vitamines
Φωτογραφία unsplash

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 5 συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να σας βοηθήσουν

Υγεία
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 5 συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να σας βοηθήσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα, φλεγμονή και βλάβες στις αρθρώσεις του σώματος

Τα θρεπτικά συστατικά στα οποία συχνά εμφανίζουν ανεπάρκεια οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. 

Η ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα, φλεγμονή και βλάβες στις αρθρώσεις του σώματος.

Πρόκειται για μια χρόνια νόσο, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία που να απαλλάσσει δια παντός τον ασθενή. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά διαθέσιμα φάρμακα, τα οποία βοηθούν στην διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση του ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα, επομένως είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας εάν υποπτεύεστε ότι πάσχετε από την νόσο. Σε γενικές γραμμές, πολλοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, εφόσον συμμορφώνονται με τις οδηγίες του ρευματολόγου που τους παρακολουθεί.

Από εκεί και πέρα, όπως ισχύει και για όλους τους ανθρώπους και κυρίως για εκείνους που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, συνιστάται να ακολουθούν ένα υγιεινό lifestyle, με μια καλή διατροφή και τακτική άσκηση, καθώς και η διακοπή του καπνίσματος.

Κάτι που αξίζει να έχετε υπόψη, είναι πως αρκετοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν ανεπάρκεια ή ακόμα και έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, επομένως σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να προσαρμόζεται η διατροφή ανάλογα, ή να γίνεται λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Αν και η λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής δεν μπορεί να αντικαταστήσει την όποια φαρμακευτική αγωγή σας έχει δώσει ο γιατρός σας, η εξάλειψη τυχόν ανεπαρκειών παίζει βασικό ρόλο για την καλή λειτουργία του σώματος ιδίως όταν υπάρχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Φυσικά, προτού ξεκινήσετε την λήψη κάποιου συμπληρώματος είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς πολλά συμπληρώματα διατροφής αλληλεπιδρούν με ορισμένα φάρμακα και υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν παρενέργειες.

Συμπληρώματα για ρευματοειδή αρθρίτιδα

Παρακάτω θα δείτε τα θρεπτικά συστατικά στα οποία συχνά παρατηρείται ανεπάρκεια, σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής είναι ιδανική, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων.

  • Βιταμίνη D: Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D είναι πολύ συχνή στον γενικό πληθυσμό και ακόμα πιο συχνή στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D εμφανίζουν πιο έντονα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας και χειρότερη ανταπόκριση στις θεραπείες. Παράλληλα, και στον γενικό πληθυσμό, η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με μειωμένη πυκνότητα οστών και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αυτοάνοσων.
  • Ψευδάργυρος: Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα του ψευδάργυρου είναι πολύ πιο χαμηλά στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, ενώ οι ασθενείς με τα πιο σοβαρά συμπτώματα είναι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα σε ψευδάργυρο. Θεωρείται πως αυτό συμβαίνει επειδή ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και την υγιή ανάπτυξη των χόνδρων των αρθρώσεων.
  • Φυλλικό οξύ: Η μεθοτρεξάτη, η οποία συχνά συνταγογραφείται σε άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καταστρέφει το φυλλικό οξύ και ως εκ τούτου συχνά οι ρευματολόγοι προτείνουν συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης στους ασθενείς.
  • Σίδηρος: Πολλοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν αναιμία, χαμηλά δηλαδή επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην φλεγμονή που προκαλεί η νόσος, η οποία με την σειρά της δυσχεραίνει την διαδικασία της απορρόφησης του σιδήρου, ή λόγω της εσωτερικής αιμορραγίας που προκαλούν ορισμένα φάρμακα κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • Βιταμίνη Β2: Όπως αναφέρει το Web MD, υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι η μεθοτρεξάτη που αναφέραμε προηγουμένως μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την απορρόφηση της βιταμίνης Β2 από το σώμα και επομένως ενδέχεται οι ασθενείς που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη αγωγή να χρειαστούν και συμπληρώματα της βιταμίνης αυτής.
  • Βιταμίνη Β6: Η βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι η φλεγμονή που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα οδηγεί στην πτώση των επιπέδων της βιταμίνης Β6, η οποία πτώση με την σειρά της μπορεί να επιδεινώσει την φλεγμονή. Επιπλέον, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ.: ιβουπροφαίνη) που συχνά χρησιμοποιούνται ως παυσίπονα από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα επίσης μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της βιταμίνης Β6. Επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής.

Πηγή: healthstat.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News