Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε στον δήμο Μαρκόπουλου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης της λοίμωξης που δημοσιοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις 15 Ιουλίου 2026.

Μετά την ανακοίνωση του περιστατικού, ο δήμος Μαρκοπούλου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, προχώρησε άμεσα σε έκτακτους ψεκασμούς πόρτα-πόρτα στην περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα.
Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες, φρεάτια, αποχετεύσεις και σημεία όπου υπήρχαν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, με στόχο τον περιορισμό του πληθυσμού τους και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης.
Ο δήμος Μαρκοπούλου είχε ήδη ξεκινήσει από τις 17 Μαρτίου 2026 το ετήσιο Πρόγραμμα Διαχείρισης Κουνουπιών, με τακτικούς ψεκασμούς και εφαρμογές προνυμφοκτόνων σε σημεία όπου συγκεντρώνονται στάσιμα νερά.

Μάλιστα, πριν από την εμφάνιση του κρούσματος, στις 12 Ιουλίου, είχε πραγματοποιηθεί ο 6ος προγραμματισμένος ψεκασμός σε περιοχές του Μαρκόπουλου και του Πόρτο Ράφτη, σε κανάλια απορροής ομβρίων, ρέματα, φρεάτια και σημεία με λιμνάζοντα ύδατα.
Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται ανά 15 ημέρες, ενώ παράλληλα γίνεται έλεγχος και εφαρμογή προνυμφοκτόνων σε περίπου 600 φρεάτια υδροσυλλογής όμβριων μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου.
Το πρόγραμμα παρακολουθείται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και θα συνεχιστεί μέχρι τον Νοέμβριο ή για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο.
Οι εργασίες καταπολέμησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σημεία στο Πόρτο Ράφτη, όπως βάλτους, κανάλια απορροής ομβρίων, λιμνάζοντα νερά και περιοχές κοντά σε κατοικίες, αλλά και περιοχές στο Μαρκόπουλο, όπως ρέματα, φρεάτια, κανάλια και σημεία συγκέντρωσης νερού.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε χώρους όπου μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης κουνουπιών, καθώς ακόμη και μικρές ποσότητες στάσιμου νερού μπορούν να αποτελέσουν εστία αναπαραγωγής.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Για τον περιορισμό του κινδύνου, οι πολίτες καλούνται να απομακρύνουν κάθε πιθανή εστία στάσιμου νερού από το σπίτι και τον κήπο.
Συστήνεται να καθαρίζονται τακτικά οι υδρορροές, να απομακρύνεται το νερό από πιατάκια γλαστρών, να καλύπτονται δοχεία αποθήκευσης νερού και να αποφεύγεται η συγκέντρωση νερού σε παλιά λάστιχα, δοχεία ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.
Παράλληλα, σημαντική είναι η χρήση σήτας σε παράθυρα και πόρτες, η χρήση κουνουπιέρας όπου χρειάζεται, αλλά και η επιλογή κατάλληλων ρούχων, όπως μακριά και ανοιχτόχρωμα ενδύματα, ειδικά τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών.
► Διαβάστε επίσης: Απίστευτο βίντεο από τη σήραγγα Αίθρα πριν την Κινέτα προκαλεί – Ερωτήματα για κάμερες, τροχαία και ασφάλεια οδηγών
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται σε ηλικιωμένους, άτομα με ανοσοκαταστολή και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, καθώς ανήκουν στις ομάδες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρότερη μορφή της νόσου.
Ο δήμος Μαρκοπούλου ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές, ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στο άτομο που προσβλήθηκε από τον ιό.
