Απόψεις

M o m e n t u m

Μολονότι η λέξη «momentum» (=ορμή, φόρα, κεκτημένη ταχύτητα) χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ευρέως, εντούτοις η σημασία της παραμένει κάπου ασαφής, σαν να είχε να κάνει με το χρόνο (moment). Πιθανότατα οι Έλληνες βολεύονται να έχουν τα μάτια κλειστά στο momentum της χώρας τους σήμερα. Ποιο είναι αυτό;

Του Παρασκευά Μαμαλάκη

Πρώτον, η ελληνική κοινωνία έχει εναγκαλιστεί για δεκαετίες την ανομία. Πολλοί νόμοι δεν εφαρμόζονται, κάτι που έχει τύχει επιδοκιμασίας εκτεταμένης χρονικά. Ο κόσμος δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει ούτε καν να αναλογιστεί πως η αποκαλούμενη «Ελληνική Δημοκρατία», πάνω σε τέτοια βάση, απολήγει σε ανέκδοτο. Γι' αυτό και όλοι, από τον απλό πολίτη μέχρι τον πολιτικό, εξακολουθούν να αναφέρονται σε αυτή με απόλυτη σοβαρότητα!

Δεύτερον, η ελληνική κοινωνία έχει εκτραπεί για δεκαετίες σε έναν "τρελό" καταναλωτισμό. Οι Έλληνες έχουν μάθει να καταναλώνουν δίχως να παράγουν. Για μεγάλο διάστημα, να δανείζονται πολύ περισσότερα απ' όσα η παραγωγή τους θα δικαιολογούσε. Κανένα κόμμα δε μίλησε ποτέ για την παραγωγή στα σοβαρά. Για να κερδίσει τις εκλογές, αρκεί απλά να υποσχεθεί μια μεγαλύτερη δυνατότητα καταναλωτισμού: αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση φόρων!

Σαν συνέπεια, η ελληνική κοινωνία έχει αναπτύξει για δεκαετίες μια στρεβλή αντίληψη σχετικά με τους θεσμούς, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία, με άλλα λόγια σχετικά με την ίδια τη βάση της ανθρώπινης κοινωνίας και του ίδιου του πολιτισμού!

Έτσι, πηγή και κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού momentum σήμερα ήταν και παραμένει το ΛΑΘΟΣ: έπεται καταστροφή.

Σχόλια