rofima
Φωτ. shutterstock

Καρκίνος του εντέρου: Το καθημερινό ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 20%

Υγεία
Καρκίνος του εντέρου: Το καθημερινό ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 20%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα απολαυστικό, εύκολο σνακ που μπορείτε να διατηρείτε πάντα φρέσκο στην κατάψυξη

Ένα απλό ρόφημα, που μπορεί εύκολα να γίνει μέρος της διατροφής σου, αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφέλιμο για την προστασία της υγείας, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα.

Η μεσογειακή διατροφή και η πραγματικότητα της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, αν και η μεσογειακή διατροφή είναι διάσημη ως πρότυπο υγιεινής ζωής, οι πρόσφατες αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης τροφίμων έχουν οδηγήσει σε αυξημένα περιστατικά ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή. Ο καρκίνος του εντέρου, μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως, ανήκει σε αυτές τις ασθένειες.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα και ο ρόλος του γάλακτος

Μια πρωτοποριακή μελέτη τονίζει τη σπουδαιότητα ενός καθημερινού ποτηριού γάλακτος για τη συνολική υγεία. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά 20%. Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί σημαντικό εργαλείο πρόληψης, ειδικά για μια ασθένεια που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των νέων.

Τι αποκάλυψε η έρευνα;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 542.000 γυναίκες. Η εστίαση ήταν στη σχέση 97 διαφορετικών τροφών και θρεπτικών συστατικών με τον καρκίνο του εντέρου. Το βασικό εύρημα ήταν ότι ένα μεγάλο ποτήρι γάλα, που περιέχει περίπου 300mg ασβεστίου, συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 17%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ασβέστιο είναι ο βασικός παράγοντας αυτής της προστατευτικής δράσης. Είτε προέρχεται από γάλα ή γιαούρτι, είτε από άλλες πηγές, το ασβέστιο φαίνεται να παίζει ζωτικό ρόλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τροφές όπως το τυρί και το παγωτό δεν είχαν την ίδια επίδραση, πιθανώς λόγω της διαφορετικής σύνθεσής τους.

Η σημασία του ασβεστίου και ο τρόπος δράσης του

Το ασβέστιο δρα ως προστατευτικός παράγοντας, δεσμεύοντας βλαβερά στοιχεία, όπως τα χολικά και ελεύθερα λιπαρά οξέα. Αυτά τα στοιχεία, όταν παραμένουν στο έντερο, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα τοιχώματά του, οδηγώντας σε ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ο καθηγητής Tom Sanders από το King’s College London υπογράμμισε: «Το ασβέστιο πιθανώς εξουδετερώνει τις βλαβερές ιδιότητες αυτών των ουσιών, προστατεύοντας το έντερο».

Άλλοι παράγοντες κινδύνου και πώς να τους μειώσεις

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου:

  • Αλκοόλ: Ένα μεγάλο ποτήρι κρασί την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 15%.
  • Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας: Καθημερινή κατανάλωση επιπλέον 30g αυξάνει τον κίνδυνο κατά 8%.

Η Sophia Lowes από το Cancer Research UK τόνισε: «Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, ο έλεγχος του βάρους και η αποφυγή καπνίσματος είναι από τις καλύτερες μεθόδους για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου».

Πτώση κατανάλωσης γάλακτος: Ένα ανησυχητικό φαινόμενο

Παρότι τα οφέλη του γάλακτος είναι αποδεδειγμένα, η κατανάλωσή του μειώνεται συνεχώς. Στη Βρετανία, οι γυναίκες καταναλώνουν λιγότερα γαλακτοκομικά από τα προτεινόμενα επίπεδα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Ο καθηγητής Ian Givens από το Πανεπιστήμιο του Reading επισήμανε: «Είναι ανησυχητικό ότι οι νεότερες γυναίκες ειδικά δεν καταναλώνουν αρκετά γαλακτοκομικά, με αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου».

Απλές αλλαγές στη διατροφή για καλύτερη υγεία

Για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, μπορείς να ξεκινήσεις από μικρές αλλαγές στη διατροφή σου:

  • Ενσωμάτωσε ένα ποτήρι γάλα καθημερινά.
  • Μείωσε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων.
  • Εμπλούτισε τη διατροφή σου με περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Η σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης

Ο καθηγητής Andrew Prentice από το London School of Hygiene & Tropical Medicine δήλωσε: «Η κατανάλωση γάλακτος και η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι κεντρικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας. Προσωπικά, συνεχίζω να λαμβάνω το ασβέστιό μου από γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News