Αιμοκάθαρση, νοσοκομείο

Πρωτοποριακή τεχνική ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών

Υγεία
Πρωτοποριακή τεχνική ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καινοτόμος τεχνική προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας «ενδαγγειακής» ή αλλιώς διαδερμικής αγγειακής προσπέλασης (fistula) χωρίς να απαιτείται χειρουργική τομή, έχοντας σημαντικά οφέλη για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

Μια πρωτοποριακή τεχνική, που αλλάζει τα δεδομένα της θεραπείας των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου οι οποίοι πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, εφαρμόστηκε στην Β ́ Αγγειοχειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Λαϊκό”.

Η καινοτόμος τεχνική προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας «ενδαγγειακής» ή αλλιώς διαδερμικής αγγειακής προσπέλασης (fistula) χωρίς να απαιτείται χειρουργική τομή, έχοντας σημαντικά οφέλη για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.

Το Νοσοκομείο “Λαϊκό”, με μακρά ιστορία στις αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις, θεωρείται η “μήτρα” της σύγχρονης ελληνικής Αγγειοχειρουργικής. Η υπερσύγχρονη Αγγειοχειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επενδύει διαρκώς σε νέες μεθόδους και τεχνολογικά συστήματα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της να αποτελέσει ένα πρότυπο κέντρο αναφοράς, όπου αντιμετωπίζονται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο όλα τα περιστατικά που απαιτούν εξειδικευμένη αγγειοχειρουργική φροντίδα.

«Η Β' Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ, διατηρώντας την παράδοση του Λαϊκού Νοσοκομείου να παρέχει ασθενοκεντρικές, εξατομικευμένες, και σύγχρονες θεραπευτικές υπηρεσίες αιχμής, συντονίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις και προσφέρει τις νέες εξελιγμένες ενδαγγειακές τεχνικές στους νεφροπαθείς ασθενείς. Είμαι λοιπόν, ιδιαίτερα ευτυχής που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μία νέα ασθενή με χρόνια νεφρική νόσο που πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, πραγματοποιώντας την πρώτη στην ιστορία του νοσοκομείου ενδαγγειακή αγγειακή προσπέλαση», δήλωσε σχετικά ο  διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, κ. Χρήστος Κλωνάρης.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης εξειδικευμένων μονάδων στη Β’ Αγγειοχειρουργική Κλινική, εντάσσεται και η πρόσφατη προσθήκη στο επιστημονικό δυναμικό της Κλινικής του κ. Γ. Χατζαντώνη, ο οποίος κι ανέλαβε την ανάπτυξη της μονάδας Αγγειακής Προσπέλασης στην οποία πραγματοποιούνται υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του ιδίου  πρωτοποριακές και τεχνικά απαιτητικές επεμβάσεις.  Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο  διευθυντής της Κλινικής, κ. Κλωνάρης,  «η πρόσφατη ένταξη του κ. Χατζαντώνη στους συνεργάτες της Κλινικής μας αποτελεί για μένα εγγύηση ασφαλούς, επιτυχούς και καινοτόμου αντιμετώπισης των ασθενών».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι  το Νοσοκομείο «Λαϊκό» έχει στη διάθεσή του μια από τις μεγαλύτερες νεφρολογικές κλινικές, καθώς και κλινική μεταμοσχεύσεων, εξυπηρετώντας  καθημερινά μεγάλο όγκο περιστατικών με χρόνια νεφρική νόσο και αγγειακή προσπέλαση.

Αγγειακή προσπέλαση με ασφαλή και ελάχιστα επεμβατικό τρόπο

Η δημιουργία αγγειακής προσπέλασης (fistula) με διαδερμική τεχνική πραγματοποιείται μέσα από δύο μικροσκοπικές οπές στο επίπεδο του καρπού. Πιο συγκεκριμένα, τo σύστημα χρησιμοποιεί δυο λεπτούς καθετήρες (έναν για την αρτηρία και έναν για την φλέβα), οι οποίοι αφού συμπλησιάσουν μεταξύ τους με τη βοήθεια μικροσκοπικών μαγνητών, ενώνουν τα δύο αγγεία ανοίγοντας μια «οπή» με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων, επιτυγχάνοντας την αγγειακή αναστόμωση της φίστουλας. Έτσι το αίμα οδηγείται από την αρτηρία στην φλέβα και τους κλάδους της, οι οποίοι προοδευτικά διατείνονται στην επιφάνεια του χεριού. Αυτοί αφού ωριμάσουν θα είναι έτοιμοι για χρήση στην αιμοκάθαρση.

Τα πλεονεκτήματα για τους ασθενείς

Στη χώρα μας περίπου 12.000 συμπολίτες μας πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου, ενώ αναμένεται αύξηση περίπου 10-15% ανά δεκαετία.

Η συνηθέστερη μέθοδος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας είναι η περιοδική αιμοκάθαρση μέσω της αγγειακής προσπέλασης. Η δημιουργία διαδερμικής φίστουλας έχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, συγκριτικά με τη χειρουργική φίστουλα. Αναλυτικότερα, η διαδερμική τεχνική εξασφαλίζει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς δεν απαιτούνται χειρουργικές τομές και αποτρέπεται ο κίνδυνος εμφάνισης δυσμορφιών στα χέρια. Παράλληλα, με τη διαδερμική τεχνική-σε αντίθεση με τη χειρουργική φίστουλα- τα αγγεία παραμένουν στο φυσικό τους χώρο, χωρίς άλλες παρεμβάσεις. Μάλιστα, από τις πρώτες μελέτες φαίνεται πως η ενδαγγειακή φίστουλα μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια με λιγότερες επανεπεμβάσεις για τη διόρθωσή της. Τέλος, σε κάθε περίπτωση δεν καταργείται η δυνατότητα διενέργειας χειρουργικής φίστουλας.

Image removed.

Κλωνάρης αγγειοχειρουργός
Ο Χρήστος Ν. Κλωνάρης, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News