Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Sunshine Coast στην Αυστραλία εξέτασε τη διατροφή των γυναικών και τη σχέση της με τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι γνωστή για τα ευεργετικά της αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική υγεία.
Η μεσογειακή διατροφή, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, προάγει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης, ελαιολάδου και ψαριών, ενώ αποθαρρύνει την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και βουτύρου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πλειοψηφία των γυναικών δεν ακολουθούσε επαρκώς τις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Η κατανάλωσή τους σε βασικές διατροφικές ομάδες, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, ήταν χαμηλότερη από τις συνιστώμενες ποσότητες.
Σχέση διατροφής και εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων
Η έρευνα ανέλυσε, επίσης, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα οποία περιλάμβαναν νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις, δυσκολίες στον ύπνο, καθώς και πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς, ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή.
Ο διατροφολόγος Δρ. Anthony Villani υπογράμμισε ότι, παρόλο που η μελέτη δεν επιβεβαίωσε μια απόλυτη σύνδεση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της έντασης των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, προσέφερε χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να διατηρήσουν την υγεία τους:
- Οι γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα ζαχαρούχα ποτά είχαν λιγότερα μυοσκελετικά προβλήματα.
- Η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με καλύτερη συνολική υγεία.
- Όσες υιοθετούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή ανέφεραν βελτιωμένη φυσική κατάσταση, μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη, ευελιξία και αυξημένη ικανότητα άσκησης.
Ο Δρ. Villani τόνισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής στη διατήρηση της σωματικής λειτουργίας και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία. «Με την εμμηνόπαυση να αποτελεί αναπόφευκτο στάδιο για κάθε γυναίκα, η προσαρμογή της διατροφής στις αρχές της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας, ειδικά μετά την ηλικία των 60», πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Nutrition.