yogurt with cereal and fruit
Φωτ. unsplash

Η ανακάλυψη για την υγεία: Το διατροφικό «όπλο» κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία
Η ανακάλυψη για την υγεία: Το διατροφικό «όπλο» κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αποκαλύπτει νέα εκτεταμένη μελέτη για τη σχέση της διατροφής με τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Τροφές που προστατεύουν και τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το φαγητό μας μπορεί να είναι και το καλύτερο "φάρμακο" για την υγεία μας. Τώρα, μια νέα μεγάλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκαλύπτει πως οι επιλογές που κάνεις στο πιάτο σου μπορούν να καθορίσουν τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Η μελέτη εξέτασε τη διατροφή περισσότερων από μισό εκατομμύριο γυναικών και κατέληξε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ άλλα – όπως το ασβέστιο και τα γαλακτοκομικά – λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας. Αν λοιπόν σου έλεγε κάποιος ότι ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά, μάλλον ισχύει! 

Η διατροφή σου έχει τη δύναμη να προστατεύσει

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Cancer Epidemiology Unit του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με τη συμμετοχή 542.778 γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν για 16,6 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν πάνω από 12.000 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 97 διαφορετικά διατροφικά στοιχεία και εντόπισαν τους παράγοντες που αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο. Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: το αλκοόλ και το κόκκινο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ το ασβέστιο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τον μειώνουν σημαντικά.

Αλκοόλ και κόκκινο κρέας: Οι συνήθεις ύποπτοι 

Ας ξεκινήσουμε από τα "κακά νέα". Αν καταναλώνεις αλκοόλ τακτικά, η έρευνα δείχνει ότι κάθε 20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περίπου δύο ποτά) αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 15%. Ομοίως, η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. μπέικον, λουκάνικα) συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο. Μόλις 30 γραμμάρια την ημέρα (δηλαδή μία φέτα μπέικον) αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 8%.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αυτά τα τρόφιμα θεωρούνται καρκινογόνα, κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την αρνητική τους επίδραση.

Το ασβέστιο στον ρόλο της νέας "σούπερ τροφής"

Και τώρα, τα καλά νέα. Το ασβέστιο, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά, αναδεικνύεται ως ο μεγάλος πρωταγωνιστής της έρευνας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κάθε 300 mg ασβεστίου την ημέρα (περίπου ένα ποτήρι γάλα) μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 17%.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ασβέστιο μπορεί να "δεσμεύει" βλαβερές ουσίες στον πεπτικό σωλήνα, μειώνοντας την έκθεσή τους στον οργανισμό σου. Επιπλέον, η γενετική ανάλυση της μελέτης έδειξε ότι άτομα με γονίδια που σχετίζονται με υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου για κάθε 200 γραμμάρια γάλακτος την ημέρα.

yogurt with cereal and fruit
Φωτ. unsplash

Προστασία και από άλλες τροφές

Δεν είναι μόνο το γάλα που μπορεί να σε βοηθήσει να προστατεύσεις την υγεία σου. Ορισμένα άλλα τρόφιμα συνδέονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: 20 γραμμάρια την ημέρα (π.χ. μισή φέτα ψωμί) μειώνουν τον κίνδυνο κατά 10%.
  • Φρούτα: Ένα φλιτζάνι (200 γραμμάρια) την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο κατά 10%.
  • Μήλα: Ένα μήλο την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο κατά 8%.
  • Φυλλώδη λαχανικά: Καθημερινή κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο κατά 12%.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με σχεδόν 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή σου είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους μπορείς να προστατεύσεις την υγεία σου. Όπως καταλήγουν οι επιστήμονες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο του ασβεστίου, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι σαφή: απλές αλλαγές στη διατροφή σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Πηγή: shape.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News