Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και πολλοί άνδρες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV, έναν ιό που μολύνει περίπου το 80% του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Εκστρατείας Ενημέρωσης, η οποία αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας «One Less Worry».
Ο Θεόδωρος Αγοραστός, πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, εξήγησε ότι ο HPV δεν περιορίζεται στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά έχει συσχετιστεί με περίπου δέκα διαφορετικούς τύπους καρκίνου που επηρεάζουν άνδρες και γυναίκες.
Όπως τόνισε, το εμβόλιο κατά του HPV αποτελεί το σημαντικότερο μέσο πρόληψης, προσφέροντας σχεδόν πλήρη προστασία έναντι των τύπων του ιού που καλύπτει.
Με περισσότερες από 280 εκατομμύρια δόσεις διεθνώς και μια ισχυρή βάση δεδομένων που αποδεικνύει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, το εμβόλιο έχει συμβάλει σε εντυπωσιακή μείωση περιστατικών σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Σε επίπεδα άνω του 85%-90% καταγράφεται και φαινόμενο ανοσίας αγέλης, το οποίο προστατεύει ακόμη και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, η Ελλάδα απέχει σημαντικά από τους στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030.
Τα ποσοστά εμβολιασμού των κοριτσιών παραμένουν χαμηλά, με μόλις 18,6% των ηλικιών 9–10 ετών να έχει λάβει μία δόση, ενώ στα αγόρια τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα.
Παράλληλα, μόνο περίπου το ένα τρίτο των γυναικών έχει πραγματοποιήσει HPV DNA testing, κυρίως μέσω του προγράμματος Προλαμβάνω.
Η ψυχολόγος υγείας Χριστίνα Καραμανίδου επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος των γονέων εξακολουθεί να επηρεάζεται από παραπληροφόρηση.
Αναφέρθηκε σε διαδεδομένες ανησυχίες – όπως ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι επιβλαβές ή ότι σχετίζεται με πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα – οι οποίες δεν έχουν επιστημονική βάση.
Για την αντιμετώπιση αυτών των μύθων, δημιουργήθηκαν δύο ενημερωτικά βίντεο, ειδικά για γονείς και εφήβους.
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε αυτά τα δυο videos που δημιουργήθηκαν από την ομάδα του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ σε συνεργασία με την Ελληνική HPV Εταιρεία και είναι διαθέσιμα για χρήση από σχολεία, συλλόγους γονέων, δημόσιους φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία ή οργανισμό που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και της υγείας
Επίσης, μπορείτε να βρείτε ένα Quiz, που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: https://ellok.org/quiz-for-hpv/,
καθώς και ένα ξενόγλωσσο video της IPVS με ελληνικούς υποτίτλους: https://youtu.be/HBivbCy1LOE?si=2Vf0ytDy4XJubNPc.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Ανδρομάχη Αθηναίου τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της συμμετοχής στα διαθέσιμα προγράμματα δωρεάν ελέγχου, σημειώνοντας ότι η ανταπόκριση του πληθυσμού δεν είναι η αναμενόμενη.
Η διευθύντρια του ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ, Αναστασία Χατζηδημητρίου, παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα εθνικής μελέτης σε 11.000 γυναίκες από απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες συμμετείχαν σε πρόγραμμα αυτολήψης δείγματος για HPV testing.
Το 99% δήλωσε ότι θα επαναλάμβανε τη διαδικασία, ενώ όσες βρέθηκαν θετικές καθοδηγήθηκαν άμεσα για περαιτέρω έλεγχο.
► Διαβάστε επίσης: Δήμος Ηρακλείου: Ενημερωτική εκδήλωση για την υγεία του εντέρου την Πέμπτη 5 Μαρτίου
Η Ελληνική Εκστρατεία Ενημέρωσης υλοποιείται από την Ελληνική HPV Εταιρεία, τη International Papillomavirus Society (IPVS), το ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και την ΕΛΛΟΚ, με μια σειρά δράσεων που κορυφώνονται πριν και μετά το 38ο Παγκόσμιο Συνέδριο της IPVS, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 22 έως 25 Οκτωβρίου 2026.
Το μήνυμα της εκστρατείας είναι σαφές και ενδυναμωτικό: «Η πρόληψη είναι δύναμη. Η ενημέρωση είναι δύναμη. Η προστασία είναι δύναμη.».
Για επιπλέον πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:
Την Ελληνική HPV Εταιρεία: info@hpvsociety.gr, 6997193770
Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ): inab@certh.gr, 2310498272
Την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: info@ellok.org, 2107710335
