Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή: Ξεκινούν Μάρτιο αλλά άγνωστο με τι προσωπικό - Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Υγεία
Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή: Ξεκινούν Μάρτιο αλλά άγνωστο με τι προσωπικό - Δευτέρα οι ανακοινώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν θα γίνονται σε όλες τις κλινικές τα απογευματινά χειρουργεία

Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι υπουργικές αποφάσεις με διευκρινίσεις αλλά και με όλες τις λεπτομέρειες έχουν ήδη ετοιμαστεί, ενώ σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι υπουργικές αποφάσεις με διευκρινίσεις αλλά και με όλες τις λεπτομέρειες έχουν ήδη ετοιμαστεί, ενώ σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις θα περιλαμβάνουν όλες τις βασικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία, πόσο θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς, ποιες δικλείδες ασφαλείας θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να μη δίνεται βάρος το απόγευμα και όχι στα πρωινά δωρεάν χειρουργεία, αλλά μεταξύ άλλων και πώς θα αμείβονται υγειονομικοί που θα απασχολούνται σε αυτά.
Δε θα γίνονται σε όλες τις κλινικές
Με βάση το σχέδιο του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα λειτουργήσουν σε όλες τις κλινικές και σε όλα τα νοσοκομεία παρά μόνο εκεί όπου υπάρχει επαρκές προσωπικό.
Μάλιστα, οι ίδιες οι κλινικές θα αποφασίσουν εάν έχουν το επαρκές προσωπικό που προβλέπει ο νόμος. Να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει πως για να γίνει μια επέμβαση πρέπει να υπάρχει χειρουργός, ένας αναισθησιολόγος, ένας νοσηλευτής αλλά ακόμη και δεύτερος χειρουργός, αναλόγως το είδος της επέμβασης. Άγνωστο παραμένει πώς θα βρεθεί το βοηθητικό προσωπικό που πρέπει να συμβάλει σε μία επέμβαση, από εργαλειοδότες, μέχρι τραυματιοφορείς αλλά και καθαρίστριες. 
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δημοσιοποιήσει την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου τις δικλείδες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να μην παρακάμπτεται η πρωινή δωρεάν λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για να δίνεται βάρος το απόγευμα όπου θα εισπράττονται χρήματα από τους ασθενείς.
Η βασική προϋπόθεση
Συγκεκριμένα, βασική προϋπόθεση για να μπορεί μία κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία είναι η παραγωγή των πρωινών χειρουργείων να παραμένει στον μέσο όρο που ήταν και πριν.
Τον έλεγχο θα κληθούν να κάνουν οι Διοικητές Νοσοκομείων ενώ αναμένεται να ορισθούν και ειδικές επιστημονικές ομάδες οι οποίες και θα μελετούν όλα τα δεδομένα από τα χειρουργεία προκειμένου να μη γίνεται καταστρατήγηση του νέου εγχειρήματος.
Βέβαια, προσώρας είναι άγνωστο και πού θα βρεθεί το προσωπικό, με δεδομένο ότι ήδη ακυρώνονται επεμβάσεις λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων ενώ και οι νοσηλευτές δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις κανονικές βάρδιες στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Τη Δευτέρα, πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να δημοσιοποιήσει και τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ασθενείς για να χειρουργηθούν το απόγευμα, ενώ θα αναλύσει λεπτομερώς και πως θα καλυφθούν τα πρώτα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News