Απόψεις

Ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό

Μέχρι και την άλλη άκρη του Ατλαντικού αναζητούν δουλειά πολλοί Κρητικοί... κυρίως νέοι άνθρωποι και κατά το πλείστον επιστήμονες. Το ενδιαφέρον πολλών Χανιωτών και Κρητικών να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ για δουλειά επιβεβαίωσε και ο πρόξενος των ΗΠΑ, που βρέθηκε αυτές τις μέρες στη δυτική Κρήτη, στο πλαίσιο εργασιών εξυπηρέτησης πολιτών με αμερικανική υπηκοότητα.

Του Γιώργου Σαχίνη

Μιλώντας μετά το τέλος της διήμερης παραμονής του στα Χανιά, ο κ. John Reed Payne, πρόξενος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τόνισε πως «από πολλούς που προσήλθαν στο Δημαρχείο Χανίων, όπου γινόταν η ενημέρωση, μάς έγιναν ερωτήσεις για το ενδεχόμενο μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Είχαμε και υπάλληλο από την Υπηρεσία Μετανάστευσης που κλήθηκε να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις και να ενημερώσει για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά και να δώσει τις σχετικές αιτήσεις».

Ανάλογο ήταν το ενδιαφέρον και για εργασία στον Καναδά, ενώ είναι γνωστό ότι πολλοί νέοι με προσόντα αναζητούν μια θέση στην αγορά εργασίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και χώρες της κεντρικής Ευρώπης αποτελούν για πολλούς νέους μας το εργασιακό τους καταφύγιο, αφού δουλειές υπάρχουν και τα χρήματα είναι καλά. Οι νέοι μας λοιπόν μεταναστεύουν και αυτό δεν είναι μια καλή είδηση για μια χώρα που γερνά που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα και είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία.

Κακά σημάδια όλα αυτά, τα οποία η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει στα σοβαρά υπόψη.

Η ανθρωπογεωγραφία της μετανάστευσης είναι πλέον ανησυχητική.

Οι νέοι μας είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τη χώρα και οι περισσότεροι δεν επιστρέφουν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα επιστήμονες, χρήσιμοι στο εξωτερικό, είναι περιττοί στη δική τους πατρίδα. Το κόστος για την Ελλάδα, όσο και αν κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται, είναι μεγάλο. Και επιτέλους αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.

Σχόλια