εμβολιο

Τι ισχύει φέτος με τον αντιγριπικό εμβολιασμό: Μόνο για τα νέα εμβόλια θα απαιτείται ιατρική συνταγή

Υγεία
Τι ισχύει φέτος με τον αντιγριπικό εμβολιασμό: Μόνο για τα νέα εμβόλια θα απαιτείται ιατρική συνταγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά φέτος θα κυκλοφορήσουν και δύο νέα ανοσοενισχυμένα εμβόλια που θα διατίθενται αποκλειστικά για τους άνω των 60 ετών

Σε διευκρινίσεις αναμένεται να προχωρήσει σύντομα το υπουργείο Υγείας αναφορικά με την εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις του φαρμακευτικού κλάδου, αφού όπως αναφέρει καταργείται μέρος της διενέργειας εμβολιασμών για τη γρίπη απευθείας στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ζήτησαν μεταξύ άλλων από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να επαναφέρει την περσινή διάταξη με την οποία οι πολίτες λάμβαναν το αντιγριπικό εμβόλιο απευθείας από τα φαρμακεία και καταχωρούνταν στην ειδική πλατφόρμα του Μητρώου Εμβολιασμών απευθείας από τους φαρμακοποιούς, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επίσκεψη σε γιατρό και προσκόμιση ιατρικής συνταγής.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Όπως έγινε χθες γνωστό, για πρώτη φορά φέτος θα κυκλοφορήσουν και δύο νέα ανοσοενισχυμένα εμβόλια που θα διατίθενται αποκλειστικά για τους άνω των 60 ετών. Συνολικά φέτος θα διατεθούν έξι αντιγριπικά εμβόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, εντός της ημέρας ή το αργότερο τη Δευτέρα (2/10) το υπουργείο Υγείας αναμένεται να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρει ότι τα δοκιμασμένα εμβόλια, τα οποία είναι και χαμηλότερα σε κόστος, θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται απευθείας από τους φαρμακοποιούς, άνευ ιατρικής συνταγής. Ωστόσο, τα νέα ενισχυμένα εμβόλια (έως 4 φορές ακριβότερα) θα είναι υποχρεωτικό τόσο για ιατρικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους να δίνονται αποκλειστικά με συνταγή γιατρού.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση επί του θέματος, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη μη υποχρέωση συνταγογράφησης για τα αντιγριπικά - που ίσχυσε εκτάκτως πέρυσι λόγω πανδημίας - προσφέροντας φέτος εμβόλια με πολλαπλάσια τιμή. Το Υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκε εγκαίρως την προσπάθεια τους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους, και γι' αυτό το λόγο επανέφερε την συνταγογράφηση μόνο για τα πιο ακριβά, νέα εμβόλια.

Τα 4+2 εμβόλια για τη γρίπη που θα κυκλοφορήσουν φέτος

Vaxigrip Tetra (Vianex) QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών

Fluarix Tetra (GSK) QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών

Flucelvax Tetra (Sequirus) QIVc 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 2 ετών

(EMA) Influvac - sub Unit Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από 6 μηνών

Efluelda** (Vianex) QIV-HD 60 mcg από κάθε αντιγόνο από 60 ετών

Fluad Tetra** (Sequirus) aQIV 15 mcg από κάθε αντιγόνο + ανοσοενισχυτικό MF59, από 65 ετών.  

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News