Το κακάο μπορεί να μας ξυπνήσει όπως και ο καφές, παρόλο που διαθέτει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με αυτόν, ωστόσο μπορεί να τονώσει τον οργανισμό με πιο ήπιο τρόπο. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε ένα smoothie και θα έχουμε ένα πλήρες πρωινό.
Αν σκέφτεσαι να αντικαταστήσεις τον πρωινό καφέ με κάτι πιο υγιεινό και παράλληλα θρεπτικό; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει αυτό, όπως με κάποια είδη τσαγιού που μπαίνουν και σε smoothie (έχουμε κάνει φανταστικό παγωμένο smoothie με τσάι matcha και ακτινίδιο, αλλά και κρύο τσάι matcha σε vegan latte εκδοχή). Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε υποκατάστατα καφέ, π.χ. από δημητριακά. Ιδανικό για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας είναι και το κακάο, ακόμα καλύτερα μάλιστα το ωμό κακάο καλής ποιότητας.
Το κακάο περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης (πολύ μικρότερη από αυτή του καφέ), ενώ έχει πιο ουδέτερο pH σε σύγκριση με τον καφέ, που είναι πιο όξινος.
Παράλληλα, όταν το κακάο είναι ανεπεξέργαστο και χωρίς προσθήκες, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μια κατηγορία αλκαλοειδών μορίων που περιέχουν καφεΐνη, τις μεθυλοξανθίνες, στις οποίες συγκαταλέγεται η θεοβρωμίνη.

Το κακάο μπορεί να σε ξυπνήσει όπως ο καφές, απλά πιο τρυφερά στο νευρικό σου σύστημα – κι αυτό λόγω της θεοβρωμίνης, που έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την καφεΐνη του καφέ. αλλά δρα με διαφορετικό τρόπο, πιο ήπιο για τον οργανισμό και με μεγαλύτερη διάρκεια.
Πώς διαλέγουμε σωστό κακάο:
- Προτιμούμε κακάο βιολογικής καλλιέργειας και ανεπεξέργαστο, χωρίς πρόσθετα.
- Το αγοράζουμε σε σκόνη για να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους.
- Κατά προτίμηση, ελέγχουμε το πακέτο να γράφει ότι είναι ωμό (δηλαδή να μην έχει υποστεί θερμική διαδικασία).
Στη συνταγή αυτή, προσθέτουμε ωμό κακάο σε ένα πολύ θρεπτικό smoothie, που είναι κι ένα πλήρες πρωινό! Η μπανάνα και οι χουρμάδες, πέρα από τα πολύτιμα συστατικά τους, δίνουν υφή και γλυκιά γεύση, αφού το κακάο σκέτο είναι πικρό.