Ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα μπαχαρικά, με χαρακτηριστική πικάντικη γεύση και θερμό χρώμα, φαίνεται να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και να ενισχύει τη λειτουργία του λεγόμενου «καφέ λίπους», το οποίο είναι ευεργετικό για τον οργανισμό.
Παρόν σε κάθε κουζίνα, χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στην παραγωγή ποτών. Η δημοτικότητά του δεν είναι τυχαία – είναι εξίσου απαραίτητο με το πιπέρι.
Η γεύση του είναι γλυκιά και πικάντικη, το άρωμά του χαρακτηριστικό, και η παρουσία του σε κάθε φλιτζάνι ή πιάτο, ξεχωριστή.
Ο λόγος για την κανέλα, ένα μπαχαρικό που συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές της ιδιότητες την καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο, ενώ συμβάλλει και στον έλεγχο του σωματικού βάρους – ιδίως στο «επίμονο» λίπος της κοιλιακής περιοχής.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα ενεργοποιεί το καφέ λίπος –ένα τύπο λίπους που, σε αντίθεση με το λευκό, βοηθά στη μετατροπή των θερμίδων σε θερμότητα, αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη του σώματος και ενισχύοντας τη θερμογένεση.
Συστηματική κατανάλωση κανέλας, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να διευκολύνει τη μετατροπή του «κακού» λευκού λίπους σε καφέ και ταυτόχρονα να περιορίσει την περίμετρο της μέσης.
Σε μια επιστημονική μελέτη με συμμετοχή 786 ατόμων, η χορήγηση άνω των 2 γραμμαρίων κανέλας ημερησίως για διάστημα περίπου 12 εβδομάδων, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, οδήγησε σε μείωση:
του σωματικού βάρους κατά 1,02 κιλά,
της περιφέρειας μέσης κατά 2,4 εκατοστά,
του ΔΜΣ κατά 0,51 μονάδες,
και της συνολικής λιπώδους μάζας κατά 1,02%.

Ποια ποσότητα θεωρείται ασφαλής για καθημερινή κατανάλωση; Περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη ή ένα κομμάτι ξύλο κανέλας μήκους 2,5 εκ. ημερησίως – εφόσον δεν υπάρχει αλλεργία ή άλλη αντένδειξη.