Απόψεις

Κόμμα Δραχμής και Πέντε Αστέρων!

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας ίδρυσε νέο κόμμα. Και αυτός! Με δύο στόχους. Ανατροπή του Μνημονίου. Και επιστροφή στη δραχμή. Και το όνομα αυτού «ΔΡΑΧΜΗ, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων».

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Το κόμμα αυτό εγκρίθηκε ήδη από τον Άρειο Πάγο. Νομικά, δηλαδή, υπάρχει. Θα καλέσουν τον Πρόεδρό του και κάποια στελέχη του σε κάποια τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά «πάνελ». Μπορεί να τσιμπήσει και κάποιες γραμμές στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Μετά θα χαθεί. Και από τη μικρή οθόνη. Και από τις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε, έτσι συμβαίνει κατά κανόνα. Πολλές τέτοιες κινήσεις είχαν παρόμοια διαδρομή. Να θυμίσω διάφορες κινήσεις που αποσπάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Να θυμίσω τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν ξεκίνησε το δικό του κομματικό φορέα. Είχε ξεπεράσει και το είκοσι τοις εκατό.

Υπάρχει μία μεγάλη ιστορική αλήθεια. Τα κόμματα εκφράζουν ένα συγκροτημένο σύνολο ιδεών, που τους παραχωρεί ταυτότητα. Μπορούν να διευρύνουν τον κύκλο επιρροής τους. Ειδικά αν η ιδεολογική τους ταυτότητα μπορεί να γοητεύσει ή να πείσει περισσοτέρους. Μπορούν, όμως και να συρρικνωθούν. Ειδικά αν επιμένουν να εκφράζουν ιδέες που έχουν ξεπεραστεί ιστορικά. Κόμματα, όμως, που έχουν καθαρά προσωποπαγή χαρακτήρα με πρόσωπα που δεν έχουν να πουν τίποτα στο λαό μας είναι θνησιγενή. Όπως και κόμματα που προτείνουν ιδέες θνησιγενείς.

Επιστροφή στη δραχμή, τουλάχιστον κάτω από τις σημερινές συνθήκες, συνιστά μια ιστορική ήττα της χώρας μας.

Σχόλια