  δήθεν σκληρές κομματικές γραμμές και στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, πραγματικά δεν με ενδιαφέρει αν η σωτηρία της χώρας προερχόμενη από ένα οποιοδήποτε υπογεγραμμένο σύμφωνο με τους δανειστές από την τωρινή κυβέρνηση χαρακτηριζόταν ως ``κωλοτούμπα`` της κυβέρνησης από τις προγραμματικές - προεκλογικές της δεσμεύσεις ή από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή από νέα Ζάππεια, εξασφαλίζοντας όμως την με κάθε τρόπο παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

Στη κρίσιμη αυτή ώρα , χρειάζεται πατριωτισμός και ευθύνη. Ευθύνη απέναντι στους Έλληνες, στην ίδια τη χώρα αλλά και στο όποιο διαφαινόμενο η μη μέλλον της.

Πως κάποιοι παίζουν αυτό το μέλλον μπροστά στο όποιο μικροπολιτικό-μικροκομματικό συμφέρον με γνώμονα το επικοινωνιακό τους συμφέρον. Δεν υπάρχει ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ. Τη χώρα δεν τη ρίχνεις στα βράχια.

Στο ``έτοιμος να δώσω λύση`` του πρωθυπουργού συμφωνώ, προσθέτω το  ``εδώ και τώρα``, μακριά από τις δήθεν φωνές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, είτε αυτή προέρχεται από την αντιευρωπαϊκή- φοβική Αριστερή Πλατφόρμα,είτε από τους πέρα από τα όρια γραφικούς (εννοείται και απεργούς πείνας) κυβερνητικούς βουλευτές.

Έκθετοι και οι δυο. Απέναντι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης από τη μια με ενδεχόμενη μη συμφωνία και ρήξη με τους δανειστές, άρα ταυτόχρονη χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά και από την άλλη απέναντι στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρωθυπουργό και τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Προεκλογικά, η δεξιά και ο Σαμαράς έβαλαν στα πλάνα την εφαρμογή του σχεδίου του φόβου. Απέτυχαν.

Μετεκλογικά, η κυβέρνηση ακροβατεί - καθυστερεί μέσα στον δικό της παλιμπαιδισμό, φέρνοντας τη χώρα εκ νέου στον φόβο ,πάνω στα βράχια έτοιμη να χορέψει, με βουτιά στο κενό εκ νέου τον χορό του Ζαλόγγου.

Με ενδεχόμενη την οποιαδήποτε επίτευξη συμφωνίας, ο  Έλληνας Πρωθυπουργός, πέρα από την επίτευξη του στόχου θα έχει καταφέρει να εισχωρήσει στο κέντρο κάνοντας πράξη τη μεγάλη του επιθυμία. Απομακρύνοντας από το κέντρο, τόσο την δεξιά, όσο και τις άφαντες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χώρος που παραδοσιακά εκφράζει το κέντρο στη χώρα μας.

Οποιαδήποτε λογική απέναντι από το μοναδικό στόχο της παραμονής στην ευρωζώνη και στο ευρώ με την μη επίτευξη  συμφωνίας λογίζεται καταστροφική. Είτε αυτή προέρχεται από τη χωρίς λογική ρητορεία της προερχόμενης από το συνταγματικό τόξο αντιπολίτευσης, είτε μέσα από τις φωνές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των Συριζαίων Βουλευτών.

Βουλευτές, τσάμπα μάγκες, καθώς μόνο φωνάζουν, μια και στο τέλος μια χαρά θα υπογράψουν την όποια συμφωνία όπως και αν ονομάζεται αυτή, ακόμα και αν αυτή ονομάζεται μνημόνιο ΙΙΙ, ακόμα και αν συμφωνηθεί είτε η παραμονή του ΕΝΦΙΑ, είτε ανοιχτεί και κλείσει η συζήτηση για το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Ο λόγος ; Απλός. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , δεσμεύονται ηθικά και πολιτικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αν και ιδιωτικά καλά έκανε και τους δέσμευσε ηθικά απέναντι στον ίδιο και στο κόμμα τους. Έχουν υπογράψει τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος καθορίζει τις αρχές που διέπουν τη σχέση μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα, άρα έχουν αποδεχθεί  ηθικά -πολιτικά, πως η βουλευτική έδρα ανήκει στο κόμμα και όχι στους ιδίους.

Να μας πουν και οι στο Ηράκλειο τυχόν διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον τεθεί θέμα οποιασδήποτε αντιλαϊκής και εκτός του προγράμματος της Θεσσαλονίκης πολιτικής, θα κοιτάξουν το ηθικό παραιτούμενοι από τις αξιώσεις της έδρας εφόσον τίθεται διαφωνία ή θα δουν τη Συνταγματική πλευρά και δε θα στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά θα ανεξαρτητοποιηθούν κρατώντας την βουλευτική έδρα;

Όλα αυτά, στο δύσκολο πολιτικό περιβάλλον που έχει έρθει η χώρα, με την ασάφεια και το αύριο να μην είναι ορατό, με ένα έλλειμμα έκφρασης του μεσαίου χώρου και αδυναμίας μιας ενιαίας στέγης των σοσιαλδημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μετά από την εκλογικό αφανισμό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προτίμησε τον πατριωτικό του χαρακτήρα, από τις δικές του κόκκινες γραμμές και τις ιδιωτικές συμφωνίες.

Στην κρίσιμη αυτή ώρα δε χρειάζεται τίποτα άλλο από εθνική συναίνεση και λύση μακριά από emails τα οποία ούτε έγιναν δεκτά από τους δανειστές, αλλά και προκάλεσαν καθυστέρηση. Χρειάζεται όμως και υπευθυνότητα, συμφωνία πλέον χθες, χωρίς το μικροκομματικό κόστος να γίνεται τροχοπέδη του εθνικού συμφέροντος, χωρίς η δημοκρατία να απειλείται από κάθε λογής τυχοδιώκτη βουλευτή ή πολίτη. Ώρα συμφωνίας, ώρα εθνικού καθήκοντος.

Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης  είναι Δημοσιογράφος, μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, πρώην μέλος Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ

Σχόλια