Απόψεις

Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με αστερίσκους

Τελείωσε κι αυτό. Ή, μάλλον, ολοκληρώθηκε. Αυτή η συνεδρίαση του Eurogroup. Δηλαδή η συνάντηση-σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πόσο εύκολα καταρρέουν "κόκκινες γραμμές", μεγάλα λόγια και ενδεχόμενη "εκβιασμοί". Να θυμίσω: Θεωρούσαμε, από ελληνικής πλευράς, ότι είχαμε τραβήξει κόκκινες γραμμές στο ΦΠΑ και στους εμμέσους φόρους. Από ό,τι φαίνεται, αποδεχτήκαμε κάτι πολύ χειρότερο. Όχι μόνο αύξηση του ΦΠΑ στα πλούσια νησιά μας αλλά επιβάρυνση με αυξημένο ΦΠΑ ολόκληρης της χώρας. Και άλλα. Και άλλα που θα φανούν στην τελική ανάγνωση.  

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Κόκκινες γραμμές και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Στην κοινή δήλωση πρωθυπουργού και Γιούνκερ της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εμφανές ότι οι διαπραγματεύσεις άγγιζαν και αυτές τις κόκκινες γραμμές. Κατέστησαν και τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό αντικείμενα διαπραγμάτευσης.

Έως το πρωί της χθεσινής μέρας είχαμε διατυπώσει ευθέως απειλές. Αν στο χθεσινό Eurogroup δεν υπήρχε δήλωση ότι έχουμε σαφή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εμείς δε θα πληρώναμε τη σημερινή δόση προς το ΔΝΤ. Φαίνεται πως μας τράβηξαν το αφτί. Πως συζητήσεις με τέτοιου είδους απειλές και εκβιασμούς δε διεξάγονται. Και δεν προχωρούν. Σε λίγες ώρες αναγκαστήκαμε και πήραμε πίσω τις απειλές. Και ξοφλήσαμε την προγραμματισμένη δόση μια μέρα νωρίτερα.

Έτσι, λοιπόν. Η γραπτή δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα ήταν λιτή. Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις υπάρχει. Χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος. Και πρέπει να βιαστούμε. Και το χάσμα ανάμεσα στις δικές μας θέσεις και στις θέσεις των εταίρων-δανειστών μας παραμένει μεγάλο.

Θα το επαναλάβω. Είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία. Απλώς όλα τα μέρη ψάχνονται. Πώς να περάσουν τη βασική συμφωνία στο εσωτερικό τους.

Σχόλια